L’Ajuntament de Lleida està treballant en la consolidació i restauració de les muralles del conjunt monumental del Turó de la Seu Vella. L’alcalde, Fèlix Larrosa, ha visitat avui les tasques d’urgència que s’estan executant al Baluard de la Llengua de Serp, on el passat 4 de gener es va produir un esfondrament d’un tram de muralla, i ha destacat que, a més a més, la Generalitat de Catalunya ja ha adjudicat la redacció del Pla de Muralles, que anirà a càrrec d’un equip expert en arquitectura i arqueologia i que permetrà planificar les actuacions de manteniment a tot el recinte emmurallat.
“Estic satisfet perquè la Generalitat, després de molt temps, ha adjudicat ja el Pla de Muralles, del qual sorgirà el pla de treball que han de tenir les muralles de la ciutat, que són un Bé Cultural d'Interès Nacional i que requereixen inversions de forma sostinguda en el temps, per mantenir la seva situació i consolidar-les com a element a protegir”, ha assenyalat Larrosa. Posteriorment, caldrà negociar amb la Generalitat i altres administracions el finançament de les actuacions que se’n derivin, ha indicat. “Cal preservar-les, cal treballar-hi i, sobretot, que quan hi ha una urgència s'actuï de forma immediata, ha afegit l’alcalde.
Paral·lelament, en els pròxims dies s’iniciaran les actuacions al Baluard del Rei i s’està enllestint el projecte de la segona fase de la consolidació del Baluard de Louvigny.
Pel que fa a la situació que s’ha produït a la Llengua de Serp, el paer en cap ha explicat que ha vingut provocada per filtracions d’aigua que han afectat el material de rebliment de la muralla, empenyent l’aplacat de pedra cap a enfora, i això ha causat el despreniment. “S'ha detectat amb suficient temps, en aquests moments, l'equip tècnic està fent les actuacions d'emergència”, ha afirmat l’alcalde.
Ja s’ha enllestit una primera fase per obrir el pany de muralla afectat i sanejar l’espai, assecant les humitats. Ara està previst analitzar l’estat intern de la muralla mitjançant càmeres amb endoscopi, per veure si calen més actuacions per consolidar el terreny, abans de substituir el material de rebliment format per argiles i llims per un material de formigó calç amb millors prestacions i reposar l’aplacat, aprofitant els mateixos carreus de pedra. La intervenció tindrà una durada aproximada d’uns sis mesos.
El Baluard de la Llengua de Serp data del segle XVIII, concretament del 1737, i es va erigir a conseqüència de la Guerra de Successió, ocupant l’espai de l’antic barri de la Suda.
Larrosa ha agraït la feina dels serveis tècnics i dels cossos de seguretat, que van tallar el pas per evitar que el despreniment causi més danys i ha recordat que aquestes actuacions formen part del compromís municipal per a la millora del patrimoni de la ciutat, com a element que la dota de singularitat. Precisament, durant l’any 2025 està previst invertir en el patrimoni històric i cultural de la ciutat uns dos milions d’euros, dels quals 1,7 aniran destinats al conjunt de la Seu Vella.