Habitatge i Transició Ecològica

CONSUM CONSCIENT

LLIBRES DE CONEIXEMENT

Anem a comprar: un dossier sobre el consum. Barcelona: Cavall Fort, 2009. A partir de 8 anys. Dossier central de la revista Cavall Fort de desembre 2009 dedicat al consum responsable.

BERRY, S. 50 ideas para comprar de forma más ecológica. Blecha, A. (il.). Barcelona: Blume, 2009. A partir de 8 anys. L'autora presenta principis bàsics que poden ajudar a l'hora de buscar productes respectuosos amb l‟ambient. Son principis aplicats a situacions quotidianes: comprar coses de segona mà, comprar en botigues del barri i productes locals, reparar els aparells, intercanviar coses, celebrar festes, etc.

BERTOLINI, G.; DELALANDE, C. Les deixalles i el reciclatge. Hubesch, N. (il.). Barcelona: Empúries, 2008. A partir de 6 anys. Llibre molt complet que presenta una visió històrica dels residus des de l'edat mitjana fins a l'actualitat. S'explica d'on ve la paraula deixalla, la gestió i organització dels residus generats, tipus de residus, consells per produir-ne menys,... fins arribar a explicar el concepte 'residu zero'.

BOUTTIER-GUÉRIVE, G.; THOUVENOT, T. Ajudo el meu planeta: a protegir la natura i salvar els animals. Barcelona: Greenpeace, WWF, 2008. A partir de 10 anys. Llibre il·lustrat que presenta de manera senzilla i propera l'impacte que té els nostres costums diaris en la natura: la manera de menjar, de vestir-se, de desplaçar-se, de destriar les nostres deixalles, etc.

NOLLA, A.; ARÀNEGA, S.; PORTELL, J. Reduir, reutilitzar i reciclar. Barcelona: La Galera, 2008. De 3 a 6 anys. Conté fotografies; lletra de pal; molt il·lustrat.

LUNA, G. Residus? Quins residus?: una publicació sobre els nous models de gestió de residus. Bauer, M. (il.). Barcelona: Mediterrània, 2007. A partir de 8 anys. Lectura per reflexionar i debatre sobre la gran quantitat de deixalles que genera la nostra societat. Explica com funcionen diferents instal·lacions de tractament i gestió de residus: un ecoparc, una planta de triatge, una de compostatge, etc

Fotografías de objetos de la casa. Barcelona: InterDidak, [200?]. EI i CI de primària. Són un total de 50 fotografies d'objectes familiars pels infants. El vocabulari que contenen les fotografies es presenta en 9 idiomes.

El cicle de la matèria orgànica. Corominas, J. (il.). Barcelona: Agència de Residus de Catalunya, 2008. A partir de 6 anys. Material molt complet sobre el compost. Els petits documents que formen part tracten sobre: l'autocompostatge, els sistemes de recollida selectiva, la planta de compostatge i la de digestió anaeròbia. Hi trobareu més informació sobre la campanya a través del web: www.arc.cat/ca/agencia/publicacions/campanyes/cam panya_aquireciclem.html.

Propostes senzilles per reduir els residus. Barcelona: Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i Consum Responsable, 2005. A partir de 8 anys. Guia útil per poder optar per un consum respectuós amb l‟ambient i la nostra salut i així col·laborar a fer una societat del benestar més sostenible.

TURNBULL, S. La basura y el reciclaje. Fox, C. (il.). Barcelona: Usborne, 2007. A partir de 7 anys. Llibre il·lustrat, sobre els residus: la recollida, el transport, la gestió, etc. A la part final hi ha un petit glossari per comprendre el significat d'alguns conceptes.

CONTES

ALCÁNTARA, R. Les tres bessones i comprar per comprar. Capdevila, R. Barcelona: Icaria, Intermon Oxfam, Cromosoma, 2007. A partir de 4 anys. Història molt real en la que tots ens hem trobat més d‟una vegada... comprar i comprar i després adonar-nos que no necessitàvem el que hem comprat.

BAUMANN, A. S. Anem a comprar. Skat, P. (il.). Barcelona: Larousse, 2003. De 3 a 5 anys. Material il·lustrat per identificar les botigues que hi ha al barri i destacar el comerç de proximitat.

BETHEL, E. Capitán Verdemán: superhéroe del reciclaje. Colombo, A. (il.). Barcelona: Juventud, 2009. A partir de 4 anys.

BOIX, R. La Clara i el punt verd. Barcelona: EUROMEDICE, 2007. De 8 a 10 anys. Història que reflecteix la problemàtica de la brossa a les nostres llars en l'actualitat i de com de senzill era fa uns anys enrere.

CALDERS, P. Raspall. Solé, C. (il.). Barcelona: Associació de Mestres Rosa Sensat, Magenta Universal Production, 2009. A partir de 8 anys. Una bona lectura per explicar com se li pot donar un ús ben diferent a coses que són considerades un residu.

CAPDEVILA, C. Les Tres bessones i les tres erres. Capdevila, R. Barcelona: Icaria, Intermón Oxfam, Cromosoma, 2001. A partir de 4 anys. Una història centrada en les 3R.

