L’Ajuntament de Lleida ha organitzat aquest cap de setmana una nova visita guiada sobre el riu Segre, en l’àmbit de la ciutat de Lleida, centrada a posar de manifest l’evolució històrica del riu al llarg dels segles i la seva relació amb la ciutats.
Aquesta activitat forma part del projecte de promoció del riu Segre, que és l’objectiu de programa europeu INTERREG POCTEFA – TTFS, en què participa la Paeria.
La visita guiada, que ha estat dirigida pels arqueòlegs i tècnics municipals i s'emmarca dels del programa d'Ecoactivitats de la Regidoria d'Habitatges i Transició Ecològica, ha fet un recorregut entorn del riu des del Molí de Cervià fins a l’Avinguda Blondel. De fet, la presència d’un riu com el Segre, difícil de creuar, ha ofert a la ciutat una situació estratègica des dels primers assentaments. El riu, va ser la primera muralla de la ciutat, la primera protecció contra els enemics. Però també va generar molts problemes, als quals els lleidatans es van haver d’anar enfrontant. El primer d’ells va ser com travessar-lo. Els ponts han estat cabdals en la història de la ciutat, tant per la seva presència, com per les èpoques en què no han estat disponibles, per riuades, guerres i altres causes. Circumstàncies que han obligat a recórrer a les barques com a mitjà per comunicació entre ambdues riberes. De fet, el riu ha donat lloc a molts oficis, vinculats a la seva presència i a l’ús de la seva aigua: raier, barquer, ponter, adober, llauner, arenaire aiguader, fuster de ribera, moliner, pescador... deixen constància de fins a quin punt el riu ha marcat la vida dels lleidatans. La visita d’aquest diumenge ha passat per diferents espais de rellevància històrica de la ciutat, com el molí de Cervià, les comportes de la Mitjana, el canal de Seròs i la boquera de la Séquia de Torres, els murs de contenció de la banqueta, el port medieval, entre altres. Punts que, amb l’ajut dels arqueòlegs i tècnics municipals, han permès anar trenant la història del riu i la ciutat. Aquesta activitat s’ha organitzat dins del programa INTERREG POCTEFA – TTFS. Projecte cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Interreg V-A Espanya, França, Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona de frontera entre Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.
Si voleu rebre informació periòdica sobre les activitats del programa i les novetats que puguin sorgir, us podeu subscriure al butlletí electrònic de Medi Ambient i Horta a través del link: https://newslettersostenibilitat.paeria.cat/serveis/subscripcio.asp
|