Catàleg de vestigis de la Guerra Civil a la ciutat
L'Ajuntament de Lleida ha presentat avui, coincidint amb el 80è aniversari de la Batalla de Lleida el 2 i 3 d'abril de 1938, el catàleg de vestigis de la Guerra Civil a Lleida, que ha elaborat l'historiador Gabriel Ramon-Molins, del Servei d'Història, Documentació i Patrimoni de la UdL. El document, que identifica una vintena d'espais de memòria del conflicte, sorgeix a partir d'un encàrrec del departament d'Arqueologia de la Paeria arran de la moció presentada pel Centre Excursionista de Lleida i aprovada al ple municipal de l'1 d'abril de 2016.
Els tinents d'alcalde Fèlix Larrosa i Joan Gómez han presidit l'acte de presentació i han coincidit en destacar que aquest catàleg constitueix una acció més de la política municipal de recuperació i dignificació de la Memòria Democràtica que l'Ajuntament de Lleida porta desenvolupant des de fa anys.
"La presentació s'enquadra en una sèrie d'actes arran del conveni que vam firmar amb el Centre Excursionista sobre memòria històrica. És un record de la memòria històrica de la nostra ciutat, dels 80 anys que fa de la caiguda de la ciutat davant de les tropes franquistes i el que pretenem és que hi hagi una rememoració d'aquells fets, recordar-los perquè no tornin a passar", ha afirmat Joan Gómez, qui ha destacat que paral·lelament també s'han organitzat dues visites guiades per difondre aquest patrimoni, la primera celebrada el passat 24 de març sobre escenaris previs a la Batalla de Lleida i la segona, el pròxim dia 8, pels escenaris urbans d'aquesta contesa bèl·lica.
Per la seva part, Larrosa ha assenyalat que aquest treball de documentació històrica és un primer pas, ja que comporta la catalogació d'alguns d'aquests espais i per tant la seva conservació per part de la Paeria, com a responsable del patrimoni de la ciutat. "Hem de treballar en la seva protecció i posada en valor i això és el que farem, un cop analitzats aquests 20 punts. En alguns ja ho hem fet, com l'hangar de Magraners, i anirem avançant i veurem de quina manera duem a terme aquesta estratègia de posada en valor i divulgació", ha afirmat.
El document identifica una vintena d'espais de memòria del conflicte, com restes d'arqueologia bèl·lica, espais i equipaments destacats de la contesa o elements de record de la Guerra i la repressió. Les fitxes descriptives d'aquests vint espais els localitzen i defineixen, descriuen el seu estat de conservació i inclouen una breu ressenya històrica i, si s'escau, una proposta d'intervenció.
Partint d'aquest conjunt d'elements catalogats, el document presentat avui fa dues propostes de rutes pels vestigis de la Guerra Civil a la ciutat. La primera serviria per explicar l'episodi de la Batalla de Lleida d'abril del 1938, amb els espais del Turó de la Seu Vella com a elements centrals, i la segona es centraria en els elements del Front de Segre entorn de la ciutat, amb el Tossal de Moradilla com a punt clau. Totes dues complementarien la ja existent al cementiri, centrada en les repressions de la guerra i la postguerra.
L'historiador Gabriel Ramon-Molins ha destacat que els vint elements inclosos en l'inventari segueixen aquests dos relats històrics i que el document resta obert a la incorporació de nous elements que vagin apareixent, ja que hi ha molt poca documentació i la majoria s'acaben descobrint de forma accidental per part de gent que passeja per l'Horta.
A l'acte de presentació del catàleg també hi han participat els regidors Marta Gispert, Daniel Rubio, Núria Marín i Pau Juvillà.
Llistat d'elements inclosos en l'inventari
- Impactes d'artilleria a les façanes del marge fluvial
- Refugi antiaeri a la Bordeta
- Niu de metralladora a la Bordeta
- Niu de metralladora a la partida de Grealó
- Niu de metralladora a la partida de Quatre Pilans (desaparegut)
- Fortificacions militars al Tossal de Moredilla
- Impactes d'artilleria al Castell de Gardeny
- Les Collades
- Niu de metralladora a la zona de Camp de Mart
- Búnquer-casamata a la zona dels Pous de Gel
- Bateria antiaèria al Turó de la Seu Vella (Baluard del Rei)
- Bateria antiaèria al Turó de la Seu Vella (Baluard de la Reina)
- Refugi antiaeri a la Seu Vella
- Antic camp d'aviació als Magraners
- Camp de treball a Gardeny
- Caserna militar de la Seu Vella
- Antiga presó de Lleida
- Edifici del Seminari Diocesà
- Memorial a les víctimes del bombardeig
- Mur on eren afusellats els represaliats republicans
Catàleg dels elements inclosos en l'inventari
Memòria històrica a Lleida
Lleida ha portat a terme els darrers anys diverses actuacions i actes per recordar i recuperar la memòria històrica, com la col·locació del monument del Liceu Escolar o el monument situat al cementiri en record a les víctimes de la Guerra Civil, entre altres. Fa un parell de mesos també s’ha inaugurat l’escultura FITA, obra de l’artista Ángel Eroles, que la ciutat dedica al record de les víctimes de l’Holocaust, dins el projecte Stolspeinstein i dels actes de commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i de prevenció de crims contra la Humanitat.