El pressupost de la Paeria per a l’any vinent serà de 232.033.193,8 euros, un 6,2% més que al 2024, amb una aposta clara per l’increment de la despesa per a millorar els equipaments i serveis en els àmbits d’Agenda Urbana (+18%), Seguretat (+10%) i Esports (+56%), i una inversió total a la ciutat de 30,5 milions d’euros. Es prioritzaran àmbits com el manteniment de la ciutat, l'equipament de la Guàrdia Urbana i la millora dels equipaments esportius.
L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i la portaveu del grup de Junts per Lleida, Violant Cervera, han presentat avui la proposta de pressupostos per al 2025 de l’Ajuntament de Lleida, que han pactat conjuntament el govern i aquest grup municipal, i que se sotmetrà a debat del ple el pròxim 10 de gener.
“Ens uneix l'estima per la ciutat i la vocació de servei públic. I quan tu sumes aquestes dues coses, sempre busques aquest espai d'acord precisament per avançar”, ha afirmat Larrosa, que ha destacat també que s’estudiaran les propostes que presentin la resta de grups per incorporar-les al pressupost si és possible.
“Volem contribuir al desenvolupament d'una ciutat que avança. Una ciutat educadora, que integra i innova des de la perspectiva de la formació, tot garantint drets socials, promovent l'esport. Perquè volem assentar les bases per un desenvolupament econòmic innovador, perquè volem una ciutat més equitativa amb la implantació de serveis públics d'interès que afavoreixin l'accessibilitat, la mobilitat i la seguretat ciutadana. Perquè volem una ciutat justa i perquè volem que la ciutat de Lleida es projecti de forma saludable i verda”, ha resumit Larrosa.
Cervera, per la seva banda, ha afirmat que “estem molt satisfets del resultat del que avui presentem”, i que ha estat fruit de la relació mantinguda amb el govern durant l’últim any i de la feina del grup de Junts, “visitant la ciutat per conèixer les seves necessitats”, que ha permès elaborar un pressupost de forma conjunta des de l’inici. “Hem intentat teixir un projecte de pressupostos que jo crec que s’adiu molt amb la filosofia de l’equip de govern i amb la voluntat del grup de Junts de tirar endavant algunes altres iniciatives”, ha declarat.
L’acte de presentació de l’acord pressupostari ha comptat també amb la presència de les tinentes d’alcalde Begoña Iglesias i Carme Valls, i dels regidors i regidores Pilar Bosch, Xavi Blanco, Neus Caufapé, Sergi Grimau i David Melé.
Transformació urbana
Lleida compta ja amb una població que supera les 150.000 persones i una àrea d’influència de 450.000 i cal que la ciutat evolucioni per adaptar-se a les noves necessitats, ha apuntat Cervera.
Durant el 2025 s’invertiran 850.000 euros en eines estudis i treballs tècnics per dissenyar la ciutat del futur. Això inclou una partida de 200.000 euros pel nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM); 130.680 euros pel Pla de Millora Urbana de la Mariola; i 210.743,8 pel pla per a la regeneració, rehabilitació i revitalització del Centre Històric.
També es desenvoluparà el nou model firal a la zona de l’Àrea Residencial Estratègica, amb la inversió pel nou Pavelló 5; el nou districte a l’entorn del Pla de l’Estació; i nous plans de millora urbana al Barris Nord, a l’Onze de Setembre i al Camp d’Esports. Pel que fa al districte de l’estació, Larrosa ha mostrat una imatge de com es planteja la reorganització d’aquest àmbit de 115.000 m², que s’està treballant conjuntament amb l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries.
Aquestes actuacions se sumen a d’altres que ja estan en marxa o a punt de començar, com són l’Operació Rambla, la posada en marxa del Palau de Vidre (amb una inversió de més d’un milió d’euros), les actuacions de renaturalització a l’avinguda Doctor Fleming i al carrer Riu Ebre; i la renaturalització de les Basses i el nou càmping.
