Taller d’iniciació al compostatge domèstic a l’Arborètum
L’ecoactivitat de la Regidoria de l’Hàbitat Rural i la Sostenibilitat ha generat gran interès entre la ciutadania, que ha omplert les places previstes per l’organització.
Data publicació: Dilluns 08, abril del 2019
Imatge: ©Ajuntament de Lleida
Una trentena de persones han participat en el taller d’iniciació al compostatge domèstic, que ha organitzat la Regidoria de l’Hàbitat Rural i la Sostenibilitat, dins del programa de les ecoactivitats de primavera, ja que s’han exhaurit les places ofertes en la inscripció prèvia.
El taller, que ha tingut lloc aquest dissabte a les instal·lacions de l’Arborètum-Jardí Botànic de Lleida, s’ha dirigit especialment a aquelles famílies que disposen d’hort o jardí familiar.
Amb l’arribada del bon temps, les plantes es desperten de la seva letargia hivernal i reprenen el seu creixement. La primavera esclata als horts i jardins, amb flors i rebrots que llueixen per tot arreu. Però aquests espais requereixen també tasques de manteniment periòdiques, que generen restes vegetals, com gespa tallada, fulles seques, branques o restes d’esporgues. Què fer amb tots aquests residus pot ser sovint un problema, però també, una oportunitat.
Una solució senzilla és compostar-los al mateix jardí o hort per transformar-los en adob. Aquesta opció, a la qual també es poden incorporar les restes vegetals de la cuina si es vol, ens permet tancar el cicle de la matèria orgànica, com passa als ecosistemes naturals i com s’havia fet tradicionalment al camp.
El taller d’iniciació d’aquest dissabte ha donat a conèixer les bases del compostatge i els pocs requisits que hem de tenir en compte. Els participants en el taller han après quin és el millor lloc per col·locar un compostador, quins materials es poden compostar i quins són millor evitar, com cal preparar-los i com anar incorporant-los al compostador. També s’ha explicat com fer el seguiment del compostador, tenir-ne cura (només cal vigilar que el material estigui ben airejat i que tingui la humitat correcta), i com saber que el nostre compost ja està preparat.
Aquest és el primer taller de compostatge del programa d’Ecoactivitats, però a la tardor, es tornaran a proposar altres dos tallers més, un nou d’iniciació, i un segon, d’aprofundiment, dirigit a resoldre els dubtes que hagin sorgit a aquells que ja estiguin compostant habitualment.
Aquesta actuació compta amb el suport de l’Agència de Residus de Catalunya, dins dels ajuts per a projectes de foment de la recollida selectiva de la fracció orgànica de residus municipals.
Les properes activitats del programa d’Ecoactivitats de Lleida, són els tallers per a petits naturalistes, que es duran a terme durant les vacances escolars de setmana Santa al Parc de la Mitjana. Encara queden places disponibles al taller “En busca dels tresors de la Mitjana”, del dimarts 16 d’abril, i al taller “Memory de la vegetació de la Mitjana”, del dimecres, 17.
Més informació i inscripcions a: http://urbanisme.paeria.cat/sostenibilitat/formacio-educacio-i-sensibilitzacio-ambiental/ecoactivitats