La Paeria realitza treballs d’esporga en prop de 15.000 arbres de la ciutat
Amb motiu de la campanya d’esporga d’hivern 2018/2019
Data publicació: Dilluns 19, novembre del 2018
©Hermínia Sirvent
La campanya d’esporga d’hivern que duu a terme l’Ajuntament de Lleida per la temporada 2018/2019 contempla enguany actuacions en prop de 15.000 unitats d’arbres en diversos carrers, places i patis escolars de la ciutat. La campanya d’esporga, que s’allargarà fins el proper mes de març, s’estructura en tres grups de treball format per dues màquines i quatre operaris. Les restes d’esporga es recuperen diàriament i es transporten fins a centres autoritzats per tractar i gestionar aquest tipus de material.
Un grup de treball ha realitzat treballs d’esporga en diversos carrers de Magraners, la Rambla Francesc Macià i la Rambla Ferran. Un segon grup de treball s’ha centrat en la Bordeta i Cappont. I un altre grup de treball ha esporgat, de moment, la plaça 8 de març, la plaça de les missions i la zona de l’Escorxador. En aquests moments les actuacions es centren a Blondel, Prat de la Riba i Avinguda de Madrid. Properament les actuacions es centraran en la zona dels Instituts i la Mariola.
Les campanyes d’esporga, que es realitzen a l’hivern i a l’estiu, tenen l’objectiu de garantir el bon estat dels arbres de la ciutat i evitar les caigudes de branques que poden ocasionar molèsties o envair la via pública. Les restes d’esporga es porten a una planta autoritzada de recepció de material vegetal, on es trituren per utilitzar-les de nou com a encoixinat de jardineria o bé es composten per utilitzar-les com a substrat ric en nutrients. A partir del mes de maig-juny, segons les condicions meteorològiques, s’iniciarà la campanya d’esporga d’estiu.
Cal recordar que l’Ajuntament de Lleida ha aconseguit augmentar els darrers anys un 30% l’arbratge de la ciutat amb la creació de diversos boscos urbans, amb l’objectiu de fer una ciutat més sostenible, guanyar zones d’ombra a l’estiu i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic. A més a més, el consistori lleidatà produeix de manera pròpia gran part de l’arbustiva i l’arbrat urbà que necessita per les zones enjardinades i per la creació i el manteniment dels boscos urbans, a través d’un viver d’arbustiva pilot i un viver forestal municipal, que funcionen a bon ritme.