La portaveu de Junts ha post èmfasi també en els projectes que es derivaran dels processos participatius Imaginem, especialment pels usos de l’antiga estació d’autobusos, “4.000 metres quadrats al cor de l’Eix Comercial que poden ser un bon revulsiu”, i també sobre les Platges de Lleida, la zona esportiva de Llívia i el Passatge Santa Anna.
També es farà un èmfasi important en matèria d’accessibilitat, amb l’actualització del pla d’accessibilitat i la construcció d’un parc infantil inclusiu (250.000 euros d’inversió).
Seguretat i civisme
La Paeria dedicarà 19,3 milions d’euros a seguretat i civisme durant el 2025, 1,8 milions més que aquest any, amb una sensibilitat específica per col·lectius més vulnerables, com les dones, ha dit l’alcalde. Representa un 8,3% del pressupost municipal.
S’invertiran 500.000 euros en noves eines tecnològiques, derivades del diàleg competitiu de seguretat i civisme i 300.000 euros per a la compra d’elements de transport de la Guàrdia Urbana.
El cos consolidarà la seva plantilla entorn als 250 agents. El pressupost en personal en aquest àmbit s’incrementa en 1.143.750 euros, per la incorporació de 20 agents (6 ja s’han incorporat i 4 més ho faran a principis d’any) i les promocions a sergent i caporal.
També s’aposta pel desenvolupament del Pacte per al Civisme i la Convivència amb una assignació pressupostària de 700.000 euros; l’actualització de l’ordenança de Civisme, amb un nou quadre de sancions; i la creació de la nova figura dels educadors/es comunitaris, que permetran la professionalitzar i millorar la capacitat d’actuació del que ara són els Agents Cívics.
Ciutat de qualitat
Es potenciarà la qualitat urbana amb la millora de la neteja i del manteniment de l’espai públic, promovent els punts de trobada i la xarxa d’espais veïnals i comunitaris. La despesa en manteniment de la ciutat arribarà a 27.645.000 euros.
En l’àmbit dels serveis urbans, es destinaran 3,8 milions al manteniment de la via pública; 7.780.000 euros a neteja (380.000 euros més que el 2024); 5,3 milions a Jardineria; i 288.000 euros en mobiliari urbà. També es faran actuacions importants en il·luminació amb 2,1 milions en manteniment i 8,6 milions en la inversió per la modernització de més de 14.000 punts de llum.
Es preveu una inversió de 605.000 euros en actuacions a l’Horta, incloent la millora del transport a demanda. També es dedicaran 200.000 euros a la millora de les instal·lacions del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia.
El pressupost destinarà 12,55 milions a mobilitat, sumant les partides per a Autobusos, que creix fins als 7,75 milions d’euros; zona blava i aparcaments, amb un increment d’un milió en l’encàrrec de gestió a l’Empresa Municipal d’Agenda Urbana, pel pàrquing de Sant Joan i l’ampliació de l’aparcament regulat per la Zona de Baixes Emissions.
La sostenibilitat i les accions contra el canvi climàtic seran una altra de les prioritats transversals de l’acció municipal. Es treballarà en el projecte de Sostres Solars en equipaments municipals i en el Pla del Clima per a la climatització dels centres escolars, amb una inversió total, entre directa i induïda de 925.000 euros.
També se seguirà avançant en l’Estratègia de l’Energia de Lleida per a bastir el Pacte pel Clima de Lleida i contribuir a complir amb els compromisos de reducció d'emissions contaminants per a mitigar el canvi climàtic.
Pel que fa al Pla de l'Arbrat, es preveu una partida de 120.000 euros al pressupost de 2025, que servirà per plantar uns 500 arbres a la ciutat. S’afegeixen als 300 que es plantaran a Riu Ebre, Fleming i la segona fase del projecte Sendes Urbanes. Per tant, la previsió és plantar a Lleida uns 800 arbres durant l’any 2025.
