Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Lluís Foix reivindica l’orgull de ser pagès en el pregó de les festes de Sant Antoni Abat

Lluís Foix reivindica l’orgull de ser pagès en el pregó de les festes de Sant Antoni Abat

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, agraeix la lliçó d’autoestima del periodista i escriptor, que ha estat convidat per l’Associació els Pagesos per inaugurar el programa d’actes

Data publicació: Dissabte 13, gener del 2018


Imatge de la notícia Lluís Foix reivindica l’orgull de ser pagès en el pregó de les festes de Sant Antoni Abat

©Ajuntament de Lleida

El periodista i escriptor Lluís Foix ha reclamat la necessitat de reivindicar l’orgull de ser pagès, no des d’un sentit de desplaçament social sinó pel fet d’estar ancorat en el món real, que és el món de la creació i de la natura. Aquesta ha estat la lliçó que ha adreçat en el pregó de les festes de Sant Antoni Abat, que ha pronunciat aquest vespre al Saló de Sessions de la Paeria i que ha estat presidit per l’alcalde, Àngel Ros.

Foix ha començat la seva intervenció assenyalant la importància de l’Horta de Lleida, un territori que no té fronteres delimitades, malgrat saber-se hectàrees, explotacions i habitants, per continuar remarcant la influència que històricament l’Horta ha tingut en la ciutat, davant la qual ha deixat anar el dubte si el desenvolupament de Lleida, amb elements patrimonials com la Seu Vella o l’Estudi General, hauria estat possible sense la seva vinculació.

Per altra part, també ha destacat el valor agrari de l’Horta, que mercès a la seva gran aliada: l’aigua, ha estat signe de riquesa, abundància i prosperitat, a més de convertir-se en el rebost del país. “Estic segur que no passarem mai gana”, ha dit.

Un rebost i una importància “que no hem sabut vendre prou bé”, segons el periodista, i no només per raons productives, ja que està convençut que els habitants del món rural seran els aristòcrates del futur. Per Foix, està clar que a curt termini el 90% de la població es concentrarà en ciutats on no hi haurà qualitat de vida suficient, plenes de contaminació, que s’allunyaran de la realitat natural. És en aquest escenari on el pregoner ha demanat que sapiguem valorar què significa viure al costat de la natura i ha reclamat la necessitat de reivindicar una nova pedagogia, que, fugint de la inferioritat, opti per un cert orgull de ser pagès, no des d’un sentit de desplaçament social sinó pel fet d’estar ancorat en el món real, que és el món de la creació i de la natura.

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha agraït a Foix la lliçó d’autoestima que ha tramès als representants del món rural, que omplien el saló de sessions. “Autoestima i estima per la terra. Per la importància que té pel país i pel seu futur i pel que representa per la conservació i respecte pel medi ambient”, ha dit.

Durant l’acte també han intervingut el tinent d’alcalde i regidor de l’Horta, Fèlix Larrosa, que ha assenyalat que l’Horta de Lleida havia passat a ser motiu de bones notícies, fruit de la tasca que s’havia impulsat des de l’Ajuntament; així com el president de la Junta de Sequiatge, Joan Antoni Boldú, i el president de l’Associació Els Pagesos, Marc Vives.

Ha estat precisament Marc Vives qui ha lliurat una sèrie d’obsequis al pregoner al finalitzar l’acte, al qual també han assistit els regidors Paco Cerdà, José Luis Osorio, Josep Maria Baiget, Pau Juvillà i Joan Vilella, a més del president de la Comissió Territorial de l’Horta, David Melé, i el bisbe de Lleida, Mons. Salvador Giménez.

Et destaquem...