Habitatge i Transició Ecològica

Instal·lació de caixes niu al Turó de Gardeny

Notícia de l'Institut Castell dels Templers

Data publicació: Dijous 08, de maig del 2025


Imatge de la notícia Instal·lació de caixes niu al Turó de Gardeny

Alumnes de l'Institut Castell dels Templers penjant una caixa niu

Projecte Caixes Niu – Curs 2024-2025

Durant el curs 2024-2025 hem donat continuïtat al projecte de les caixes niu. L’objectiu principal és facilitar la nidació dels ocells al Turó de Gardeny. Per aconseguir-ho, hem construït caixes niu de fusta, seguint les indicacions del personal expert de l’Ajuntament de Lleida, i les hem col·locat als arbres del turó. Al principi ens semblava increïble que amb un gest tan senzill poguéssim fer una acció tan significativa: donar vida a un espai natural de la nostra ciutat, molt proper al nostre centre.

Any rere any hem fet el seguiment de les caixes, les hem netejat i hem fet el recompte de postes. Amb el temps i la constància, el projecte ha anat creixent, i aquest any hem arribat a un 75% de nidació. Ens sentim molt orgullosos de tot el que hem après i viscut gràcies a aquesta experiència.

Les sortides al Turó ens han ajudat a prendre consciència de la importància de preservar els espais naturals dins de la ciutat, però també ens han permès descobrir la riquesa de la biodiversitat que ens envolta. Hem identificat plantes autòctones, hem observat una gran varietat d’insectes i hem pogut seguir els canvis estacionals al llarg de l’any. A més, aquestes activitats a l’aire lliure han reforçat els aprenentatges teòrics del centre amb vivències reals, col·laboratives i significatives. I el més important: han despertat en nosaltres l’estima per la natura.

Aquest projecte ens ha fet veure que, amb iniciatives modestes però ben pensades, es poden generar canvis reals i positius. Hem après que protegir la natura no requereix grans recursos, sinó implicació, coneixement i perseverança. La col·laboració amb l’Ajuntament de Lleida i altres entitats ens ha ajudat a comprendre com es gestionen els espais verds i la tasca tan valuosa que fan els professionals ambientals.

El treball en equip ha estat fonamental: des de la construcció de les caixes fins a l’observació de les aus i l’anàlisi de les dades. Cadascú ha aportat el millor de si mateix i això ens ha ensenyat a valorar la diversitat dins del grup. També ens hem iniciat en la metodologia científica, recollint dades, comparant-les i fent-nos preguntes. Ens emociona veure que alguns ocells tornen al mateix niu any rere any o que apareixen espècies noves interessades en les caixes.

En definitiva, aquest projecte ens ha connectat emocionalment amb el nostre entorn. Ara, quan pugem al Turó de Gardeny, no només veiem un espai verd: hi veiem un lloc viu, ple de significat que hem ajudat a cuidar. Sentir-nos part d’aquest ecosistema és, sens dubte, el millor aprenentatge que ens enduem.

Volem agrair especialment a l'Ajuntament de Lleida pel seu suport i orientació en aquest projecte. La col·laboració amb els experts municipals ha estat essencial per assegurar-nos que les caixes niu complissin els requisits tècnics i per guiar-nos en el seguiment adequat. A més, la seva implicació ens ha permès donar continuïtat al projecte any rere any, i això ha estat fonamental per aconseguir els resultats que hem obtingut. El seu compromís amb la preservació de la natura urbana i amb la nostra formació ha fet que aquest projecte no només sigui una activitat pràctica, sinó una experiència educativa de gran valor.

Et destaquem...