Habitatge i Transició Ecològica

Fem les nostres pròpies olives

Notícia de l'Escola Sant Josep de Calassanç

Data publicació: Dilluns 18, de novembre del 2024


Imatge de la notícia Fem les nostres pròpies olives

Olives collites a l'Escola Sant Josep de Calassanç

Aquest curs, després de tenir la nostra olivera a l’hortet des de fa bastants anys, hem aconseguit una bona collita d’olives. El primer pas era esperar el moment oportú per agafar-les. En aquesta tasca, així com en el procés per curar-les, ens ha ajudat un expert en el tema, el Pere, mestre jubilat de l’escola que encara ens ajuda en moltes tasques del nostre hortet i bosquet del pati, fent el manteniment del reg automàtic, la poda dels arbres quan és necessària i sempre donant bons consells. De fet, el Pere hi entén força d’oliveres, ja que té les seves pròpies! 

L’alumnat encarregat de collir les olives ha sigut el grup de 1r a 3r, dintre dels tallers d’hort i medi ambient. Ha sigut molt divertit i hem aconseguit un bon grapat d’olives, de la classe arbequines. 

El següent pas, després de rentar-les una mica, ha sigut col·locar les olives en pots amb aigua. Ens han sortit dos de grans! Durant 9 dies hem canviat l’aigua de les olives diàriament i el desè dia les hem posat amb una part de sal i nou parts d’aigua. Les hem desat en un lloc fresc i fosc durant un mes (és molt important apuntar la data!) i al cap d’aquest temps canviarem l’aigua i la sal amb les mateixes proporcions i a més hi afegirem llimones trossejades i farigola, tot del nostre hortet. D’aquesta preparació en traurem dos pots petits d’olives, que ens serviran de mostra per comprovar si ja estan a punt per menjar-les. Després haurem d’esperar encara un parell de mesos més aproximadament per provar les olives de mostra i comprovar si ja estan ben curades o si encara necessiten una mica més de repòs i curació. Hem calculat que podrem tastar les nostres olives cap a finals de gener. Ja ho diuen, el que és bo es fa esperar! En definitiva, és una nova experiència, divertida i engrescadora, que ens permet valorar els arbres del nostre pati i els seus fruits.   

Et destaquem...