Lleida avança en la millora de l’espai fluvial i la qualitat de l’aigua del Riu Segre
Fèlix Larrosa anuncia que a finals d’estiu pràcticament el 100% del riu Noguerola –que desemboca al Segre- no rebrà abocaments d’aigües domèstiques i que enguany es licitarà el projecte per connectar les aigües residuals de Llívia a la xarxa general de clavegueram de Lleida. Ambdues actuacions suposaran un pas endavant important per a millorar l’estat ecològic de l’aigua del Riu Segre al seu pas per Lleida Durant el mes de setembre s’iniciaran els tràmits per a la redacció del Pla Especial del Riu Segre, que incorporarà una comissió de dinamització i supervisió del riu La Paeria iniciarà converses amb diverses poblacions veïnes per intentar tirar endavant mecanismes per a una millor regulació dels usos del espai fluvial, que sobrepassen l’àmbit municipal
Data publicació: Dimecres 04, juliol del 2018
©Ajuntament de Lleida
El tinent d’alcalde i regidor d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, ha donat compte avui de les conclusions de la sessió de treball participativa sobre el Pla del Riu Segre a Lleida que va tenir lloc ahir a la Llotja amb una cinquantena de participants de perfils molt diversos.
Els participants en la sessió de treball, oberta a tota la ciutadania, van proposar diverses actuacions a realitzar emmarcades en cinc línies estratègiques, que són conservar i potenciar la biodiversitat de l’espai fluvial, fomentar la qualitat de l’espai fluvial, refermar el rol territorial, habilitat eines i mecanismes que contribueixen a una millor regulació dels usos i la comunicació i difusió dels valors naturals i socioculturals associats al riu.
1-. Conservar i potenciar la biodiversitat de l’espai fluvial per garantir la seva funcionalitat ecològica
Les propostes sorgides de la sessió de treball participativa van anar encaminades a avançar en la gestió del cabal del riu i en millorar la qualitat de l’aigua del riu Noguerola i la Clamor de la Plana. En aquest sentit, el responsable de Medi Ambient ha explicat que la desconnexió del riu Noguerola està ja un 85% executat i es preveu que, una vegada finalitzades les obres que s’estan fent aquests mesos al barri Noguerola, pràcticament el 100% del riu Noguerola al seu pas per Lleida no rebrà abocaments domèstics a finals de l’estiu.
Respecte la millora de la qualitat d’aigua de la Clamor de la Plana, Larrosa ha anunciat que Aigües de Lleida entregarà la setmana vinent el projecte per connectar les aigües residuals de Llívia al sistema general de clavegueram de Lleida – a través d’una estació de bombeig situada entre Llívia i Pardinyes-, i que en dos o tres mesos ja es podrà iniciar la seva licitació.
Ambdues actuacions suposen un pas més per millorar l’estat ecològic de l’aigua del Riu Segre al seu pas per Lleida.
Una altra de les propostes que es plantegen en aquesta estratègia és revegetat la llera del riu perquè influeix des d’una punt de vista paisatgístic.
2-. Fomentar la qualitat de l’espai fluvial com a espai públic
En el marc d’aquesta estratègia, els participants en la sessió de treball participativa van manifestar el seu temor sobre els afluents agraris derivats del usos agraris. Larrosa ha manifestat, sobre aquesta mesura, que cal proposar un debat obert per tal de determinar les actuacions a realitzar, respectant i prioritzant les activitats agràries a l’Horta de Lleida.
3-. Refermar el rol territorial de l’espai fluvial, pensant en la xarxa dels camins i els equipaments relacionats amb el riu
Una de les propostes manifestades dins aquest punt són els usos dels camins al l’entorn del riu. Larrosa ha explicat que la Paeria treballa en ordenar els camins del riu per dotar-los de diversos usos, gràcies als Fons Feder que recentment han atorgat a la Paeria, i també el POUM, que defineix la jerarquia de camins, i l’inventari de camins municipals.
4-. Habilitar eines i mecanismes que contribueixen a una millor regulació de l’ús de l’espai fluvial
Els participants en la sessió de treball participativa van proposar organitzar els usos del riu i recuperar alguns usos relacionats amb l’esport, la natura i el gaudi de l’aigua.
En aquest punt, Larrosa ha explicat que els propers mesos s’iniciaran els treballs per a la redacció del Pla Especial del Riu Segre, que ha de determinar, d’una banda, la organització dels usos i, des de el punt de vista urbanístic, l’ordenació de tots aquells equipaments o infraestructures que s’han de situar al voltant del riu.
Cal destacar que el Pla Especial incorporarà una Comissió de Dinamització i Supervisió del Riu Segre formada per diferents entitats relacionades amb el riu i, també, s’iniciarà una ronda de converses amb diverses poblacions veïnes com Alcarràs, Corbins i Alcoletge, entre altres, per intentar tirar endavant una proposta de sostenibilitat al voltant del riu que sobrepassi l’àmbit municipal.
5-. Comunicació i la difusió dels valors naturals i socioculturals associats al riu
Finalment, dins la línia estratègica de la difusió dels valors naturals i socioculturals del riu, el responsable de Medi Ambient ha explicat que els participants han proposat millorar la senyalització i, especialment, ser més incisius en la vigilància i l’observància de les normes de civisme i les activitats no permeses al voltant del riu.
Cal destacar que la participació al Pla del Riu Segre continua oberta a tota la ciutadania fins el proper 15 de juliol, via on line, a través del web de la Regidoria d’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat de l’Ajuntament de Lleida.