Habitatge i Transició Ecològica

CANVI CLIMÀTIC

 

PORTALES INFORMATIUS I DE RECURSOS

Recursos educatius sobre canvi climàtic. Departament de Territori i sostenibilitats. Generalitat de Catalunya. Interessant recopil·lació de recursos eductaius com

Educación y Comunicación frente al Cambio Climático. MITECO. Important portal d'informació relacionada amb el canvi climàtic en la qual podeu trobar lectures recomanades, activitats educatives, formació sobre canvi climàtic i molt més.

GUIA DIDÀCTICA

El viaje de Kirima [ESP]. Fundación Gredos San Diego. El viaje de Kirima es un programa de educación ambiental sobre el cambio climático dirigido al alumnado de Segundo Ciclo de Educación Infantil (de 3 a 6 años). Su objetivo principal es transmitir a los pequeños conocimientos básicos sobre los problemas que está generando la contaminación en la Tierra, mediante una herramienta didáctica de carácter lúdico disponible en la web.

Comprender el cambio Climàtico [ESP]. Fichas de trebajo en el aula sobre sencillos experimentos para explicar causas y consecuencias del calentamiento global. Experimentos a partir de la página 10.

VÍDEOS

Què és l’adaptació al canvi climàtic? Vídeo divulgatiu de l'Estratègia catalana d'adaptació al canvi climàtic (ESCACC) 2012. Amb aquest vídeo, l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic pretén arribar al màxim nombre de ciutadans, entitats, empreses i organismes perquè prenguin consciència que el canvi climàtic a Catalunya és una realitat inqüestionable i que disposem del coneixement, dels mitjans i de les eines per a adaptar-nos-hi. També se n’han editat versions en anglès, castellà i francès, aquí.

Discurs de Greta Thunberg en la COP24. VOE,  3’24’’. Inspirador discurs de Greta Thunberg davant de la COP24, on les màximes autoritats mundials prenen les decisions sobre les qüestions climàtiques.

Global temperature anomalies from 1880 to 2017. [Anomalies en la temperatura global entre 1880 i 2017].0’36’’ sense àudio. NASA Climate Change.

How temperature has changed in each country. [Com ha canviat la temperatura en cada país?]. 0’54’’ sense àudio. Carbon Brief. Animacions molt visuals per generar evidenciar l’escalfament global amb les dades històriques disponibles.

Impactes al planeta [ANG] 12'04'' Vídeo explicatiu de l'informe del IPCC 2014 Impactes, Adaptació i Vulnerabilitat.

EXPOSICIONS

Estem jugant amb el planeta... i se'ns acaba el joc. 2020. Emergència climàtica. Exposició editada per l’Ajuntament de Lleida per reflexionar sobre què estem dispossat a renunciar per reduir el consum, i en consequència, el canvi climàtic.

WEBS

Recursos Educatius en Canvi Climàtic (RECC). Plataforma digital co-creada per professors, alumnes i experts en Canvi Climàtic en la qual podeu consultar i descarregar activitats educatives i també compartir els vostres recursos.

Teachers for future Spain.  Espai de col·laboració per construir un planeta millor des dels centres educatius, a través de l’Educació Ambiental i la gestió sostenible.  Destaquem la secció de vídeos, propostes i recursos educatius actuals i rellevants.

Ritmenatura.cat, RitmeNatura.cat busca ciutadans amants de la naturalesa que vulguin aprendre a fer observacions fenològiques i ajudar els científics a estudiar els impactes del canvi climàtic sobre les plantes i els animals.

Oficina Catalana de Canvi Climàtic. Generalitat de Catalunya. Portal web on podeu trobar els informes catalans de canvi climàtic, així com informació de les calculadores d'emissions o bé la informació actualitzada sobre la legislació en canvi climàtic.

ARTICLES

15 accions per fer front a l’emergència climàtica. Fundesplai. Resum de 15 accions amb exemples sobre què podem fer nosaltres per fer front a l'emergència climàtica.

Glaceres dels Pirineus: lenta agonia fins a l’extinció. 09/10/2019. Butlletí Sostenible. Diputació de Barcelona. Interessant article sobre la evolució de les glaceres del Pirineus i la seva funció com a indicadors del canvi climàtic al nostre territori.

El futur dels arrossars. Opcions. Com afecta l’emergència climàtica a la producció d’arròs del Delta? El mar guanya terreny als arrossars, posa en risc el consum d’arròs de proximitat i compromet el futur dels pobles de la zona.

Entrevista a Jorge Riechmann. CRÍTIC. Jorge Riechmann (Madrid, 1962) és una de les veus més rellevants de l’ecologisme i del pensament polític d’esquerres a l’Estat espanyol des de fa anys. S’ha convertit en una mena de veu de la consciència (col·lectiva). Al seu últim llibre, ‘Otro fin del mundo es posible, decían los compañeros’, mostra descarnadament el seu pessimisme —”realisme”, matisa ell— davant l’emergència climàtica i la crisi energètica.

COMUNICAT DE PREMSA DE L'IPCC, 2018/24/PR [ESP]. Grupo intergubernamental de expertos sobre el cambio climático. Los gobiernos aprueban el Resumen para responsables de políticas del Informe especial del IPCC sobre el calentamiento global de 1,5ºC.

Photoclima. Greeneace. 2007. Llibre amb imatges fotogràfiques i textos en castellà i anglès que vol alertar del futur que ens espera si no actuem davant del canvi climàtic.

Et destaquem...