Dinar de Marca Horta de Lleida a les escoles
En la Setmana de l’Horta a l’Escola, els infants d’onze centres educatius han menjat per dinar un menú amb productes exclusivament d’aquest territori.
Data publicació: Divendres 29, mar� del 2019
Imatge: (c) Javi Martín
Lleida viu la Setmana de l’Horta a l’Escola, un cicle d’activitats que té com a objectiu sensibilitzar la comunitat educativa de la importància i els valors d’aquest territori de 19.000 hectàrees que encercla el nucli urbà.
El paer en cap Fèlix Larrosa ha assistit avui, a l’Escola Espiga, a una de les propostes programades. El “Dinar 100% Horta de Lleida” ha ofert els alumnes d’aquest i altres 10 centres educatius -de l’ordre de 1.500 nenes i nens- un menú integrat exclusivament per productes d’aquest territori.
L’alcalde ha destacat que, amb aquesta i altres iniciatives, el govern de l’Ajuntament de Lleida té la finalitat de “potenciar la vida de l’Horta i, sobretot, els seus valors”, que també són els propis de la ciutat. “Volem que la gent de l’Horta hi pugui seguir vivint i, per això, incorporem nous serveis com el transport a demanda que entrarà en servei de manera imminent”. A la visita, també ha assistit el regidor de l'Horta Joan Queralt.
Dinar 100% Horta
El menú escolar d'avui als centres participants ha consistit en una crema de carabassa i calçots de la Partida de Rufea (Del Tros a la Llar); una hamburguesa de vedella Angus de la Partida de Sant Just (Grup Garreta), amb patates fregides de poma de la Partida de Torres de Sanuí (Sanuí Fruits), amb la possibilitat de canviar per un plat sense carn: ous ecològics i codi 0 de la Partida de Marimunt. Com a postres, pera de la Partida de Granyena (Arilfrut). Tots els productors participants formen part de la marca Horta de Lleida (hortalleida.cat).
La Setmana de l’Horta a l’Escola vol apropar els productes de l’Horta de Lleida als estudiants i a les seves famílies; difondre les activitats i el procés d’aprenentatge en els centres educatius amb hort escolar a la comunitat educativa, famílies i barris de la ciutat, i generar un espai de reflexió al voltant de la importància social i ecològica del consum de productes de proximitat, de l’Horta de Lleida.
Fins al 29 de març, els centres participants obren portes als seus horts escolars a tota la comunitat educativa i els barris de la ciutat de Lleida, amb els objectius de difondre les activitats que hi realitzen i el procés d’aprenentatge a través de l’hort escolar. Els 5 centres educatius que obriran les portes dels seus horts escolars en horari lectiu són l’EMB Ronda-La Mercè, Escola la Mitjana, Escola Joan XXIII, l’INS Castell dels Templers i l’INS Guindàvols.
El programa d’accions també inclou la possibilitat de realitzar visites a explotacions agràries i xerrades a l’Horta de Lleida, amb la participació de 10 empreses i entitats.
Agenda 21 Escolar
La Setmana de l’Horta a l’Escola és una de les actuacions previstes en el marc de l’Agenda 21 escolar, que és un projecte que impulsa el treball per la sostenibilitat a les escoles de Lleida. Aquestes escoles ja fa uns anys que treballen temes d’hort escolar i la vinculació amb l’Horta de Lleida, i l’Ajuntament els facilita formació i assessorament sobre temes tècnics i educatius.
Enguany l’objectiu ha estat donar visibilitat a aquesta feina feta per les escoles i potenciar la connexió del treball dels infants amb les feines que es fan a l’Horta de Lleida i el que ens aporta (com per exemple, l’aliment).