Lleida, reconeguda a màxim nivell en reciclatge
L’alcalde, Àngel Ros, ha recollit avui a Madrid el guardó “Tres Pajaritas Azules”, que concedeix la patronal del sector del paper i cartró i que la ciutat obté per segon any. La Paeria és l'únic ajuntament català que rep enguany la màxima categoria d'aquesta distinció, que reconeix la millora en tractament de residus gràcies a iniciatives com la implantació de la recollida porta a porta, una campanya de sensibilització i una nova distribució de les illes de contenidors.
Data publicació: Divendres 16, març del 2018
Imatge: ©ASPAPEL
Lleida ha estat reconeguda a màxim nivell a per la seva tasca en matèria de reciclatge i tractament de les fraccions de residus en el els Premis que atorga l’Associació Associació espanyola de fabricants de pasta, paper i cartró (ASPAPEL) i que ha recollit avui a Madrid l’alcalde de Lleida Àngel Ros. El paer en cap ha agraït una distinció que reconeix la tasca de la Paeria en matèria de protecció i conscienciació mediambiental i que ha valorat també la posada en marxa de la recollida porta a porta.
La distinció “Tres Pajaritas Azules” és el màxim reconeixement a l’excel·lència en la gestió del reciclatge de paper i cartró que concedeix aquesta patronal del sector. És el segon any seguit que la Paeria obté aquest premi, destinat a les entitats locals que fan una millor tasca en la gestió d’aquests residus, i és l’únic ajuntament català que ha aconseguir enguany la màxima distinció en aquests premis.
L’Ajuntament de Lleida, a través de la Regidoria de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, està fent una aposta decidida per la millora del reciclatge de residus i la recollida selectiva, que inclou com a principal iniciativa la posada en marxa de la recollida porta a porta de residus, primer entre els grans productors, i properament en una fase pilot als domicilis. A més, entre altres mesures, fa uns mesos es va dur a terme una nova distribució d’illes de contenidors, es va endegar la campanya de sensibilització “Cada cosa al seu lloc”. Aquestes mesures han permés incrementar el reciclatge de residus a la ciutat un 18% en els darrers mesos.
En total, són trenta-sis els ajuntaments i agrupacions de municipis de tretze comunitats autònomes que han rebut avui un premi, en la segona edició dels guardons Pajaritas Azules que impulsa ASPAPEL. A més de Lleida, han aconseguit la màxima distinció els consistoris de Fuenlabrada, Logronyo, Burgos, Ciudad Real, Lleó i Sòria, el concello d'A Coruña, el Consorci de Residus i Energia de Menorca, la Mancomunidad de la Comarca de Pamplona, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, el Consorcio Agrupación Nº1 Huesca y GRHUSA i la Mancomunidad de Municipios de la Costa del Sol Occidental. Altres consistoris catalans han rebut el reconeixement "Dos Pajaritas Azules" (Barcelona, Reus, Sant Boi i Prat de Llobregat) i "Una Pajarita Azul" (Terrassa).
L’entitat ha destacat que les millores més destacades que estan impulsant els ens locals són la instal·lació de més contenidors i millor situats; la renovació dels contenidors; la recuperació després de la crisi de serveis de recollida porta a porta complementaris al contenidor; i la transparència informativa a les webs municipals sobre el destí final del paper i el cartró recollit. Millorar la qualitat del material recollit, és ara el nou repte en l'economia circular del paper i el cartró. El lliurament de les Pajaritas Azules 2018 ha tingut lloc aquest matí a Madrid, en un acte presidit per María García, secretària d'Estat de Medi Ambient, al qual han assistit nombrosos alcaldes i presidents d'agrupacions locals.
Pajaritas Azules
Pajaritas Azules és un programa anual d'assessorament, avaluació i reconeixement de la qualitat de la gestió municipal en recollida selectiva per al reciclatge de paper i cartró, enfocat a la millora contínua.
L'avaluació es basa en 21 indicadors, que es valoren segons barems establerts i analitzen tot el referent a la recollida del contenidor blau i recollides complementàries, les campanyes i accions d'informació i conscienciació ciutadana, els aspectes relatius a la regulació i la planificació de la gestió i els resultats i traçabilitat fins reciclatge final.
Imatge: ©ASPAPEL