Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Escoles Sostenibles/Projectes i col·laboracions/Seguiment Caixes Niu/Seguiment de Caixes Niu i Refugi amb els centres educatius

Seguiment de Caixes Niu i Refugi amb els centres educatius

"Biodiversitat urbana a l’abast de tothom: caixes niu d’ocells i ratpenats als espais verds de Lleida" és un projecte de Servei Comunitari Ambiental promogut per l'Agenda 21 Escolar de Lleida.

Aquest projecte és una proposta per sensibilitzar a la ciutadania sobre la pèrdua de biodiversitat i fomentar la seva recuperació a través de la recuperació d’espais adients per a la nidificació amb la instal·lació de caixes niu a la ciutat de Lleida. Aquest projecte sorgeix de la necessitat d’afavorir la biodiversitat urbana i fomentar el vincle dels joves al seu patrimoni ecològic. Els alumnes adquiriran coneixements teòric-pràctics per a la construcció de caixes nius i el mètode científic lligat al monitoratge de biodiversitat. Les dades que es recullin serviran per crear la fitxa de seguiment virtual de les caixes niu. Aquesta informació anirà associada a un codi QR que els alumnes realitzaran per generar un itinerari de caixes nius per la ciutat de Lleida.

Descarrega't el programa

Aquí pots consultar el Dossier de l'educador/a per a la 1a Actuació del projecte "Xerrada-taller: Els serveis dels ecosistemes a la ciutat. Rol de la biodiversitat urbana".

Consulta aquí la Fitxa de seguiment per les caixes niu d'ocells (adaptada per a la microxarxa +Biodiversitat a l'Escola tras l'aprenentatge del projecte).

 

 

 

Caixes Refugi de ratpenats a Lleida

A més a més, també s’ha creat un itinerari de caixes refugi de ratpenats, que s’han instal·lat al llarg del riu Segre al seu pas per la ciutat. Les caixes niu de ratpenats es complementen amb les caixes niu que han fet les escoles, orientades a acollir ocells passeriformes majoritàriament. Al llarg del projecte, s’ha parlat de la importància de la conservació de la biodiversitat en l’àmbit urbà i del rol clau dels ratpenats pel benestar humà i com reguladors dels ecosistemes.

Sabies que...

Els ratpenats són animals insectívors i per tan bons reguladors de les poblacions de mosquits, ja que un exemplar pot ingerir diàriament insectes per l’equivalent d’un terç del seu pes.

De les espècies detectades a Lleida, les que tenen més afinitat per ocupar caixes refugi són el ratpenat comú (Pipistrellus pipistrellus), la ratapinyada nana (Pipistrellus pygmaeus) i el ratpenat de vores clares (Pipistrellus kuhlii), el ratpenat muntanyenc (Hypsugo savii) el ratpenat d’aigua (Myotis daubentoni) i el noctul mitjà (Nyctalus noctula).

 

Tipologia de les caixes refugi

  • Cilíndriques amb forat petit frontal: tenen una cavitat interior amb un doble panell de fusta que s’assimila a la dels arbres i és per ratpenats de petit format.
  • Cilíndriques amb doble entrada: tenen una doble entrada frontal i inferior amb un orifici major per ratpenats mitjans.
  • Caixes planes colonials: aquestes permeten la instal·lació de colònies i tenen diferents nivells per poder moure’s en funció de la temperatura.
  • Caixes per a grans colònies: tenen 5 cambres interiors de diferents formats que també difereixen climàticament.

 

 

Continuïtat del projecte

Els centres van expressar el seu interès de poder donar continuïtat a tot el treball fet, la qual cosa ha motivat que l’Agenda 21 Escolar de Lleida promogui durant el curs 2020/2021 la creació de la microxarxa “+Biodiversitat a l’Escola” en la qual es generarà un grup de centres voluntaris i interessats a realitzar el seguiment de les caixes niu, caixes refugi i que participin amb el cens de cigonyes de la ciutat de Lleida.

 

 

 

Amb el suport de:

Et destaquem...