Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Activat el Pla per a Prevenir els efectes de l’Onada de Calor sobre la Salut de les persones al Municipi de Lleida

Activat el Pla per a Prevenir els efectes de l’Onada de Calor sobre la Salut de les persones al Municipi de Lleida

La Regidoria d’Acció i Innovació Social intensifica les trucades a les persones més fràgils mitjançant els serveis assistencials a nivell domiciliari. Es demana a la població de Lleida, específicament a les persones més vulnerables, que es mantingui protegida de la calor a casa i al carrer. Protecció Civil activa els voluntaris que es puguin necessitar en aquesta situació de perill alt. Prealerta de l’INFOCAT per risc d’incendi a les comarques de la plana de Lleida.

Data publicació: Dimarts 11, juliol del 2023


Imatge de la notícia Activat el Pla per a Prevenir els efectes de l’Onada de Calor sobre la Salut de les persones al Municipi de Lleida

L’alcalde de Lleida, Felix Larrosa, en qualitat de responsable municipal del Pla d’Actuacions per a Prevenir els efectes de l’Onada de Calor sobre la Salut de les persones al Municipi de Lleida, (POCSMLL), ha decretat l’activació del Pla per a prevenir efectes adversos sobre la salut de la població en general i específicament, sobre la més vulnerable.

Segons el darrer avís del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya, (CECAT), es preveu, per  avui dimarts dia 11, que la comarca del Segrià, en el marge temporal que va des de les 14 fins a les 20 h, hi hagi una alta probabilitat de superar els 40,7ºC. Aquest índex de temperatura situa el risc per a la població en el nivell ALT DE PERILL (5 sobre 6 de calor intensa).

En aquesta línia, s’activa el Pla d’actuacions en Fase 2 durant tot el dia, la qual cosa implica que:

 

  • La Regidoria d’Acció i Innovació Social intensifica les trucades a les persones més fràgils mitjançant els serveis assistencials a nivell domiciliari recordant les indicacions de prevenció enfront una onada de calor (SAD i TAD).

 

  • Els equips bàsics d'atenció primària i d'atenció a la infància i del Pla d’inclusió social es fa un seguiment individualitzat de les persones vulnerables i fràgils que s'han censat.

 

  • També es demana a la població de Lleida, específicament a les persones més vulnerables, (majors de 75 anys, malalts crònics, persones discapacitades físiques/psíquiques, indigents, així com persones que queden desemparades i exposades directament als efectes de la calor), que segueixin les indicacions següents:

 

Manteniu la casa el més fresca possible:

- Tanqueu les persianes quan hi toca el sol.

- Obriu les finestres durant la nit.

- Estigueu-vos a les zones més fresques.

- Refresqueu l’ambient amb ventiladors, aire condicionat, etc.

- Si no teniu aire condicionat, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, casals, cinemes, etc.)

 

Busqueu l’ombra al carrer:

- Eviteu sortir al migdia, quan fa més calor.

- Porteu una gorra o un barret i utilitzeu roba lleugera i que no sigui ajustada.

- Mulleu-vos una mica la cara i la roba.

- Vigileu en els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol.

- Limiteu l’activitat física intensa.

 

Molta aigua:

- Beveu aigua i sucs de fruita.

- Refresqueu-vos sovint.

- No prengueu begudes alcohòliques.

- Eviteu els menjars molt calents.

 

En un altre ordre, en Fase 2, des de Protecció Civil s’activen els voluntaris que es puguin necessitar en una situació de superació de perill alt, per tal de poder atendre persones vulnerables i que no disposen de condicions adequades en el domicili i oferiment de locals municipals habilitats per fer aquest tipus d’allotjament.

En paral·lel es revisen els recursos materials com són els equipaments dels locals municipals climatitzats, per tal de garantir el funcionament  dels aparells de climatització, i comprovar la disponibilitat de menjar i espais vàlids per allotjaments temporals, si fos necessari.

 

Situació de prealerta de l’INFOCAT

El CECAT també comunica que s’ha posat en situació de PREALERTA el Pla Especial d’Emergències per Incendis Forestals de Catalunya, (INFOCAT), perquè hi ha risc d’incendi a les comarques de Les Garrigues, Urgell, Pla d'Urgell, Segarra, Noguera i Segrià, a la demarcació de Lleida.

 

Et destaquem...