33 entitats de Lleida es comprometen a ser "Ecoentitats”
El programa, que arriba a unes 45.000 persones, consisteix en realitzar un projecte bianual en el qual l'Ajuntament de Lleida ofereix el seu suport en assessorament, formació i material
Data publicació: Dimarts 21, febrer del 2012
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat de la 1a tinent d’alcalde, Marta Camps, i del regidor de Medi Ambient, Josep Barberà, ha presidit l’acte de signatura de les 33 entitats i institucions de Lleida que s’han sumat enguany al programa “Ecoentitats” de la Paeria, a través del qual expliciten el seu compromís amb el Medi Ambient.
El paer en cap, Àngel Ros, ha explicat que Ecoentitats és un programa de suport a aquelles empreses, institucions i entitats de Lleida que es comprometen a treballar per millorar la seva relació amb el medi ambient i la sostenibilitat, i a integrar-se en una xarxa d’entitats ciutadanes compromeses amb l’entorn, en definitiva, ha dit, "una bona representació del teixit associatiu, educatiu i social de la nostra ciutat". El programa, que va iniciar-se l’any 2006, ha anat guanyant adhesions, ja que en un principi van participar-hi 6 entitats que s’ha anat incrementant fins estabilitzar-se a la trentena actual.
Les entitats que participen en el programa “Ecoentitats” tenen objectes socials de tot tipus: culturals (9), socials (10), esportives (2), entitats veïnals (2), institucions (5), col·legis i entitats professionals (3) i ambientalistes (2). A més, cal destacar que el programa arriba de forma directa e indirecta (a través dels socis i treballadors de les entitats) a unes 45.000 persones.
Projecte bianual
Les Ecoentitats elaboraran un Pla de treball amb accions concretes que aniran desenvolupant. Fins ara, els projectes es realitzaven durant un any, però a partir d’aquesta convocatòria d’enguany, la durada dels projectes i plans de treball serà de dos anys. Cada entitat decideix l’abast del projecte, la temàtica i el grau d’implicació. L’Ajuntament de Lleida dóna suport en assessorament, formació i suport material per al desenvolupament del Pla de treball de cada entitat amb un compromís mutu bianual. Entre els aspectes que tractaran les Ecoentitats durant el 2012 i el 2013 destaca, especialment, les accions en favor de l’eficiència energètica i la mobilitat sostenible, la prevenció i gestió dels residus i la sensibilització ambiental en general.
Els objectius del programa per al 2012 són:
• Consolidar el procés d’ambientalització de les entitats participants en el programa.
• Millorar la intercomunicació i l’intercanvi d’informació creant una xarxa d’entitats
• Difondre la tasca a favor del medi ambient que fan les Ecoentitats
• Consolidar i oferir recursos comuns i polivalents centrats sobre tot en els aspectes de: 1) prevenció i gestió de residus, 2) foment de l’estalvi i l’eficiència energètica
• Promoure la mobilitat sostenible en el sí de les entitats.
El suport ofert per l’Ajuntament abasta des de assessorament tècnic i informació sobre aspectes ambientals, a xerrades de sensibilització ambiental sobre bones pràctiques ambientals, visites als espais d’interès ambiental del municipi, papereres selectives per a les entitats, safates de reutilització de paper, vaixella reutiltizable, carmanyoles i boc’n’rolls, material per als horts ecològics, etc
Durant l’acte ha tingut lloc la conferència “Progrés i canvi climàtic, com es va compatible?”, a càrrec d’ Arnau Queralt, Director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS) i President del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya (COAMB), subvencionada per la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, que durant aquests dies ha desenvolupat un programa d’activitats de sensibilització i acció contra el canvi climàtic.
Aquests actes sobre la problemàtica del canvi climàtic i l’escalfament de la terra formen part de les accions que Lleida impulsa en el marc del compromís adquirit com a ciutat signant del Pacte dels Alcaldes, una iniciativa ambiciosa de la UE en la lluita contra l’escalfament del planeta que implica les autoritats locals.