Es destinaran 9 milions a diferents inversions del cicle de l'aigua. Pel que fa al clavegueram, s'invertirà prop de 4 milions i mig d’euros i, en referència al subministrament d'aigua potable, es calcula una inversió induïda d’1 milió i mig en la millora de la xarxa d’aigües i de 3 milions d’euros a les depuradores de Sucs i Raimat.
La millora dels equipaments esportius serà una prioritat, tenint en compte l’important paper que té l’esport tant per fer una ciutat saludable com en la integració de les persones, ha assenyalat Cervera. Al ple de divendres se sotmet a aprovació el Pla Temporal de Personal per a la Reforma, Ampliació i Millora dels equipaments esportius amb 4 tècnics per a la redacció de projectes executius i la direcció de les obres i a l’Annex d’Inversions, hi ha una partida de 2,5 milions d’euros finançada amb endeutament per a la Reforma, Ampliació i Millora dels Equipaments Esportius.
A banda, el pressupost contempla la coberta de la pista poliesportiva de La Bordeta, els nous vestidors dels Mangraners i la gespa del camp del Gardeny.
Finalment, també es farà una aposta important en la millora dels centres cívics i espais comunitaris, amb una aportació de 400.000 euros que permetrà afrontar actuacions com el nou centre cívic del Clot, l’ascensor al de Llívia i la carpa de la partida de Montserrat. La inversió total en espais comunitaris serà de 3,2 milions d’euros.
Llar per a tothom
Des de fa mesos s’està treballant en l’estratègia que ha de conduir al Pacte per l’Habitatge, per garantir l’accés a una llar per a tothom.
Amb el desenvolupament de nous sectors es calcula s’aixecaran, en un futur, 3.865 habitatges assequibles. Per aconseguir-ho, durant el 2025, es preveu la venda de solars afectats al Patrimoni Municipal del Sòl i Habitatge, per import de 1,6 milions d’euros que es destinaran a la compra de solars o a la compra d’habitatges per a destinar a habitatge social.
Una ciutat per a totes les edats
Des de l’inici, aquest govern municipal va decidir alinear en una sola regidoria les polítiques de Joventut, Educació i Ocupació. Al pressupost de 2025, s'ha previst una partida 1,3 milions d’euros en accions destinades al jovent i 3,2 milions a l'Ocupació.
Lleida és Ciutat Educadora. El pressupost en Educació és de més de 23 milions d’euros, el que representa un augment de més d’un milió d’euros respecte a l’any passat. Aquí s’inclou tant l’administració general, com l’educació preescolar i primària, els serveis complementaris i la promoció educativa.
Pel que fa a la gent gran, al pressupost de 2025 s'ha previst una inversió d’1,5 milions d’euros, amb un augment de pràcticament 300.000 euros respecte a 2024, amb la prioritat facilitar la socialització de la gent gran i la detecció de situacions de soledat no desitjada.
Durant el 2025, s'han previst 2 milions d’euros per a la implementació del nou Model d’Inclusió, que aposta per solucions personalitzades per atendre les persones vulnerables i per a promoure la seva autonomia, seguint els principis de la Innovació Social.
La major part d’aquests diners, uns 420.000 euros, es destinaran al Centre d’Atenció a les persones Temporeres (CAT). A aquesta xifra, cal afegir-hi, de l’annex d’inversions, 900.000 euros pel Hub Cívic de Balàfia i 500.000 euros per la Casa Afrània, pensada com a refugi per a dones en situacions de dificultat.
“Aquests dos són els primers passos per avançar en aquesta ciutat justa en aquesta ciutat on la inclusió ha de ser un element de referència, de debat però també de compromís amb les persones que més ens necessiten amb les persones més vulnerables”, ha dit l’alcalde Larrosa.
