Urbanisme i Planejament

Et trobes a:Inici/Urbanisme i Planejament/Notícies/La Paeria demana la col·laboració dels promotors de Lleida per a impulsar la rehabilitació dels antics blocs socials amb fons europeus

La Paeria demana la col·laboració dels promotors de Lleida per a impulsar la rehabilitació dels antics blocs socials amb fons europeus

S'han concedit fins a 10 milions d'euros en ajuts i ara s'està ajudant a les comunitats de propietaris a demanar les subvencions de fins a 20.000 euros a fons perdut per poder fer les obres. El primer tinent d'alcalde, Toni Postius, ha explicat avui en una jornada a la Coell que l'Ajuntament instarà els propietaris d'edificis a mig acabar a completar-los i imposarà sancions si es neguen a actuar.

Data publicació: Dilluns 07, novembre del 2022


Imatge de la notícia La Paeria demana la col·laboració dels promotors de Lleida per a impulsar la rehabilitació dels antics blocs socials amb fons europeus

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

El primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Toni Postius, ha participat avui com a ponent en una jornada organitzada per l'Associació de Promotors de Catalunya (APCE) a la seu de la Coell, per tal de tractar sobre les diferents iniciatives de col·laboració público-privada per al desenvolupament de promocions d'habitatge assequible a Lleida.

Postius, que ha estat acompanyat de la presidenta de la Comissió Territorial de Lleida de l'APCE, Montse Pujol, ha explicat que Lleida ha aconseguit ja una ajuda d'un màxim de 10 milions d'euros procedents dels fons europeus Next Generation per a finançar la rehabilitació d'habitatges en blocs antics situats en onze àmbits dels barris de la Mariola, el Centre Històric, Pardinyes, Balàfia, La Bordeta i Cappont. Resulten afectats un total de 107 edificis amb 2.578 habitatges i 93 locals comercials. Ara, són les comunitats de propietaris dels diferents blocs inclosos les que han de tramitar les ajudes, procés pel qual comptaran amb l'assessorament i acompanyament de la Paeria, que ha creat una oficina específica a través de l'Empresa Municipal d'Agenda Urbana (EMAU) per donar-los-hi suport.

"Ja hem posat en marxa aquesta oficina de rehabilitació i s'estan fent les primeres reunions i juntes de comunitats de veïns perquè aquests blocs que poden ser beneficiaris d'ajuts de 20.000 euros a fons perdut s'hi acullin. Els acompanyem des del minut zero, des de la primera reunió informativa, a l'hora de prendre les decisions, tramitar els projectes, executar les obres i justificar-les. Hi ha tres-cents potencials blocs i comunitats que poden ser receptors d'aquests fons i la nostra obsessió és que se sol·licitin tots els 10 milions i necessitem la col·laboració dels promotors perquè després cal executar les obres i els terminis són molt concrets", ha afirmat Postius.

D'altra banda, el primer tinent d'alcalde també ha traslladat als promotors que la Paeria està fent un esforç per a promoure la reactivació de la construcció d'edificis a mig acabar que van quedar paralitzats arran de la crisi immobiliària fa més d'una dècada.

"Els hi hem traslladat que estem treballant amb els propietaris, conjuntament amb l'associació de promotors, perquè aquests edificis no pot ser que continuïn així, i també ho diu la llei. S'han d'acabar o si no, enderrocar. La nostra voluntat és que s'acabin, ja que hi ha la feina mig feta i l'estructura és el més costós. Mirem exactament el que passa, si és problema tècnic o econòmic, o si és un fons d'inversió que no contesta i podem trobar una solució", ha explicat Postius.

Actualment, s'han detectat una dotzena d'aquests edificis existents sense finalitzar en diferents zones de la ciutat i amb una casuística variada, des d'aquells que han quedat com esquelets de formigó fins a d'altres que estan acabats de fora, però tapiats i sense completar l'interior. Per a promoure la mobilització d'aquests actius, que principalment estan en mans de grans immobiliàries, fons d'inversió o de la Sareb, es continuarà exercint la facultat sancionadora que preveu la llei, ha afegit Postius. Recentment, es va imposar una multa de 150.000 euros a una entitat financera per aquest motiu.

Et destaquem...