Trobats cinc exemplars únics de ratpenat als Camps Elisis
En un estudi sobre la biodiversitat al recinte, en el qual també s'ha realitzat una plantació experimental de noves espècies de jardineria
Data publicació: Divendres 01, gener del 2010
L’alcaldessa accidental, Marta Camps, i el regidor de Medi Ambient, Josep Barberà, han presentat els primers resultats de l’estudi sobre la biodiversitat als Camps Elisis que la Paeria va encarregar a un grup d’experts del Centre Tecnològic i Forestal de Solsona. En el treball de camp, que s’ha fet durant el període de cria del ratpenat entre els mesos de juny i juliol, i en una primera prospecció s’han trobat cinc exemplars de ratpenats als Camps Elisis, concretament de l’espècie nòctul mitjà, que és la primera vegada que es troba i documenta a Catalunya. Els ratpenats han estat localitzats a les cavitats d’alguns plataners dels Camps Elisis i van poder ésser capturats pels experts de manera que els han col•locat un xip identificatiu, els van poder prendre les mides i els van extreure una mostra de sang.
L’objectiu d’aquest estudi és conèixer millor la biodiversitat de la ciutat i, també, tenir criteris per al manteniment dels arbres urbans de forma que pugui ser compatible amb el manteniment dels ratpenats, que és una espècie protegida. En una primera fase s’ha fet un inventari d’arbres dels parcs de Lleida amb cavitats d’interès utilitzats com a refugi dels muricecs. S’han catalogat les cavitats en arbres, utilitzant càmeres de vigilància, focus i detectors. També s’han fet els recomptes dels animals tant a l’interior del refugi, utilitzant càmera amb perxa, com a la sortida, utilitzant detectors d’ultrasons. Els responsables d’aquest estudi han instal•lat 3 caixes refugi en arbres grans a les àrees més òptimes d’estudi. Al juny es va fer la gravació (es tornarà a gravar una altra nit a l’octubre) amb un detector de gravació automàtica per obtenir el màxim de dades de les espècies que utilitzen les zones arbrades d’interès.
La ciutat de Lleida per la seva dimensió, característiques i localització representa un espai amb un gran potencial per albergar espècies de ratpenats d’interès i aquest estudi permetrà incrementar el coneixement de la diversitat quiropterològica d’aquesta zona de Catalunya.
Camp experimental de noves espècies
Precisament, l’Ajuntament de Lleida ha convertit els Camps Elisis en un camp experimental, durant el període de manteniment 2008-2010, on s’ha dut a terme la plantació de noves espècies de jardineria. Les possibilitats de l’espai han permès realitzar àrees de proves amb espècies noves de viver, per tal de veure el seu comportament en les condicions de la ciutat. Les plantes que s’han posat a prova són resistents a les condicions climàtiques de Lleida i a la freqüentació d’un parc urbà. A més, tenen floracions llargues que duren diversos mesos sense necessitat de canviar la planta i no cal replantar-les anualment. També tenen baix requeriment de reg i de manteniment.
Una de les principals àrees d’actuació són els escocells de les 16 sòfores de la passarel•la on s’ha realitzat la plantació de 8 espècies de baixes necessitats hídriques, amb un total de 576 unitats. Atès que aquesta plantació experimental ha funcionat molt bé, ja s’han introduït a altres projectes de la ciutat, com el parc del cobriment de les vies.
La Paeria també ha plantat 350 metres quadrats de gespa de baix consum hídric i baix manteniment. D’aquesta manera es redueixen els costos d’aigua i de les operacions de sega.
Els Camps Elisis és el parc urbà més antic i més gran de la ciutat, data de 1864 i va ser promogut per l’alcalde Fuster. Hi ha 364 arbres de més de 50 espècies diferents, destacant els plataners del passeig central, alguns de més de 125 anys d’edat, les magnòlies, amb més de 50 anys i els til•lers. L’any 2007 es van fer les obres de recuperació i ampliació del parc i es va unir a la canalització del riu.
El parc té un programa propi de manteniment i vigilància que inclou, entre d’altres objectius, experimentar amb espècies de plantes per analitzar la seva aclimatació a les condicions de la nostra ciutat i les seves necessitats de manteniment.