Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Mesures locals per a problemes globals

Mesures locals per a problemes globals

L'exdirector de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic posa els municipis catalans com a exemple a seguir en la lluita contra el canvi climàtic, així, Garriga assegura que s'han de prendre mesures locals per a problemes globals.

Data publicació: Divendres 01, gener del 2010


Imatge de la notícia Mesures locals per a problemes globals
Josep Garriga, economista, especialista en canvi climàtic, i ex-director de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, va pronunciar ahir a latarda al saló de sessions de la Paeria una conferència en la qual ha donat a conèixer les implicacions a nivell local de la Cimera del Clima de les Nacions Unides, que se celebra a Copenhaguen fins al 18 de desembre. L'acte ha estat presidit per la tinenta d'alcalde Dolors Arderiu i el regidor Josep Barberà.

Garriga ha explicat que si aquesta cimera és mundial és precisament perquè es tracta d'un “problema global”, però que es poden prendre moltes mesures a nivell local. En aquest sentit, ha assegurat que els ajuntaments catalans “donen exemple”, sobretot amb el Pacte d’Alcaldes, mitjançant el qual municipis catalans prenien uns compromisos en la lluita contra el canvi climàtic.

La Cimera del Clima està previst que sigui un esdeveniment decisiu per a la lluita contra el canvi climàtic, ja que pretén aconseguir un nou acord internacional de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, que substitueixi el Protocol de Kyoto a partir de l’any 2013. Aquest acord busca detallar amb més concreció temes decisius com el finançament de les accions o les estratègies a impulsar, i pretén ser un acord vinculant per als països signants.

Els acords a Copenhaguen s’hauran de traduir en mesures coordinades a nivell global, regional i local, que permetin reduir les emissions dels gasos d’efecte hivernacle que provoquen les nostres accions diàries.

Això vol dir que caldrà reorganitzar-se per gastar menys energia en els habitatges (regulant el consum en climatització, en el funcionament dels aparells elèctrics, en la il•luminació, etc). Caldrà triar sistemes per desplaçar-se per la ciutat i pel territori que siguin més eficients i menys contaminants. Així mateix caldrà consumir béns i serveis d’una forma més racional i sostenible, allargar la vida dels productes i evitar aquells d’un sol ús. També s’haurà de buscar maneres de reduir el volum de residus que cada dia es produeixen.

Les actuacions que s’impulsin a les ciutats per lluitar contra el canvi climàtic són importants donat que més de la meitat de la població mundial viu en elles, i és allí on precisament s’emeten més del 50% dels gasos d’efecte hivernacle i es consumeix més del 80% de l’energia. Així doncs, un bon hàbit que caldrà anar agafant és el d’incorporar en les nostres activitats i decisions quotidianes, el criteri de la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Et destaquem...