Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/La Paeria adequa 50 horts familiars a Rufea

La Paeria adequa 50 horts familiars a Rufea

S'han iniciat les obres per destinar dues hectàrees per a horticultors en una parcel•la municipal, situada al costat dels aiguamolls

Data publicació: Divendres 01, gener del 2010


Imatge de la notícia La Paeria adequa 50 horts familiars a Rufea

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat de la tinenta d’alcalde Marta Camps i el regidor d’Horta i Medi Ambient, ha assistit a l’inici de les obres per adequar 50 horts de 100 m2 que estaran situats en una parcel•la municipal de 2 hectàrees de superfície ubicada a la partida de Rufea, al costat dels aiguamolls. Aquesta actuació, amb un pressupost total de 50.000 euros, s’inicia amb la construcció d’una bassa de reg de 30 m de costat i 1,5 m de fondària, amb una capacitat total de 1.000 m3 que servirà per emmagatzemar l’aigua de la sèquia i permetre regar als hortolans en qualsevol moment de la setmana amb reg localitzat.

El paer en cap ha d’estacat que “aquest projecte, que s’engloba dintre dels acords del Pacte per la Ciutadania, permetrà donar a conèixer l’Horta de Lleida i, alhora, difondre l’agricultura de proximitat i ecològica entre la ciutadania”.

La construcció de la bassa es complementarà amb la instal•lació d’un grup de bombament, el sistema de distribució de l’aigua per fer arribar una aixeta a cada parcel•la, el tancament de la zona dels horts, el marcatge i numeració de les parcel•les, una pàrking i l’ordenació general de l’espai.

Els horts, a més de la funció productiva tenen també una reconeguda funció social, educativa, lúdica i de benestar personal. Per altra banda, aquest projecte, impulsat per la regidoria de Medi Ambient i Horta i que respon a un dels compromisos que es van adoptar al Pacte Social per a la Ciutadania, contempla altres objectius com la sensibilització sobre els valors de l’Horta de Lleida, com a part de la història i la cultura de Lleida, i de la sensibilització ambiental, es donarà suport als sistemes de producció respectuosos amb el medi ambient i a una correcte gestió de l’aigua.

Paral•lelament, s’està redactant el reglament d’ús i funcionament dels horts de Rufea que determinarà els requisits d’accés a les parcel•les, les condicions de manteniment dels espais comuns i els imports de fiança i lloguer que caldrà abonar per fer ús de la parcel•la.

El projecte està coordinat per l’Ajuntament de Lleida en col•laboració amb la Fundació Lleida 21. Aquesta iniciativa està cofinançada a través del projecte europeu AGRIRPOXI, que té un pressupost total d’1.089.490 €, i del Departament d’Agricultura i Acció Rural. Els socis que integren el projecte AGRIPROXI són: l’Ajuntament de Lleida, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i el Parc Agrari del Baix Llobregat, a Catalunya, i les Cambres d’Agricultura dels Pirineus Orientals, de l’Arieja, de l’Alt Garona i dels Alts Pirineus, i la Comunitat d’Aglomeració Perpinyà-Mediterrània, a França.

Aquest projecte de cooperació transfronterera, que té una durada de tres anys, proposa accions per perpetuar els espais agrícoles i enfortir les relacions entre productors i consumidors, en la mesura que millorar les rendes agràries garanteix la preservació de les activitats agrícoles i del paisatge agrari. Les altres accions complementàries de foment i divulgació de l’horta de Lleida que es realitzen dins del projecte AGRIPROXI són:

- Mercat de l’hort a taula, de venda directa del productor al consumidor, el primer diumenge de cada mes a la plaça Sant Joan

- Horts educatius a les escoles de l’Agenda 21 escolar de Lleida

- Assessorament d’agricultura ecològica als professionals de l’horta de Lleida

- Jornades de portes obertes “Benvinguts a l’Horta de Lleida”

- Estudi de les possibilitats d’establiment de circuits curts de comercialització de productes agraris de l’horta de Lleida

Et destaquem...