Habitatge i Transició Ecològica

Et trobes a:Inici/Habitatge i Transició Ecològica/Notícies/Arranca a Lleida la campanya “Reciclant vidre som imparables” amb la instal·lació del contenidor de reciclatge més gran del món

Arranca a Lleida la campanya “Reciclant vidre som imparables” amb la instal·lació del contenidor de reciclatge més gran del món

L’any passat a Lleida ciutat es van recollir 2.500 tones de vidre. Pel que fa a la demarcació, la recollida selectiva d'envasos de vidre anual va ser de 22,8 quilos per habitant, situant la província de Lleida entre les deu que més reciclen, la segona a Catalunya. Ecovidrio, impulsor de la campanya, ha organitzat activitats aquest dissabte i diumenge per conscienciar la ciutadania sobre el reciclatge. El contenidor recorrerà totes les províncies de Catalunya en homenatge al compromís exemplar de la seva ciutadania amb l'economia circular, amb una contribució al reciclat-ge d'envasos de vidre superior a la mitjana de l'Estat.

Data publicació: Divendres 08, octubre del 2021


Imatge de la notícia Arranca a Lleida la campanya “Reciclant vidre som imparables” amb la instal·lació del contenidor de reciclatge més gran del món

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

El contenidor verd més ran del món s’ha instal·lat a la plaça Borés de Lleida per part d’Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge d'envasos de vidre. En el marc de la campanya “Reciclant vidre som imparables”, el peculiar monument arrenca una gira d'un mes de durada per totes les províncies de Catalunya amb la finalitat d'homenatjar la ciutadania pel seu compromís amb l'economia circular i el reciclatge d'enva-sos de vidre. Lleida, a més de ser la primera parada de la ruta, és reconeguda per la seva la-bor, ja que es troba en la posició setena en el top de les deu províncies que més reciclen de l'estat amb una contribució de 22,8 kg de vidre reciclat per habitant (uns 79 envasos). A Catalunya, és la segona, per darrere de Girona.

La instal·lació d’aquest contenidor pretén reconèixer la tasca important de la ciutadania que és qui posa en marxa la cadena de reciclatge. És un símbol dels 3.594 contenidors amb els quals la demarcació de Lleida compta per a donar-li una segona vida al vidre. Entorn d'aquest iglú verd de vuit metres d'altura, un equip d’educadors ambientals duran a terme activitats de conscienciació per a famílies el dissabte 9 d'octubre de 16:00 a 20:00 hores i diumenge 10 d'octubre de 10:00 a 14:00 hores. Aquestes activitats es desenvoluparan conforme a les mesures i protocols sanitàries establerts amb motiu de la COVID-19.

El projecte ha estat presentat aquest dijous pel regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, i la gerent de zona d’Ecovidrio, Silvia Mayo. El regidor ha apuntat que l’any passat es van recollir a Lleida 2.500 tones de vidre, que si es fonés i es convertís en un cub mas-sís, tindria unes dimensions de 1.000 m3 (10x10x10) o es podria construir la torre Eiffel. Rutllant ha remarcat el compromís de l’equip de govern amb la recollida selectiva, subratllant l’esforç que s’està fent amb el porta a porta a la ciutat. I que es s’ha d’incidir en la conscienciació i en aconseguir que l’aprofitament dels recursos que es llencen a la brossa per retornar-los al circuit, fet fonamental des del punt de vista de l’eficiència i la sostenibilitat. 

La gerent de zona d’Ecovidrio ha assenyalat que “any rere any Catalunya revalida dades ex-cel·lents en reciclatge d'envasos de vidre. Els bons resultats són fruit del treball en equip i com-promís ambiciós d'administracions, hostalers, ciutadania i Ecovidrio. Encara que és molt gran, aquest iglú no és més que un petit reconeixement a aquest esforç compartit”.

Tarragona serà la següent ciutat que, des del 27 d’octubre, rebrà a l'iglú gegant; a Barcelona ho farà des del 3 de novembre i finalitzarà la seva marxa a Girona el 10 de novembre.

El compromís dels catalans amb el reciclatge d'envasos de vidre

Les últimes dades oficials mostren que, malgrat la pandèmia, els catalans van incrementar el seu compromís amb el reciclatge dels envasos de vidre. De fet, tot i les restriccions en hostaleria, a tota Catalunya es van mantenir les tones d'envasos de vidre recollides en els contenidors, mentre a la resta de l'Estat es produïa una caiguda mitjana del 6%. Els catalans van reciclar més d'un milió i mig d'envasos de vidre cada dia durant 2020 i més de 1.000 envasos per minut.

En el cas dels ciutadans de la província de Lleida van dipositar més de 100.000 envasos de vidre al dia en 2020, mentre que en la capital 23.000 envasos de vidre diaris. Tots els residus es van tractar en les tres plantes de reciclatge que existeixen a Catalunya i es van convertir en nous envasos en les tres fàbriques d'envasos situades a Castellar del Vallès, Montblanc i Barce-lona. El vidre és un material circular:

-D'origen natural: es compon en la seva major part de matèria primera que es troba en abundància en la naturalesa.

-Inert: no interacciona químicament amb l'entorn.

-100% reciclable: pot reciclar-se al 100% infinites vegades sense perdre les seves propietats.

-elaborat amb vidre reciclat: minimitza l'extracció de noves matèries primeres necessàries per a elaborar vidre verge. Poden contenir fins a un 90% de calcín (vidre reciclat).

Beneficis ambientals del reciclatge de vidre a la província Lleida

Amb les 10.008 tones d'envasos de vidre reciclat pels ciutadans de la demarcació lleidatana es va aconseguir el 2020:

-Evitar l'emissió de 5.805 t de CO₂, una quantitat equivalent a la de retirar 2.700 cotxes de la circulació durant un any.

-Evitar l'extracció de 12.010 tones de matèries primeres (sorra, fada i calcària) equivalent al pes de la Torre Eiffel.

-Estalviar 7.148 MWh d'energia.

Et destaquem...