La Paeria inicia un programa de foment de l'agricultura ecològica
El programa, que s'anomena "La Lleida de l'Horta”, consisteix en l'assessorament sobre el cultiu ecològic als pagesos de l'Horta i als professors de l'escoles amb hort que participen a l'Agenda 21
Data publicació: Dilluns 09, febrer del 2009
L’Ajuntament de Lleida inicia un programa de foment i divulgació sobre l’agricultura ecològica a la ciutat. La iniciativa, promoguda per l’Ajuntament de Lleida en col•laboració amb la Fundació Lleida 21, es basa en la promoció de l’agricultura ecològica, que és un sistema de cultiu respectuós amb el medi ambient, que pot ser una alternativa més al manteniment de l’agricultura periurbana i és garantia de la conservació de totes les externalitats positives de l’agricultura (conservació del paisatge agrari diversificat, alternativa als sistemes de producció i comercialització convencionals, espai d’oci pels ciutadans, equilibri territorial,...).
Aquest programa, que s’anomena “La Lleida de l’Horta” pretén assessorar tant als pagesos de l’Horta com als professors de les escoles amb hort que participen a l’Agenda 21 de la Paeria.
Els agricultors interessats podran rebre la visita d’un expert/a en agricultura ecològica i d’un pagès/a de producció ecològica. En la visita, de 2-3 hores de durada, l’agricultor ensenyarà la seva finca i exposarà els seus dubtes i preocupacions. L’expert aportarà el seu coneixement científic sobre les tècniques de producció ecològica i el pagès ecològic aportarà la visió pràctica. Les visites guiades personalitzades permeten obtenir una visió més concreta de les possibilitats de la conversió de la seva finca en agricultura ecològica. La finalitat de l’actuació és que s’incrementi el nombre d’agricultors ecològics de l’Horta de Lleida, essent una alternativa pels seu desenvolupament i el manteniment de l’activitat agrícola, i millorant la qualitat ambiental de l’Horta.
Aquesta actuació s’iniciarà amb la conferència informativa “Les possibilitats de l’Agricultura ecològica a l’Horta de Lleida” a càrrec de Laia Viñas, enginyera agrònoma i tècnica de l’ADV de Producció Ecològica de Ponent, el dia 5 de març de 2009 a les 19h al Parc Ambiental de Serrallarga.
Per demanar l’assessorament personalitzat caldrà adreçar-se a la Regidoria de Medi ambient i Horta de l’Ajuntament de Lleida.
A més, i de forma paral•lela també s’assessorarà als responsables del horts escolars de les escoles de Lleida. Les escoles que participen en el programa Agenda 21 Escolar de la Paeria, i que tenen l’hort com a eina d’aprenentatge amb els alumnes, rebran la visita de l’expert perquè els assessori sobre les possibilitats del cultiu i les tècniques en agricultura ecològica. L’Ajuntament de Lleida impulsa la implantació dels horts a les escoles com a eina d’aprenentatge, ja que la difusió dels principis de l’agricultura és una bona manera de sensibilitzar els alumnes sobre la importància de l’activitat agrària, el respecte per la natura i l’origen dels aliments. Els horts escolars ecològics són, a més, una eina per a difondre els valors de l’agricultura ecològica entre els més petits i el personal docent.
El programa Agenda 21 Escolar dinamitza els projectes d’horts escolars i des de l’any passat organitza xerrades i reunions de treball envers les possibilitats de treball amb els alumnes al voltant de l’hort escolar, tant des del punt de vista de tècniques de cultiu (disseny de l’hort, plantacions, associacions i rotacions de cultiu, fertilització, control de plagues i malalties, material vegetal,...) com d’eina d’aprenentatge (activitats amb l’alumnat de diferents edats al voltant de l’Hort,...).
El sistema de cultiu ecològic és idoni per als horts escolars ja que aquest exemplifica una gestió respectuosa amb el medi ambient i del funcionament dels sistemes naturals. A més, s’evita l’ús de productes altament tòxics per als alumnes que hi treballen. Els horts escolars ecològics són, a més, una eina per a difondre els valors de l’agricultura ecològica entre els més petits i el personal docent.
Des de l’inici del programa, l’Ajuntament de Lleida ha impulsat la gestió dels horts escolars sota els criteris de l’agricultura ecològica, i des de l’any 2005 que s’han realitzat cursos de formació als professors sobre les tècniques d’agricultura ecològica i les possibilitats d’aplicació als hort escolars.