Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Primera trobada d'Ecoentitats

Primera trobada d'Ecoentitats

34 entitats de Lleida participen en aquest programa de sensibilització mediambiental de la Paeria, que arriba a unes 45.000 persones. La UdL acull la trobada i presenta les seves activitats d'ambientalització interna

Data publicació: Divendres 01, gener del 2010


Imatge de la notícia Primera trobada d'Ecoentitats
El Centre de Cultures Transfronterer del Campus de Cappont de la UdL ha acollit avui la primera trobada d’Ecoentitats, que ha servit per facilitar l’intercanvi d’experiències i d’informació entre les entitats que participen al programa. Pere Solà, vicerector d'Infraestructures i Tecnologies de la Informació, Joan Gómez, regidor de Sensibilització Mediambiental i Josep Barberà, regidor de Medi Ambient i Horta de l’Ajuntament de Lleida, han presidit l’acte.

Ecoentitats és un programa de suport a les associacions de Lleida que es volen comprometre a treballar per millorar la seva relació amb el medi ambient i la sostenibilitat, i a integrar-se en una xarxa d’entitats ciutadanes compromeses amb aquest esperit.

Al llarg de la trobada, la Universitat de Lleida, que participa al programa d’Ecoentitats des del 2008, ha donat a conèixer el seu procés d’ambientalització interna. Els integrants de la Comissió de Medi Ambient de la UdL han detallat la seva experiència en àmbits tan diferents com la introducció de criteris ambientals en la compra i l’ús del paper; l’estalvi d’aigua i l’aprofitament de les aigües de pluja i del nivell freàtic; l’elaboració i implantació d’un pla de gestió de residus; l’eficiència i l’estalvi energètic, i el foment de la mobilitat sostenible entre els estudiants

Les Ecoentitats es comprometen a realitzar una sèrie d’accions concretes reflectides en el seu Pla de Treball. Cada col•lectiu decideix l’abast del projecte, la temàtica i el grau d’implicació. L’Ajuntament de Lleida dóna suport creant un marc de treball comú i oferint assessorament, formació, materials i recursos i dinamitzant el programa i l’intercanvi d’informació i experiències entre les entitats.

El programa compta aquest 2009 amb la participació de 34 entitats de Lleida, (15 associacions socioculturals, 6 entitats esportives, 4 entitats veïnals, 4 institucions, 3 entitats professionals, 1 sindicat i 1 associació d'immigrants ) i arriba directa i indirectament (socis, treballadors i usuaris de les entitats participants) a unes 45.000 persones.

Durant aquest 2009, el programa d’Ecoentitats ha ofert:

- Un ampli programa de formació, en aspectes com l’Oficina Verda, l’estalvi d’energia, les festes sostenibles, la gestió dels residus. S’han realitzat 25 accions formatives, per a unes 500 persones, a 9 entitats diferents.
- La campanya “Estalviem paper a les Ecoentitats”, que fomenta l’estalvi i la recollida selectiva del paper, no només amb recursos materials sinó també amb informació i assessorament perquè les entitats esdevinguin focus d’ambientalització entres els seus socis i usuaris.
- Recursos diversos de suport als projectes desenvolupats (22 contenidors selectius, 192 papereres selectives, 217 safates de reutilització de paper, 150 plats i gots reutiltizables, 2500 coberts compostables, 100 estalviadors d’aigua per a les aixetes, compost per l’hort, l’exposició “Som Ecoentitats de Lleida”, un apartat web de suport al programa...)

El programa d’Ecoentitats es va iniciar al 2006 amb 6 entitats pioneres. Al 2007 hi van participar 17, i l’any següent, al 2008, es produí la major expansió del programa, arribant fins a les 30 entitats, que s’han consolidat amb 4 incorporacions aquest 2009.

Al gener de 2010 s’obre una nova convocatòria del programa d’Ecoentitats al que es poden adherir noves entitats interessades.

Et destaquem...