Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Ciutat Jardí i Vila Montcada disparen els seus índexs de reciclatge fins al 83% i redueixen en tres quartes parts els residus que van a l’abocador

Ciutat Jardí i Vila Montcada disparen els seus índexs de reciclatge fins al 83% i redueixen en tres quartes parts els residus que van a l’abocador

El paer en cap, Fèlix Larrosa, qualifica el nou sistema de recollida porta a porta “d’èxit espectacular” i destaca que els resultats després del primer mes avalen l’aposta que està fent la Paeria per la prova pilot amb aquest nou model. La recollida de residus orgànics s’ha multiplicat per 23 amb el nou model, que disminueix l’impacte ecològic dels residus.

Data publicació: Dilluns 17, desembre del 2018


Imatge de la notícia Ciutat Jardí i Vila Montcada disparen els seus índexs de reciclatge fins al 83% i redueixen en tres quartes parts els residus que van a l’abocador

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

Els barris de Ciutat Jardí i Vila Montcada gairebé han triplicat els seus índexs de reciclatge gràcies al nou sistema de recollida porta a porta, que es va implantar a principis de novembre. Gràcies a la complicitat dels veïns i veïnes que s’hi han sumat de forma molt majoritària, després d’una mica més d’un mes de funcionament del nou servei, ja es reciclen un 83,6% dels residus que es produeixen, un resultat molt millor del previst. El nivell de reciclatge anterior en aquesta zona, rondava el 32%.

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha qualificat aquests resultats “d’èxit espectacular” i ha destacat que avalen l’aposta que ha fet la Paeria amb aquesta prova pilot a dos barris per millorar el reciclatge a la ciutat mitjançant el sistema porta a porta. El paer en cap ha agraït “la complicitat del veïnat, que s’està implicant en aquesta tasca col·lectiva per fer una ciutat millor i cuidar el nostre medi ambient”. La millora del reciclatge de residus a la ciutat és un aspecte més de la revolució verda que està impulsant l’Ajuntament a Lleida durant aquest mandat.

L’increment més important s’ha produït en la recuperació dels residus orgànics. Fins ara, amb el sistema de contenidors al carrer, en aquests barris la fracció orgànica separada suposava només un 2,5% del total de residus obtinguts. Amb el sistema porta a porta els residus orgànics han passat a ser un 58% del total.

Aquesta millora evident del reciclatge té una traducció directa en la reducció dels residus de la fracció resta, que van a parar a l’abocador i que tenen uns majors costos, tant d’impacte ecològic com econòmics, pel preu del seu processament, que augmentarà fortament en els pròxims anys. En el mateix període, aquests residus sense destriar han passat de suposar un 68% a un 16,3% del total de residus, reduint-se així en tres quartes parts.

En la resta de fraccions es detecten menys canvis. La fracció multiproducte (que integra en una sola bossa els residus que de paper i envasos que anaven als contenidors blaus i grocs) ha vist augmentar en una mica més de dos punts el seu reciclatge, que passa del 16,5 al 18,8%, mentre que la fracció de vidre pateix una reducció que no es considera significativa, per motius estacionals.

En total, s’han repartit 1.114 kits domiciliaris de recollida i 15 comercials, un 87% del total.

Ampliació d’informació i enquestes al veïnat

El nivell d’incidències detectat durant aquest primer mes ha estat molt baix, amb alguns errors en els dies que s’havien de treure cada fracció o en l’ús del cubell de la fracció orgànica. Per tal d’aclarir alguns dubtes i millorar encara més la recollida, l’àrea municipal de Medi Ambient ha editat un fulletó amb consells per una millor utilització del kit porta a porta.

Alguns dels consells són no fer anar el cubell petit airejat per treure els residus orgànics al carrer, sinó el cubell gran; treure el multiproducte, el rebuig i els residus sanitaris amb les bosses apropiades i sense cubell; plegar les capses i envasos abans de posar-los a la bossa; trucar al 900 10 20 42 per demanar més bosses o un cubell nou si és necessari; tenir en compte els dies i hores de recollida de cada fracció; i recordar qüestions com que l’orgànica també inclou les restes de jardineria o que les ampolles i envasos de vidre encara es llencen en contenidors al carrer. S’adjunta fulletó

L’Ajuntament durà a terme pròximament enquestes de satisfacció per valorar l’opinió dels usuaris sobre el nou sistema i els aspectes que puguin ser millorats. També està previst fer una reunió presencial per informar del funcionament del model a tots els veïns i veïnes interessats.

 

 

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

Et destaquem...