Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Creix l’interès per la producció fotovoltaica col·lectiva amb més d’un miler d’habitatges assessorats

Creix l’interès per la producció fotovoltaica col·lectiva amb més d’un miler d’habitatges assessorats

L’Agència de l’Energia de Lleida ha informat 120 comunitats de propietaris aquest 2022 i cal sumar-hi els prop de 200 serveis d’assessorament energètic, que suposa haver arribat a 1.100 unitats familiars més. L’usuari particular és el perfil més habitual, seguit de professionals del sector com instal·ladors, despatxos d’enginyeria i arquitectura o administradors de finques.

Data publicació: Dissabte 13, agost del 2022


Imatge de la notícia Creix l’interès per la producció fotovoltaica col·lectiva amb més d’un miler d’habitatges assessorats

Imatge: (c) Ajuntament de Lleida

L’Agència de l’Energia de l’Ajuntament de Lleida ha fet l’assessorament sobre instal·lacions col·lectives de producció fotovoltaica a 120 comunitats de propietaris, amb un total de 1.071 habitatges, en el que portem de l’any 2022. Aquests números demostren l’interès creixent d’aquesta font d’energia pels habitatges, ja que l’any 2021 van ser 348 assessoraments, amb 1.274 habitatges i l’any 2020 van ser 67 unitats familiars.

El següent pas és el de la promoció de les comunitats energètiques, de les quals ja s’ha rebut sol·licitud d’assessorament de vàries comunitats que apleguen 200 unitats familiars. Les comunitats energètiques van més enllà de la instal·lació d'energies renovables a comunitats de veïns, ja que comporta un autoconsum compartit que permet gestionar l'energia: generació, consum i comercialització. Una comunitat energètica és una aliança entre actors locals diversos, com ara la ciutadania, les comunitats de veïns o de propietaris, els empresaris i professionals autònoms, associacions o cooperatives o l’administració pública. La unió es fa efectiva per autoproduir, repartir entre aquests actors i autoconsumir energia elèctrica a partir de plaques solars fotovoltaiques o altres sistemes renovables, com per exemple, d’energia tèrmica o eòlica. Aquestes comunitats sorgeixen, doncs, arran de les noves formes de gestió de l’energia així com de la lluita contra la pobresa energètica.

Un altre servei que ofereix l’Agència de l’Energia de Lleida és el servei tècnic d’assessorament energètic que ha estat de 198 assessoraments fins al juliol de 2022, el que representa unes 1.200 unitats familiars i un volum total de 3.114 persones. Els temes han estat sobre instal·lacions de plaques solars, consells per estalviar en la factura de la llum o per millorar l'eficiència energètica. L'assessorament en l'autoproducció comunitària d'electricitat a comunitats de veïns/es i el seu acompanyament és un altre àmbit amb perspectives de creixement. L’Agència acompanya i assessora les comunitats de veïns en totes les fases del procés. Això inclou el preestudi inicial de la instal·lació, l’optimització de la factura i l’estalvi energètic, la valoració de les ofertes de les diferents enginyeries, el suport en la redacció de l’acord entre veïns, l’ajut en la recerca de sistemes de finançament, etc.

En relació amb l’any 2021, el servei tècnic d’assessorament energètic de l’Agència de l’Energia va realitzar 347 serveis, un 40% més respecte a l’any anterior. Aquest assessorament s’ha concentrat principalment en la possibilitat d’instal·lar plaques fotovoltaiques sobre la teulada. Però, al contrari de l’any anterior, les consultes sobre instal·lacions col·lectives han superat les de les individuals.

Un altre dels camps que més consultes ha suscitat ha estat el dels ajuts, tant per a la rehabilitació energètica amb els ajuts del pla PREE com pels ajuts directes per a autoconsum i la bonificació de l’IBI. Finalment, les consultes relacionades amb la millora de l’eficiència, l’estalvi energètic i l’optimització de la factura també s’han incrementat.

Pel que fa a la tipologia d’usuari, principalment és d’una persona usuària particular que efectua consultes per temes del seu interès, amb un 70% dels serveis, seguit pels perfils de professionals del sector com instal·ladores, despatxos d’enginyeria i arquitectura i administradors de finques i assessories, que ja suposen entre tots el 22% de les consultes.

Per altra banda, s’han realitzat assessoraments més singulars a entitats de la ciutat que s’han materialitzat en projectes com el de la instal·lació fotovoltaica de l’església del Pilar, actualment ja executat i que ben aviat s’ha d’estendre a pisos socials de la parròquia per formar una nova comunitat energètica.

Altres exemples en els quals l’acompanyament ha donat els seus fruits són les instal·lacions compartides en blocs de pisos que estan executades o executant-se, o les compres col·lectives per unifamiliars a les quals, després de les de la Bordeta i Raimat, s’acaba de sumar amb gran èxit la realitzada a Sucs. Aviat hi haurà una altra que està en procés al barri de Ciutat Jardí.

Per millorar en aquest assessorament, l’Agència de l’Energia s’ha dotat enguany de recursos per atendre l’increment de consultes. Entre altres, s’ha adquirit un programa informàtic per optimitzar tarifes elèctriques i dimensionar autoconsums individuals i col·lectius òptimament partint de consums reals, amb el qual treballen altres ajuntaments punters en accions per a la transició ecològica. També s’ha fet l’adquisició d’una càmera termogràfica per a auditories energètiques i campanyes de difusió.

Instal·lacions fotovoltaiques d’autoconsum

L'octubre de 2020, Lleida havia arribat al megawatt de potència instal·lada amb autoconsum fotovoltaic. La tendència no només es manté sinó que s’incrementa, ja que actualment s’està per sobre dels dos megawatts. Concretament, segons les últimes dades del Registre d’Autoconsum de Catalunya, a Lleida hi ha instal·lats 2.665 kW de potència en fotovoltaica d’autoconsum, amb 303 instal·lacions donades d’alta.

 

Et destaquem...