CHILD, L. Tingues cura del teu planeta. Barcelona: RBA Libros, 2008. A partir de 6 anys. Conte d’en Carles i la Laia on aquesta comença a llençar moltes de les seves coses i el seu germà li pregunta: “I perquè no les recicles?”.

Mestres d'Educació Infantil del CEIP Josep Mª Jujol. Els tres porquets i el llop escampabrossa . Alumnes d'Educació Infantil del CEIP Josep Mª Jujol (ils.). Barcelona: l’Ajuntament, 2004. De 3 a 6 anys. Conte il·lustat per infants. Trobareu la versió electrònica del conte a la pàgina web: www.edu365.cat/infantil/escampabrossa/index.htm.

La colla pessigolla... vol salvar el mercat . Jiménez, J. (il.). Barcelona: Associació Catalana d'Enginyeria Sense Fronteres, 2008. A partir de 10 anys. Aquest conte ha estat escrit i editat per sensibilitzar a petits i grans de les conseqüències del model supermercadista, de les grans cadenes de distribució alimentària. Amb un exemple senzill, es presenta una realitat propera de la nostra pagesia i s'esbossen algunes solucions des de l'enfocament de la Sobirania Alimentària.

VÍDEOS

Que no te l’endossin, VC. 1’00’’. Rezero -3 de Juliol,  Dia internacional lliure de bosses

Estil de vida residu Zero, VC. 3’32’’. Rezero. Mostra de accions per un dia a dia sense residus

Websèrie Objectiu #Rezero, Rezero. El primer webdoc de residus a Catalunya que retrata cinc famílies catalanes i un repte: Objectiu #Rezero en 30 dies. El seu desenvolupament està vinculat al dia a dia de diverses tipologies d’unitats familiars (família amb fills, parella, pisos d’estudiants, jubilats i pares primerencs) que explicaran com és el seu nou estil de vida i amb quines avantatges i inconvenients s’han trobat.

The story of stuff, VOE. 21’30’’. Documental d’animació per debatre sobre el sistema de producció els seus impactes ecològics i socials.

Plastificats. TV3 a La Carta. VC. 37’51’’. Al Mediterrani es calcula que hi ha surant unes dues mil tones de partícules de plàstic. Els estudis científics fa temps que han demostrat que aquestes substàncies són a la cadena tròfica i afecten la nostre salut.

Reduce, Reuse and Recycle, to enjoy a better life. VO (Anglès) 3’39’’. Explicació de per què reduir, reusar i reciclar per Primària. També en castellà.

Sobreviure a la nevera. VO (Català) 1h 8'19''. La crisi econòmica actual ha fet més evident i més agut el problema del malbaratament d'aliments. Si ens pregunten quants quilos de menjar es fan malbé en tota la cadena alimentària, des del camp o el mar fins a la nostra taula, passant pel supermercat, sabríem què dir? Tot i la fredor de les estadístiques, la xifra fa reflexionar: a cada català li correspondrien 100 quilos de menjar malbaratat per any, segons el càlcul de Paco Muñoz, tècnic de Medi Ambient de la UAB, una de les persones més especialitzades en aquest tema.

WEBS

Agència de Residus de Catalunya. Portal referent d’informació sobre els models i les dades de residus i materials reciclats. Destaquem els materials disponibles a l’apartat sensibilització.

Opcions. Impulsem el consum conscient. Centre de Recerca i Informació en Consum. Barcelona: CRIC, 2002-. Revista de consulta dirigida a lectors interessats en una nova cultura del consum, elaborada i editada pel CRIC (Centre de Recerca i Informació en Consum). Dóna i ofereix coneixements, orientacions, recursos, reflexions, etc., fent del seus continguts vàlids en qualsevol moment. Destaquem la seva diversitat per estar al dia en qüestions de sostenibilitat.

ReZero. La Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable –Rezero (2005). Treballa per un canvi del model de producció i consum cap al Residu Zero, impulsant accions i polítiques transformadores de prevenció de residus treballant en xarxa amb tots els agents socials i econòmics.

Agència Catalana del Consum, organisme autònom de la Generalitat de Catalunya. Destaquem la sessió “Escola de Consum” en la qual podeu trobar fitxes d’activitats didàctiques i sol·licitar-les.

Pam a Pam. El teu mapa d’Economia Solidaria. Pam a Pam és una eina col·lectiva que mostra que existeix una economia al servei de les persones a Catalunya i et convida a participar-hi.

Coordinadora Estatal de Comercio Justo. La Coordinadora Estatal de Comercio Justo (CECJ) es la plataforma española que agrupa a 25 organizaciones vinculadas al Comercio Justo. Su finalidad es la transformación de la realidad social y las reglas del comercio internacional a través de la incidencia en las políticas públicas, la sensibilización y movilización de la sociedad y el fortalecimiento del sector de Comercio Justo.

Actúa con tu consumo. Greenpace. El consumo está al final de la cadena de muchos de los problemas ambientales. La sobrepesca, la deforestación, el cambio climático... tienen mucho que ver con nuestro modelo de mercado.

 


Et destaquem...