Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Llum verda a l’adhesió de la Paeria a l’estratègia catalana de la bicicleta 2025

Llum verda a l’adhesió de la Paeria a l’estratègia catalana de la bicicleta 2025

L’objectiu d’aquesta iniciativa és construir un full de ruta perquè la bicicleta sigui clau en el camí per aconseguir una mobilitat més amable i sostenible. La Paeria redactarà un programa d’actuacions en matèria de mobilitat sostenible pels propers tres anys.

Data publicació: Dijous 23, juliol del 2020


Imatge de la notícia Llum verda a l’adhesió de la Paeria a l’estratègia catalana de la bicicleta 2025

Imatge: ©Gencat.cat

La Comissió d’Urbanisme celebrada avui ha donat llum verda a l’adhesió de la Paeria a l’estratègia catalana de la bicicleta 2025, una iniciativa publicada al DOGC el passat 7 de novembre de 2019 impulsada pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya que pretén construir un full de ruta clar i determinat per retornar definitivament el protagonisme a la bicicleta i que aquesta sigui una clau en el camí cap a una mobilitat més amable i sostenible a les ciutats.

L’estratègia catalana de la bicicleta 2025 es basa en tres eixos principals. El primer és la promoció de la bicicleta dins la mobilitat quotidiana, tant en els entorns urbans com en els metropolitans, amb la seva positiva complementarietat amb el transport públic per a distàncies més grans. El segon es basa en les polítiques de promoció econòmica del territori mitjançant el cicloturisme, l’esport i el lleure en bicicleta. I, el tercer, va encaminat a objectius i accions transversals de governança, formació i finançament.

El primer tinent d’alcalde i regidor d’urbanisme, Toni Postius, ha explicat que “l’Ajuntament de Lleida té la voluntat de fomentar un model de mobilitat sostenible, segur, saludable i eficient que millori la qualitat de vida dels lleidatans i lleidatanes” i ha destacat que “una de les prioritats de l’equip de govern és la promoció dels desplaçaments de vianants i ciclistes i la reducció de l’ús del vehicle privat”. Cal destacar que la Paeria es compromet, amb l’adhesió a l’estratègia catalana de la bicicleta 2025, a redactar un programa d'actuacions pels propers tres anys en aquesta línia.

Per aquest motiu, Lleida abordarà el disseny de l’espai públic pedalable tenint en compte els següents criteris:

- Millorar la connectivitat de la xarxa existent, eliminant punts negres i facilitant els desplaçaments.

- Incrementar la xarxa de carril bici, sobretot en eixos principals de la ciutat.

- Augmentar la pacificació dels carrers de la xarxa no bàsica, amb zones 30 i zones 20, creant espais segurs per a la circulació amb bicicleta.

- Fomentar la seguretat viària, condicionant les seccions i les interseccions per tal de garantir una mobilitat segura.

- Millorar la senyalització específica per a ciclistes

- Implantar nous estacionaments de bicicletes

Postius ha recordat que el Ple Municipal va aprovar l’any 2013 el Pla de Mobilitat Urbana de Lleida, un pla que fixa les eines per facilitar i augmentar l’ús de la bicicleta com a mode de transport a Lleida i que té com a objectiu principal augmentar el nombre de desplaçaments en bicicleta, assolint una ciutat inclusiva, més segura i amb menys emissions.

Altres qüestions tractades a la comissió

La comissió d'avui també ha tractat la modificació puntual del Pla general d’ordenació urbana de Lleida per al canvi de qualificació de sistema d’equipament comunitari a sistema ferroviari de part de la finca de l'estació del Pla de Vilanoveta; l'aprovació inicial del Pla de millora urbana d’ordenació de volums i composició de façanes per la implantació de la seu del Col·legi Oficial de Metges de Lleida i una residència al solar situat a l’avinguda Alcalde Rovira Roure 41; i l'aprovació definitiva d'un estudi de detall d’ordenació volumètrica d'una illa situada al sector Balàfia Nord. A més, s'ha informat de la proposta d'aprovació del text de conveni de col·laboració amb l’ACA per a la redacció del projecte constructiu de les estacions depuradores d’aigües residuals de les EMD de Sucs i Raimat.

Et destaquem...