Habitatge i Transició Ecològica

+Biodiversitat al teu centre

*Proposta adaptable a tots els nivells educatius

MAPA DE BIODIVERSITAT A L’ESCOLA

Us animen a realitzar els vostre mapa DE BIODIVERSITAT A L’ESCOLA.

Possibilitat d’identificar arbres, arbustos i plantes, i altres elements que es puguin vincular amb la biodiversitat (hort escolar, hotel d’insectes, nius, caixes nius, aromàtiques, parterres amb plantes, formiguers o insectes que conviuen amb nosaltres i molt més...).

Ens podem quedar en el pati de l’escola o anar més enllà:

  • Quina és la biodiversitat al voltant de la nostra escola?
  • Quina és la biodiversitat de l’espai verd més proper al centre?
  • O, quina és la biodiversitat que els alumnes poden observar en el seu recorregut diari al centre?

Hi ha moltes possibilitats de fer recerca al voltant de la biodiversitat!


COM IDENTIFICAR LES ESPÈCIES?

1. KIT D’OBERSVACIÓ I IDENTIFICACIÓ: Material en préstec per 2 dies màxim. Disponibles 2 kits d’identificació.

Material bàsic d'observació com lupes i pots de captura d'insectes i material bàsic d'identificació com unes miniguies de camp i instruccions per utilitzar altres opcions virtuals com Apps i webs.
2. ASSESSORAMENT EXPERT ON-LINE:

Si teniu dubtes d’alguna espècie de flora o fauna, ens podeu fer la consulta enviant un correu a: agenda21escolar@paeria.es i s’ho passarem als experts/es!

Indicacions per fer les consultes:

  • Indica a l'assumpte [CONSULTA +Biodiversitat]
  • Fes una petita descripció d'on has trobat la mostra
  • Adjunta una fotografia de bona qualitat
  • Inclou fotografies dels diferents elements de la planta o animal que vols identificar per exemple: fulles, flors, llavors, taques... combinar fotos detall amb foto general.
3. FEM XARXA:

Per dinamitzar l'intercanvi d'experiències i agilitzar les consultes o, fins i tot, que puguin col·laborar experts/es fora de la vostra comunitat educativa habilitem l’etiqueta #mesbiodiversitatescoles.

 

VISUALITZACIÓ DELS VOSTRES RESULTATS:

Decidiu el lloc dins del centre on voleu visualitzar els vostres resultats i penjar el vostre Mapa de Biodiversitat com a acte de cloenda de l’Agenda 21 Escolar de Lleida.

Cal tenir en compte que aquest mapa pot ser un tresor a desar i difondre per fer reflexions ambientals al centre.


RECULL DE DADES - FEM CIÈNCIA!

Podeu omplir la Fitxa FEM CIÈNCIA AMB +BIODIVERSITAT i participar del seguiment de la biodiversitat a la vostra escola i a Lleida.

Aquest recull de dades permetrà obtenir una imatge de la biodiversitat al llarg del temps. Això és de vital importància perquè com a exemple hi ha papallones, líquens, ocells o plantes que són molt bons indicadors de les condicions climàtiques (variacions en la temperatura) o ambientals (contaminació atmosfèrica per exemple).

Envia'ns els vostres resultats i dóna a conèixer els vostres resultat a Lleida.

IMPORTANT: Cal enviar una foto per cada espècie identificada per validar els resultats.

 

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES:

Si voleu anar més enllà d'aquesta proposta, podeu pensar a fer un herbari, el qual serà un recurs educatiu molt interessant per executar activitats d’identificació de plantes, generar una exposició de fotografies, o fins i tot, podeu generar una gran reflexió al centre per parlar dels vostres resultats i veure que us interessaria continuar treballant el curs pròxim amb l’Agenda 21 Escolar de Lleida.

 

PARTICIPA-HI!

Fes la teva inscripció AQUÍ.

Donarem suport des de l’Agenda 21 Escolar a aquesta activitat des del 12 de maig al tancament del curs escolar al juny.
Una vegada estigueu inscrits ens posarem en contacte amb vosaltres per fer la reserva del kit d'observació, si el necessiteu, tancar dates i/o facilitar-vos l'assessorament que pugueu necessitar.

Cal tenir en compte que la dinamització d'aquesta activitat la realitzareu des del centre. Com us indiquem, des de l'Agenda 21 Escolar us podem oferir assessorament per orientar-la i per identificar les espècies. També us podem facilitar material d'observació i identificació si ho necessiteu.

Et destaquem...