Habitatge i Transició Ecològica

Itinerari Caixes Niu Col·legi El Carme

22 alumnes de 3r d'ESO de l'Institut Castell dels Templers han penjat 17 caixes niu de les quals 2 s'han situat al pati i les 15 restant als espais propers al centre. Destaquem la instal·lació d'un grup de caixes niu al Parc de l'Aigua.

Apropa't al Parc de l'Aigua i podràs observar les caixes penjades dels arbres!

Les caixes construïdes i penjades tenen un forat d'un diàmetre entre 26 i 32 mm, ideal pel pardal xàrrec, pardal comú o fins i tot, la mallerenga carbonera i blava.

 

 

Consulta aquí les dades de les caixes niu - Taula de seguiment

Descarrega't el cartell dissenyat per fer difusió entre la ciutadania sobre el projecte. Descarrega-t'ho!

 

 

 

Què és el que més ens va interessar i motivar?

Les motivacions han estat diverses: Perdre hores lectives per poder sortir a l’exterior en temps de pandèmia, descobrir molts aspectes sobre la biodiversitat, la satisfacció de millorar la nostra ciutat en convivència amb animals i plantes, entre d’altres. Capítol a part mereix la construcció de les caixes niu, era el primer cop que vam fer bricolatge a l’escola i va ser una sorpresa agradable utilitzar diverses eines per primer cop. No esperàvem que ens agradaria tant el procés de construcció.

Durant aquesta fase vam estar treballant la fusta a l'escola per a fer possible la creació de les caixes niu, vam obtenir la nostra fusta dels contenidors de les deixalleries, ja que vam utilitzar recursos completament reciclats.

Després a l’aula de tecnologia, vam començar a tallar les fustes en les mesures indicades amb les caladores. Quan ja teníem totes les fustes tallades vam utilitzar caragols per a unir totes les fustes i formar les caixes, aquest va ser l’aspecte que més vam gaudir. Aquesta activitat, la vam trobar divertida i interessant perquè va fomentar el treball en equip, fent les caixes en equips de 2 o 3 i ajudant-nos entre tots per a poder fer-ho de forma més ràpida.

Uns dels problemes que va sorgir en la creació va ser que érem molts grups i no hi havia suficients caladores la qual cosa va ser un problema que va fer la creació més lenta. Una altra de les complicacions va ser que en finalitzar de muntar les caixes, vam haver de confinar-nos durant una setmana a casa i no les vam poder envernissar, ser sort ho va acabar els professors.

 

Què volem compartir sobre aquesta experiència?

  • Construcció caixes niu:

Nosaltres vam aprendre diferents coses en aquesta activitat. Entre elles: aprendre a tallar fustes, taladrar, ficar cargols, treballar en equip, pintar les caixes amb oli... Va ser una de les activitats que més ens van agradar.

  • Penjar caixes niu:

Vam penjar les caixes un dimecres de 3:00 a 5:00 de la tarda. Vam anar a diferents llocs del nostre barri, La Bordeta, a penjar les caixes que prèviament vam haver construït. Les vam penjar a parcs, als carrers propers de fora del col·legi, al pati, en zones boscoses... Aquesta activitat ens va agradar més a alguns que d’altres.

  • Revisió caixes niu:

Vam anar un dimecres a primera hora del matí a la Mitjana, ja que algunes de les caixes estaven penjades allí. Ens va agradar veure les diferents coses que podem trobar dins d’una caixa i aprendre del cicle de la vida dels ocells.

 

Recomanació a altres centres

Volem recomanar aquest projecte d’APS a tots aquells instituts que estiguin interessats en la biodiversitat a la ciutat i de la vida de les diferents espècies que hi habiten.

Primer de tot, el que vam fer, va ser una prèvia formació explicada pels monitors del projecte amb la finalitat de poder aconseguir el producte final: construir caixes nius que es distribuiran pel barri.

Després d’aquesta explicació, vam poder portar a la pràctica construint les caixes amb fusta durant les hores marcades pel projecte, pels ocells: mallerenga, pardal... Va ser un procés laboriós però a la vegada molt satisfactori, ja que el fèiem per una bona causa i pel barri.

En els següents dies, vam buscar punts estratègics del barri per penjar les caixes als arbres i que poguessin ser realment efectives. Al cap d’uns mesos vam tornar als mateixos punts per veure si ens havia funcionat la nostra construcció i penja.

Recomanen que els diferents instituts de la ciutat portin a terme aquest projecte, ja que a més d’aprendre sobre la biodiversitat que ens envolta en el nostre dia a dia, és un bé per la nostra ciutat i una activitat diferent i lúdica per sortir de la rutina.

 

Vols saber-ne més

Si vols conèixer més detalls del projecte, possa't en contacte amb l'Agenda 21 Escolar de Lleida al correu: agenda21escolar@paeria.es o bé al telèfon 973 700 455.

Et destaquem...