El ple de la Paeria ha aprovat avui tirar endavant el projecte d’un gran càmping per revitalitzar el parc de les Basses, amb l’aprovació dels plecs de condicions per a la concessió de 6,4 hectàrees del recinte perquè un operador privat hi construeixi aquest equipament turístic.
La primera tinenta d’alcalde i regidora d’Agenda Urbana, Begoña Iglesias, ha remarcat que “es fa realitat una demanda i una il·lusió de recuperar aquest indret emblemàtic per Lleida”. “Tanquem un cercle amb el recinte de Les Basses, pel qual Lleida hi tenia molta nostàlgia, perquè torni a funcionar com a càmping i disposar també, de l’altra part com a parc públic renaturalitzat, perquè les famílies hi passin una estona de lleure i d’oci”, ha assenyalat.
Iglesias ha desgranat el contingut de la proposta, que planteja una concessió per un període de 50 anys, amb un cànon anual de 25.905,53 euros, i ha assenyalat que es deixarà força llibertat als operadors per definir l’ordenació detallada de l’espai, a partir dels criteris bàsics que fixa la Paeria i el pla especial urbanístic vigent.
Així, es preveuen un màxim de 323 unitats d’acampada, com tendes de campanya, caravanes, autocaravanes, mobilehome i bungalous. També es requeriran uns serveis mínims com són dutxes i lavabos, una piscina, una pista multiesportiva, un parc infantil, un espai de restauració, entre d’altres. A més, es preveu una oficina municipal de promoció turística i l’adjudicatari haurà de conservar elements identitaris del parc, com són la marquesina d’accés i l’antiga caseta del guarda. Potenciar Les Basses com a centre d’atracció turística és una de les accions que contempla el Pla d’Actuació Municipal (PAM).
El govern ha introduït una esmena en l’expedient per tal de garantir que les instal·lacions del càmping també seran obertes a tota la ciutadania, amb el pagament del preu corresponent. També s’ha acceptat una de les esmenes plantejades pel grup d’ERC.
El cap de l’oposició, Xavi Palau, ha destacat la necessitat d’impulsar la recuperació de Les Basses, “perquè sense cap mena de dubte tots els lleidatans volem una solució” per aquest “expedient històric”. No obstant, s’ha mostrat partidari de deixar l’expedient sobre la taula fins al pròxim ple per obtenir un major consens amb la proposta i ha qüestionat l’import del cànon previst per a la concessió.
El portaveu adjunt d’ERC, Juanjo Falcó, ha resumit la postura del seu partit dient: “Càmping sí, però no així” i ha considerat que la proposta plantejada pel govern “arriba tard i malament”. ERC veu manca de diàleg amb els grups, ha afirmat Falcó, qui també ha demanat un estudi sobre el model de gestió. A més, considera que hi ha dubtes jurídics sobre l’expedient i el plec no preveu com es farà el control i seguiment de la concessió.
En nom del grup de Junts, el regidor David Melé, ha destacat que han volgut treballar per recuperar “un espai estimat per a la ciutadania, carregat de memòria col·lectiva i amb un potencial enorme”, buscant solucions “que siguin sobretot possibles d’implantar” i ha agraït la feina de les persones que han fet possible tirar-ho endavant. “El nostre gran propòsit és tornar Les Basses a Lleida i tornar els lleidatans a Les Basses”, ha conclòs Melé. La licitació del càmping forma part de l’acord pressupostari del govern amb el grup municipal de Junts.
Per part del Comú, la seva portaveu, Laura Bergés, ha demanat que es deixi l’expedient sobre la taula, i ha assenyalat que són partidaris de destinar una part més gran del recinte a usos oberts per la ciutadania i un càmping de menors dimensions.
Finalment, la proposta s’ha aprovat amb els vots a favors dels grups del PSC i Junts, l’abstenció del PP i Vox i els vots en contra d’ERC i el Comú de Lleida.
Altres expedients tractats al ple
Durant la sessió d’avui també s’ha debatut sobre la política de subvencions municipals, amb l’aprovació d’un total de 16 bases de concessió de subvencions en els diferents àmbits municipals.
El tinent d’alcalde d’Acció i Innovació Social, Carlos Enjuanes, ha destacat que són fruit d’un esforç de racionalització de les línies existents, amb “una nova mirada”, que busca “un major impacte, més eficiència i una mirada transformadora de la ciutat i el teixit associatiu”. Es pretén, ha afegit, reduir la burocràcia per les entitats i que la Paeria pugui valorar millor l’impacte global dels projectes. A més, ha recordat que s’han incorporat criteris transversals en la valoració, com són la perspectiva de gènere, la sostenibilitat i la inclusió i es tindrà en compte si les accions s’alineen amb objectius estratègics com la millora del civisme i la intervenció en barris amb necessitats de desenvolupament social i comunitari.
