Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/L'església del Pilar instal·la panells solars que també generaran energia per a famílies del barri

L'església del Pilar instal·la panells solars que també generaran energia per a famílies del barri

L’Agència de l’Energia de la Paeria ha acompanyat la parròquia en aquest projecte i facilitarà que en properes fases se’n beneficien famílies en situació de pobresa energètica del barri A més de promoure les energies renovables i l’eficiència energètica, el projecte destaca pel component social

Data publicació: Dimecres 14, juliol del 2021


Imatge de la notícia L'església del Pilar instal·la panells solars que també generaran energia per a famílies del barri

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

L’església del Pilar de Lleida ha instal·lat panells solars a la teulada de l’edifici per abastir d'energia la mateixa parròquia, així com la de Maria Magdalena i tres pisos socials. Aquest dilluns, dia 12, es va acabar la instal·lació al sostre del Pilar d'energia solar fotovoltaica de quasi 15 kW, amb 34 panells solars. L’Agència de l’Energia de la Paeria ha acompanyat la parròquia en aquest projecte. Els seus tècnics han assessorat en el procés i estudiaran com facilitar que famílies del barri en situació de pobresa energètica puguin beneficiar-se de l’energia generada en properes fases.

El rector de la Unitat Pastoral Agermanada Pilar i Magdalena, Carles Sanmartín, ha explicat que aquesta és la primera fase d'un projecte que en el futur en preveu dues més. Es pretenen tres objectius: generar energia neta; propiciar l'autoconsum que redueixi la despesa mensual en el rebut de la llum de les dues parròquies i dels seus tres pisos parroquials i, per últim, apostar per les anomenades "comunitats energètiques" que possibilitin de manera comunitària, generar i compartir energia fotovoltaica, amb criteris socials, solidaris i per al bé comú. Sanmartín ha assegurat no només s’ha buscat una alternativa energètica, sinó tendir a un canvi de model social.

El tècnic Ramon Porta, de l’Agència de l’Energia, ha remarcat que, a més de la promoció de les energies renovables i l’eficiència energètica, cal sumar el component social d’aqueta iniciativa, que en futures fases permetrà afavorir més famílies en situació vulnerable. En definitiva, ha dit que s’ha d’evolucionar i avançar cap a aquest tipus d’instal·lacions. 

El cost d’aquesta primera fase és d'uns 16.000 € que serà pagat per les dues parròquies, amb les aportacions dels seus fidels. La instal·lació fotovoltaica generarà energia que des del primer moment beneficiarà al Pilar. Posteriorment, una part d'aquesta energia generada beneficiarà la parròquia de M. Magdalena i els seus tres pisos, en els quals hi viuen actualment persones en situació de vulnerabilitat. A la segona i tercera fase, es preveu col·locar més panells solars amb l'objectiu de poder ampliar la instal·lació fins a uns 40 kW i destinar l’energia generada a compartir-la íntegrament amb famílies del barri (la major part d’elles que es troben en situació de pobresa energètica) i que viuen en un radi de 500 metres al voltant de la parròquia, perquè és el lloc on es generarà l'energia fotovoltaica (com així ho permet la normativa actual). Per poder dur terme aquestes fases futures, es necessitarà la col·laboració econòmica de persones i entitats que vulguin participar en aquesta iniciativa solidària i ecològica.

Et destaquem...