Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Escoles Sostenibles/Notícies i Butlletins/III Butlletí Escoles Sostenibles - curs 2024/2025/Evitem l'emissió de 13.216 Kg d'emissions de CO2 a l'atmosfera amb l'estalvi de 5 centres educatius durant el mes de febrer

Evitem l'emissió de 13.216 Kg d'emissions de CO2 a l'atmosfera amb l'estalvi de 5 centres educatius durant el mes de febrer

Notícies d'Escoles Sostenibles de Lleida - Microxarxa STOP Emergència Climàtica

Data publicació: Dijous 08, de maig del 2025


Imatge de la notícia Evitem l'emissió de 13.216 Kg d'emissions de CO2 a l'atmosfera amb l'estalvi de 5 centres educatius durant el mes de febrer

Alumnat de l'Escola Magí Morera i Galícia fent de voluntàries a El Palet

Aquest curs 2024/2025, cinc centres educatius de Lleida han participat en la Microxarxa STOP Emergència Climàtica d'Escoles Sostenibles de Lleida. L'Escola de Riu Segre, l'Escola Magí Morera i Galícia, l'Escola Príncep de Viana, l'Escola Frederic Godàs i l'Institut Escola Magraners han participat de gener a febrer de 2025 en diverses activitats dinamitzades per la microxarxa.

Com a eix central, les 5 escoles han participat en la X edició de la Marató RE-M de la Energia, en la qual els centres educatius han aplicat diferents actuacions d’estalvi dels consums d'aigua, llum i gas amb seguiment setmanal per observar els resultats i plantejar possibles actuacions de millora. Gràcies a les accions d'estalvi dels centres, s'han aconseguit estalviar: 

  • 4.995 kWh d'electricitat (un 14.38% d'estalvi respecte al consum total previst)
  • 29m3 d'aigua (un 3.90% d'estalvi respecte al consum total previst)
  • 5.897 m3 de gas (un 26.14% d'estalvi respecte al consum total previst)
  • amb la qual cosa s'ha evitat l'emissió de 13.216 Kg d'emissions de CO2 a l'atmosfera. Enhorabona!! 

Dit així en números i percentatges, sabem que és complicat entendre la rellevància d'aquests estalvis, per això us volem aclarir que:

ELECTRICITAT:  El consum estalviat d'electricitat equival al subministrament d'electricitat d'1centre educatiu un mes sencer (en funció del consum base) o al consum d'electricitat de 1.5 pisos mitjans durant 12 mesos o bé, equival al consum de 18 pisos mitjans durant el mes de febrer.

AIGUA: S'han estalviat 29.000 litres. Aquest és el consum equivalent a: 290 dutxes o 145 banyeres! 

GAS:  El consum estalviat de gas equival  a subministrament de gas d'1 centre educatiu un mes sencer (en funció del consum base) o al consum de la calefacció d'1 llars que utilitzant el gas per aigua calenta durant 1 mes. 

MITIGACIÓ CANVI CLIMÀTIC: la reducció d'aquests 13.216 Kg de CO2 emet a l'atmosfera és un punt clau en les estratègies per minimitzar els efectes del canvi climàtic i aconseguir l'objectiu d'un 40% les d'emissions de CO2 el 2025, respecte al 2005. Podeu consultar aquest document per a més informació: Resum divulgatiu Pla Canvi Climàtic a Lleida 2023.

 

Per tal de sensibilitzar l’alumnat sobre l’impacte del canvi climàtic a la societat, la Microxarxa - STOP Emergència Climàtica, Escoles Sostenibles de Lleida destina una part equivalent de l’estalvi econòmic generat a una entitat social de Lleida. Per aquesta edició s'ha fet una donació de 4.000 € al projecte El Palet (Banc dels Aliments), que treballa per facilitar una alimentació saludable a famílies vulnerables de la ciutat. Per tal d’apropar aquesta iniciativa a l’alumnat, s’han programat visites perquè coneguin la realitat d’aquesta entitat social. En aquestes visites els alumnes han col·laborat com a un/a voluntari/ària més amb l’entitat i han viscut per unes hores com treballen i quines funcions fan. L'Acte de donació a El Palet es durà a terme dins de l'Acte de Cloenda d'Escoles Sostenibles en el qual esperem que pugueu participar-hi (dijous 29/05/2025). 

 A més, també s’han realitzat tallers educatius amb els alumnes de cicle superior per debatre la relació entre la societat de consum i el canvi climàtic. En aquests tallers s’ha identificat diferents elements d’interès pels joves (roba, aparells electrònics...) i s’ha quantificat el seu impacte ambiental. També s’ha tractat el grau de satisfacció personal que generen, i s’ha posat de manifest la importància de posar en valor les relacions entre les persones.

 

Visualitza el vídeo sobre el projecte dut a terme aquest curs, AQUÍ.

Et destaquem...