Curs d'identificació d'odonats
Una quinzena de persones ha participat el passat cap de setmana al curs "Els odonats: libèl•lules, espiadimonis i cavallets del diable”, organtizat per la regidoria de Medi Ambient i Horta de l'Ajuntament de Lleida, el Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-Sana i el Consorci d'Utxesa
Data publicació: Dilluns 20, juny del 2011
Una quinzena de persones ha participat el passat cap de setmana al curs “Els odonats: libèl•lules, espiadimonis i cavallets del diable”, organtizat per la regidoria de Medi Ambient i Horta de l’Ajuntament de Lleida, el Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-Sana i el Consorci d’Utxesa. L'activitat l'ha conduïda Ramon Batlle, membre del grup d’estudi dels odonats de Catalunya Oxygastra.
Al llarg de les sessions s'ha visitat l’Estany d’Ivars i Vila-sana, basses del pla d’Urgell, l’embassament d’Utxesa i alguna bassa de pastor del Segrià. Durant el curs, s’ha tractat sobre la biologia i l'ecologia dels odonats, les espècies que s'hi poden trobar a Catalunya i les particularitats de Lleida.
S’han fet observacions amb lupes exhuvies de libèl•lula així com d'antics fòssils d’odonats. Les sessions teòriques s’han combinat amb les realitzades a l'exterior. Els alumnes han pogut aprendre diferents metodologies d’estudi d’aquests invertebrats, per tal de poder contribuir en l’estudi de la biodiversitat, i s'han aportat dades sobre els odonats de la plana de Lleida.
Algunes de les espècies més interessants que s’han vist són Crocothemis erythraea o Erythromma viridulum.
Hi ha estudis que indiquen la relació que hi ha entre els odonats i la qualitat de les aigües on es reprodueixen malgrat que no totes les espècies són bones indicadores. Les millors bioindicadores són Calopteryx virgo meridionalis, Boyeria Irene i Cordulegaster boltonii, que s’utilitzen al programa Odonats Bioindicadors (OB).