Lleida inicia avui el nou sistema de recollida de residus porta a porta als barris de Ciutat Jardi i Vila Montcada
S’han retirat els contenidors d’ambdós barris i s’han netejat les àrees on estaven ubicats. Joan Queralt demana la complicitat i el compromís de la ciutadania en aquest projecte per fer de Lleida una ciutat més sostenible i amb més qualitat de vida i confort per a tots els lleidatans i lleidatanes.
Data publicació: Dimarts 06, novembre del 2018
Imatge: (c) Ajuntament de Lleida
Lleida inicia avui un nou sistema de recollida de residus porta a porta als barris de Ciutat Jardí i Vila Montcada, després de la campanya informativa que ha portat a terme la Paeria entre els veïns i veïnes, que ha consistit en l’enviament de cartes informatives, visites domiciliàries per part d’un equip d’informadors ambientals, l’entrega gratuïta del kit de recollida a totes les llars, sessions informatives obertes a tota la ciutadania i la instal·lació d’un punt d’informació permanent ubicat a l’Arborètum, que es manté obert els dijous i divendres de 11.00 a 16.00 i de 17.00 a 20.00 h fins al 23 de novembre.
El nou sistema de recollida selectiva dels residus consisteix a deixar els residus ben triats davant de la porta de casa. Les diferents fraccions de deixalles tenen uns dies i hores de recollida establerts per facilitar la tasca dels serveis municipals. En aquest cas, serà entre les 20 i les 22 hores dels dilluns, dimecres i divendres (inclosos els dies festius).
La recollida porta a porta incorpora un canvi important, amb la creació d'una nova fracció, anomenada multiproducte, que aplega en la mateixa bossa els envasos lleugers, el paper i el cartró. Així es facilita la recollida i el reciclatge d'aquests residus que, fins ara, es dipositaven en contenidors diferents.
Un total de 1.400 domicilis i uns 2.972 habitants formaran part d’aquesta prova pilot de recollida de residus porta a porta. El nou sistema de recollida de residus farà desaparèixer la majoria de contenidors del barri, reduint els sorolls i les molèsties perquè hi haurà menys vehicles de recollida al carrer. A més a més, millorarà l’aspecte i la neteja dels carrers, places i espais públics i augmentarà els índex de reciclatge i la recuperació de residus a la ciutat. Amb la implantació d’aquest nou sistema de recollida de residus també es preveu un considerable estalvi econòmic en la gestió dels residus -el cànon de residus, els costos de tractament, els ingressos per selectiva, etcètera.
L'empresa Ilnet ja ha retirat els contenidors de Ciutat Jardí i Vila Montcada i també s’han netejat les àrees on estaven ubicats. Durant el dia d’avui s’aniran treient algunes unitats de fracció de resta de la zona de Ciutat Jardí i també es procedirà a retirar els centradors dels contenidors que estaven clavats al terra i a esborar la senyalització horitzontal de reserva dels contenidors. També hi haurà un servei d’aigua per netejar la base de totes les ubicacions. Ahir diumenge es van tancar els contenidors soterrats i es van posar enganxines per avisar que ja no están en servei degut a la posada en marxa del nou sistema de recollida,
El responsable de Medi Ambient de la Paeria, Joan Queralt, ha destacat que “l’èxit del projecte passa indispensablement per la complicitat i el compromís de tota la ciutadania”. “Demano civisme, compromís i responsabilitat de tots els lleidatans i lleidatanes en aquest projecte d’interès mutu, que ha de fer de Lleida una ciutat més sostenible i amb més qualitat de vida i confort per a tots els lleidatans i lleidatanes”, ha destacat Queralt.
El regidor ha explicat que la posada en marxa d'aquest sistema obeeix a l'exigència de les normatives europees d'incrementar la brossa que es recicla, que haurà d'arribar per sobre del 50% l'any 2020, quan amb el sistema actual de contenidors al carrer es fa molt difícil superar el 25-27%. Queralt ha remarcat que la ciutat fa una clara aposta per la sostenibilitat mitjançant aquest nou model. "Entenem que no és fàcil, perquè es tracta de canviar un hàbit domèstic tan habitual com llençar les escombraries, però per altra banda, és un sistema que si es fa com toca generarem molts menys residus. Està demostrat que el reciclatge en origen a les cases té un bon rendiment i evitarem llençar moltíssima brossa barrejada a l'abocador que suposa un gran cost pel municipi", ha conclòs Queralt.
Per a obtenir més informació o resoldre tot tipus de dubtes sobre el nou sistema de recollida de residus porta a porta, la Paeria ha habilitat el correu electrònic info@portaaportalleida.com i el web sostenibilitat.paeria.cat/porta-a-porta.
Imatge: (c) Ajuntament de Lleida