Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/La Paeria defensa el dret d’accés universal al subministrament d’aigua potable

La Paeria defensa el dret d’accés universal al subministrament d’aigua potable

El tercer tinent d’alcalde, Sergi Talamonte, ha explicat en la conferència europea StepbyWater l’experiència a Lleida de creació d’un Fons de Solidaritat per a evitar els talls del servei a persones en risc d’exclusió.

Data publicació: Dijous 22, abril del 2021


Imatge de la notícia La Paeria defensa el dret d’accés universal al subministrament d’aigua potable

©Ajuntament de Lleida

El tercer tinent d’alcalde i regidor de Transició Ecològica, Sergi Talamonte, ha participat aquesta tarda en la primera Conferència europea StepbyWater, la primera aliança espanyola per protegir l’aigua, que reuneix el sector públic, el privat, el tercer sector i la societat civil.

Sota el títol “El valor de l’aigua en el pacte verd europeu”, i articulat en tres taules de reflexió, l’esdeveniment ha volgut subratllar la crucial importància de posar en valor l'aigua en el marc del procés de reconstrucció europeu i del Pacte Verd Europeu, a propòsit de la nova estratègia de la UE sobre adaptació al canvi climàtic, donada a conèixer el passat mes de febrer.

La conferència ha comptat amb la participació del Comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius, i la ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera.

En la seva intervenció, Talamonte ha destacat que “un dels principals objectius de la Paeria és assegurar l'accés universal a l'aigua a totes les cases, sense importar el nivell econòmic dels seus ocupants”. Per a garantir que l'aigua sigui “un dret bàsic que ha de quedar al marge del mercantilisme”, ha explicat el regidor, s’ha arribat a un “conveni de col·laboració i corresponsabilitat amb la concessionària Aqualia, que es compromet a no tallar l'aigua a persones en risc d'exclusió residencial, que es beneficien d'un fons de solidaritat dotat amb 100.000 euros entre la companyia i l'ajuntament per concedir ajuts a fons perdut”.

Durant l’any 2020, la Paeria ha fet 4.322 informes de vulnerabilitat per evitar talls de subministraments bàsics, dels quals 833 corresponen a subministrament d'aigua, ha assenyalat el tinent d’alcalde, qui també ha reclamat una modificació del marc normatiu per facilitar els processos de municipalització de la gestió de l'aigua.

Talamonte ha participat en el panell “Marc normatiu i legislatiu europeu sobre l’aigua i el paper dels municipis i les comunitats”, juntament amb els eurodiputats del Parlament Europeu Juan Ignacio Zoido i Clara Aguilera, i la consellera d’Agricultura, desenvolupament Rural i territorial d’Extremadura, Begoña García.

StepbyWater

StepbyWater està formada per una vintena d’organitzacions i empreses implicades en aquest àmbit entre elles Aqualia, concessionària del servei d’aigües de Lleida, Coca-Cola, L’Oréal, Unilever, Cosentino, Creu Roja i Mahou San Miguel, entre moltes altres.

Canvis en la normativa europea

La nova normativa europea reconeix que "l'escassetat d'aigua a la UE ha afectat activitats econòmiques tan diverses com l'agricultura, l'aqüicultura, el turisme, la refrigeració de centrals elèctriques i el transport de càrrega pels rius” i que és una qüestió que afecta no només a l'economia, sinó també a la salut i el benestar dels europeus, que pateixen cada vegada més onades de calor.

També planteja riscos per a la seguretat alimentària, agreuja les desigualtats socials existents i amenaça el patrimoni cultural. La UE ja es veu i es veurà cada vegada més afectada pels impactes climàtics fora d'Europa a través d'efectes en cascada i de desbordament en el comerç o la migració.

Et destaquem...