Portem Lleida al món
Se seguirà promovent una estratègia pròpia de desenvolupament econòmic, d’atracció d’inversions i de projecció exterior que reforci el posicionament de Lleida com a capital de les oportunitats i que l’obri a nous mercats i horitzons
En l’àmbit de Promoció de la Ciutat, que engloba Comerç i Mercats, Turisme i projecció exterior s’han pressupostat 7 milions d’euros. Destaquen els 700.000 euros destinats al Fons de Comerç, que suposa un augment important, ja que durant el 2024, s’han destinat més de 230.000 euros al foment i la revitalització del comerç local. La línia de subvencions més abundant, de 130.000 euros, s’ha adreçat als comerços dels Mangraners, la Mariola i de les zones de la Rambla de Ferran i el Centre Històric.
L’Oficina d’Atracció d’Inversions Invest in Lleida seguirà creixent per anar a buscar i acompanyar cadascun dels projectes que tinguin interès a implantar-se a la ciutat. Durant el 2025, està previst que s’hi incorporin 5 nous perfils professionals que permetin augmentar l’agilitat i la qualitat de l’atenció.
En sòl industrial es preveu que Lleida comptarà amb més de 4 milions de metres quadrats de sòl industrial, quantitat que cobrirà les necessitats per a les properes dècades. Es compta ja amb el polígon de Torre Solé, exemple de la col·laboració público-privada, i s’hi sumarà un milió de metres quadrats més amb l’ampliació del polígon industrial El Segre, que ja s’està tramitant, donant continuïtat de forma natural a l’espai actual, ha afirmat Larrosa. A més, ben aviat, s’hi afegirà el desenvolupament del polígon de Torreblanca, en la governança del qual la Paeria ha demanat participar.
L’annex d’inversions contempla també una partida d’1 milió d’euros (amb diferents fonts de finançament) per a la creació de la incubadora d’alta tecnologia Incyde a l’edifici de Capitania, relacionada amb el Parc Agrobiotech. També durant el 2025, es contemplen 220.000 euros per al desenvolupament del nou pavelló desmuntable de Fira de Lleida.
Aquest 2025 serà el primer que el pressupost de Turisme de Lleida s’inclou en el de la Paeria. L’import previst és d’1.240.000 euros i es farà una inversió en turisme intel·ligent de 780.000 euros.
La cultura, motor de pensament i de creació
La Paeria valora la cultura com un motor de creixement social i econòmic i alhora com un element clau per a la cohesió social i el progrés col·lectiu.
A nivell d’esdeveniments culturals, el 2025 serà un any important per a Lleida.
En primer lloc, celebrarem el 15è aniversari de la Llotja, amb un programa d’actes que es detallarà a principis d’any.
Lleida ha de jugar també un paper destacat en el projecte de Catalunya-Regió Mundial de la Gastronomia. Ja hem constituït el grup de treball d’expertesa en alimentació i gastronomia amb 25 representants de la cadena de valor alimentària i, des de Turisme de Lleida, s’avança en un calendari d’activitats que formaran part de l’esdeveniment.
A nivell d’equipaments, s'inverteixen més de 800.000 euros al Museu Morera. Són 300.000 euros més que l’any passat i han de servir tant per garantir-ne el bon funcionament i el finançament, com per a la compra d’art.
Es treballarà també en la creació del Museu d’Història de la Ciutat i en el Centre d’Interpretació de la Guerra Civil.
En conservació del Patrimoni, com es va detallar fa uns dies, s'invertiran uns sis milions d'euros a la ciutat. D’aquests, 1’7 milions provenen de diferents fonts de finançament, i es destinaran a la Seu Vella. Les actuacions a la ciutat se centraran en el Tossal de Moredilla, la Cuirassa, l’església de la Sang i el Molí de Cervià, amb 255.000 euros previstos entre finals de 2024 i 2025.
Pel que fa a la Llengua, es destinaran 150.000 euros a la promoció de l’ús del català, una qüestió que el grup de Junts ha considerat “cabdal”, per promoure que sigui la llengua vehicular no només a les escoles, sinó també al lleure, l’esport i en matèria de serveis.