L’Ajuntament de Lleida iniciarà al novembre els processos participatius Imaginem l’antiga estació d’autobusos i Imaginem Platges de Lleida perquè la ciutadania pugui fer les seves propostes i observacions per valorar-les en la redacció final dels projectes. A aquests dos processos, li seguiran els del Passatge de Santa Anna, la zona esportiva de Llívia, del Pacte per al Civisme i la Convivència a la ciutat de Lleida i el de Barris Vius. Els processos s’emmarquen en la primera fase del projecte Imaginem, que és el projecte que s’ha presentat avui i que especifica la metodologia i les eines que s’utilitzaran per dur-los a terme.
El paer en cap, Fèlix Larrosa, acompanyat del tinent d’alcalde i regidor de Participació, Carlos Enjuanes, ha destacat que és important que es posin les eines perquè la ciutadania faci escoltar la seva veu i que entre tots es tirin endavant projectes de ciutat. En el Pla d’Acció Municipal, l’equip de govern ja hi recull que la planificació municipal ha d’avançar amb la participació ciutadana i s’han ampliat els espais per interactuar amb els veïns i veïnes de la ciutat. Per això, ha dit, la iniciativa Imaginem estableix les bases per fer els pròxims processos participatius, que començaran al novembre i desembre, amb dinàmiques i durades d’acord amb els projectes.
-La setmana del 4 de novembre s’obrirà l’Imaginem l’antiga estació d’autobusos, per donar resposta a la complexitat que presenta aquest espai amb les diverses propostes que hi ha i que requerirà un esforç de conciliació.
-La setmana de l’11 de novembre serà el torn de l’Imaginem Platges de Lleida, del qual ja hi ha un treball tècnic fet, però que cal treballar en l’ús que es dona a aquest espai públic, amb el riu Segre com a eix connector i de punt de trobada.
-Li seguirà la setmana del 25 de novembre l’Imaginem la zona esportiva de Llívia, per conceptuar aquest entorn de zona verda, esportiva, cultural, etc.
-La setmana del 9 de desembre, començaria l’Imaginem Passatge de Santa Anna, que és el que comporta més complicació perquè, a més de les diverses aportacions, està molt normativitzat.
-Paral·lelament, també s’obriran dos processos participatius per a l’Imaginem Pacte per al Civisme i la Convivència, la setmana del 25 de novembre, i l’Imaginem Barris Vius – Mapejos territorials (per detectar necessitats i identificar prioritats als Barris Vius de Mariola, Centre Històric, Mangraners i Clot de les Granotes).
L’alcalde ha assegurat que cada cop és més difícil innovar, però cal pensar i interactuar per incentivar la participació. “Portem un any sacsejant la ciutat i volem que avanci i aquesta serà una altra de les etapes amb les quals volem seguir sacsejant. Imaginem Lleida és això, la forma per interpel·lar la ciutadania i perquè ens expliqui en aquests sis casos què creu que hauríem de fer”. Tall de veu F.Larrosa 1 i 2
El tinent d’alcalde Enjuanes ha remarcat que amb els processos participatius es busca generar intel·ligència i generar-la també de manera grupal perquè tothom pugui participar-hi. “Volem donar una vola a la implicació i informar sobre el que és un procés participatiu. Sabem que és un repte i volem aplicar-hi metodologies eficients, efectives i innovadores”, ha afegit. Tall de veu C.Enjuanes
Objectius, metodologia i fases de l’Imaginem
Enjuanes ha detallat que els objectius passen, entre altres, per desenvolupar metodologies participatives adaptades (cada procés requerirà dinàmiques, activitats i temporitzacions diferents); per establir protocols d’actuació clars, promoure la capacitació dels tècnics i la ciutadania o fomentar una cultura participativa sostenible.
La metodologia que s’aplicarà, com ha indicat Enjuanes, serà consistent i sostenible, amb formació continuada, amb sensibilització i informació als equips tècnics i la ciutadania, i amb flexibilitat, adaptabilitat i innovació tecnològica. S’utilitzaran diversos canals de participació, segons la demanda de cada procés, perquè la participació sigui real i efectiva.
En els casos comentats, el regidor ha especificat que cada procés té escenaris temporals diferents. Per exemple, amb l’Imaginem l’antiga estació d’autobusos es faran jornades obertes per tenir el coneixement estructural i urbanístic de l’entorn, grups focals i amb experts, i tallers participatius amb sessions deliberatives.
Pel que fa a les fases, n’hi ha tres: la formativa: perquè els i les tècniques municipals tinguin els coneixements, les eines i coneguin els mètodes que se seguiran; s’iniciaran els processos participatius amb assessorament i acompanyament: per garantir que el procés segueix el camí correcte. Es rebrà suport extern de Momentumlab i Mutu, i la redacció d’un manual: per deixar escrit el procés, el retorn dels participants i avaluar l’experiència per a futurs processos.
A la presentació d’aquest dilluns, hi han assistit Joan Frígols, director de MOMENTUMLAB, especialitzat en gestió estratègica pública des de fa més de 20 anys, així com Edna Mosquera i Raül Avilla, de la cooperativa MUTU, que també compten amb una dilatada experiencia en aquest sector, ja sigui amb metodologies participatives en l’espai públic, des de la perspectiva de gènere, etc., entitats amb les quals es desenvoluparà el projecte Imaginem i els processos participatius.