Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Lleida celebra el Dia del Medi Ambient

Lleida celebra el Dia del Medi Ambient

L'escenari ha estat el Parc de la Mitjana pel qual han passat en el darrer any més de 12.000 persones, que suposa un increment d'un 50% gràcies sobretot als visitants de l'exposició permanent del centre d'interpretació oberta ara fa un any

Data publicació: Diumenge 05, juny del 2011


Imatge de la notícia Lleida celebra el Dia del Medi Ambient

El parc de la Mitjana s’ha omplert aquest matí de ciutadans i ciutadanes que han pogut gaudir de més d’una vintena d’activitats i tallers de caràcter lúdic, científic i artístic. Més de 3.000 persones han participat en les activitats que s’han organitzat per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient, al qual Lleida s’ha sumat per vuitè any. Així, l’objectiu principal de la diada és convidar la gent de Lleida a descobrir, retrobar, conèixer i gaudir del bosc que hi ha a les portes de la ciutat.

L’alcaldessa accidental, Marta Camps, i el regidor de Medi Ambient, Josep Barberà, han estat els encarregats de llegir el manifest sota el títol “Els boscos, per a les persones”, en commemoració del Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny, i de l’any internacional dels Boscos.

El bosc de ribera del parc de la Mitjana ha estat el gran protagonista de la diada, esdevenint el fil conductor de totes les propostes realitzades. Barberà ha explicat que enguany la celebració s’ha plantejat fent un recorregut per tot el parc perquè així els participants coneguessin aquest gran espai natural i els seus racons. 

Infants i adults han tingut l’oportunitat d’observar els detalls de la flora i la fauna del parc a les lupes del laboratori, han pogut conèixer i reproduir les petjades d’alguns dels animals que volten pel parc, descobrir la utilitat d’algunes plantes del parc i practicar diferents tècniques de sembra i plantació d’arbres i arbustos del bosc, entre altres activitats científiques.

Els contes del bosc han fet les delícies dels més petits, que s’han engrescat amb les històries, com la de la boga i el lliri groc. També han tingut lloc tallers artístics i de manualitats, com la construcció de punts de llibre amb fulles i flors del bosc, o l’elaboració de dibuixos amb llavors.

Així i tot, l’activitat més rellevant ha estat el taller de construcció d’instruments amb elements reciclats, on grans i petits han aprés a convertir alguns dels residus quotidians que tenim a casa en senzills instruments capaços d’imitar el raucar de les granotes i els sons d’alguns ocells com els ànecs. L’actuació d’El drapaire musical ha posat de manifest com es pot fer música amb gairebé qualsevol cosa.

En aquest sentit, Camps ha aprofitat la celebració per convidar la gent a conèixer i endinsar-se al parc de la Mitjana, pel qual van passar en el darrer any més de 12.000 persones, que suposa un increment del 50% en nombre de visitants gràcies a l’obertura de l’exposició permanent al centre d’interpretació del parc. Per aquesta mostra han passat uns 6.000 visitants. La resta corresponen a persones que han anant a la Mitjana bé a visitar-la, bé a participar en alguna de les moltes activitats d’educació ambiental que s’organitzen des de l’Ajuntament de Lleida. Camps ha recordat que recentment s’ha inaugurat als Camps Elisis una oficina d’atenció a l’usuari als Camps Elisis, a l’antic aquari, per potenciar aquest espai urbà i també l’espai natural de la Mitjana.

S’ha de destacar el programa d’educació ambiental “Lleida en viu”, que està adreçat a fomentar el coneixement del territori de Lleida des de la perspectiva ecològica i que està orientat, principalment, a grups escolars i a altres col·lectius amb visites guiades.

El centre d’interpretació de la Mitjana és un altre pols d’atracció important del parc ja que es poden fer visites guiades, visitar exposicions o veure un audiovisual de la Mitjana. Les ecoactivitats també atrauen moltes persones que participen en propostes de natura i medi ambient.

El Parc de la Mitjana és una zona d’interès natural situada aigües amunt de les comportes de la Canadenca, conformada per un bosc de ribera, extens, d’una superfície de 90 ha. Es tracta d’un dels ecosistemes fluvials més ben conservats de Catalunya.

El parc destaca no només pels seus excepcionals valors naturals i la seva alta diversitat biològica, sinó també per ser un referent d’espai periurbà amb àrees d’ús públic, d’interpretació ambiental, d’interès natural i de reserva natural, gestionat tant per al lleure, l’educació ambiental o la conservació més estricta de la natura.

 

Et destaquem...