Durant la votació dels diferents expedients s’han acceptat diverses esmenes plantejades pel grup de Junts. Segons ha explicat la seva portaveu adjunta, Neus Caufapé, les esmenes han anat en línia de “garantir que totes les subvencions s’ajustin als criteri pactats en el Pla Estratègic de Subvencions”, del qual se senten corresponsables, que es garanteixi l’ús del català en els projectes i activitats i per ampliar el límit de les despeses indirectes dels projectes fins al 20%.
També s’ha ratificat per unanimitat la reducció de tarifes al transport públic urbà pel segon semestre de l’any, i s’han aprovat les bases dels premis Lleida Creativitat i Talent Emprenedor i Ciutat de Lleida al Talent. En aquest punt, s’ha acceptat també una altra esmena, plantejada pel Comú de Lleida, per tal que també puguin optar-hi les cooperatives.
Abans de la sessió ordinària, s’ha celebrat una junta General de l’Empresa Municipal d’Agenda Urbana, per tal d’aprovar els comptes anuals de 2024, amb 18 vots a favor i 8 abstencions.
Declaració institucional de suport al sector agrari
El ple de la Paeria ha mostrat avui “tot el suport humà i institucional” i la solidaritat amb el sector agrari de Lleida, que ha patit greus danys per la pedregada del 19 d’abril, amb més 40.000 hectàrees afectades, mitjançant una declaració unànime de tots els regidors i regidores.
El ple considera la situació “una emergència, que no només exigeix la resposta de les assegurances, sinó també la posada en marxa d’ajudes directes per cobrir els danys no contemplats”, tenint en compte a més que algunes de les zones afectades ja van patir una altra calamarsada l’any passat.
La declaració planteja, doncs, “la necessitat urgent” que Agroseguro iniciï immediatament la peritatge dels danys i que les administracions donin celeritat i una tramitació àgil i transparent als ajuts al sector. A més, la Paeria sol·licitarà la reducció dels mòduls de l’IRPF en la declaració de la renda per a les persones afectades.
També es demanen mesures de prevenció i adaptació als efectes dels canvis climàtics en l’àmbit agrari, amb inversions en infraestructures de protecció, investigació i suport a les explotacions agrícoles, així com repensar i enfortir el sistema de garanties i assegurances per al sector agrari.
Finalment, s’insta al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que estudiï mesures efectives de caràcter econòmic per garantir la continuïtat de les explotacions afectades.
Mocions
La moció promoguda pel Col·lectiu Cultural Cappont, per la garantia d’un espai digne per a l’entitat, ha estat aprovada per unanimitat. La representant del Col·lectiu, Clara González, ha demanat el compromís de la Paeria per cercar una solució estable i definitiva que permeti desenvolupar la seva activitat amb garanties. Fèlix Larrosa ha volgut posar de manifest el seu suport a les entitats de la ciutat, com a motor de cohesió i de dinamització social i cultural de Lleida.
També ha tirat endavant la moció presentada pel grup municipal de Junts, per a la recuperació de la figura del pubillatge com a element de representació de la ciutat de Lleida. Els grups municipals que hi han votat a favor han destacat, principalment, la llarga tradició d’aquest element simbòlic de la cultura catalana.
El Ple també ha donat llum verda a la moció presentada pel grup municipal d’ERC-AM, per a la recuperació de Les Basses: un gran espai públic de ciutat. En el marc de la moció es planteja la planificació d’un carril bici segur i accessible que connecti les Basses amb el nucli urbà de Lleida i Alpicat, reforçar el transport públic, que es destini una zona per a parc de gossos i la instal·lació de serveis públics accessibles amb manteniment i neteja regulars, entre altres actuacions.
El Ple ha rebutjat la moció promoguda per l’Associació Agitació Cultural de Ponent, i amb el suport de diverses entitats, de rebuig a l’espionatge i les infiltracions policials als moviments socials dels països catalans. No ha tirat endavant tampoc la moció presentada pel grup municipal VOX, per a la revisió del programa d’ensenyament de Llengua Àrab i Cultura marroquina (PLACM) als centres educatius de Lleida.
Tampoc ha prosperat la moció presentada pel grup municipal del Partit Popular, sota el títol de “Proposta per les millores del Centre Històric i el seu entorn”. En relació a aquesta moció, el paer en cap ha destacat que l’equip de govern porta mesos treballant en el Pla Integral del Centre Històric per a la seva transformació global, un pla que es presentarà properament i que, per tant, “no té sentit demanar el que ja s’està fent”.
La darrera moció dels grups municipals ha estat la presentada pel Comú de Lleida per a la promoció de comunitats energètiques i autoconsum compartit, que s’ha votat per punts. Els punts que han tirat endavant ha estat l’1, el 3, el 8 i el 10, on es considera la lluita contra la pobresa energètica com un dels objectius prioritaris de les accions promogudes per la Paeria en la promoció i creació de comunitats energètiques i d’instal·lacions d’autoconsum compartit. La resta de punts han estat rebutjats.