Urbanisme i Planejament

Et trobes a:Inici/Urbanisme i Planejament/Notícies/La Paeria contracta la UdL per a dur a terme treballs de consolidació i restauració de restes arqueològiques

La Paeria contracta la UdL per a dur a terme treballs de consolidació i restauració de restes arqueològiques

S'encarregarà de fer els tractaments especialitzats necessaris de peces de tota classe de materials, tractaments in situ als jaciments, registrar i documentar les troballes i promoure'n la difusió en l'àmbit científic.

Data publicació: Dilluns 02, novembre del 2020


Imatge de la notícia La Paeria contracta la UdL per a dur a terme treballs de consolidació i restauració de restes arqueològiques

Imatge: ©Laboratori d'Arqueologia de la UdL

La Paeria ha contractat al Laboratori d'Arqueologia de la Universitat de Lleida perquè dugui a terme les tasques de consolidació i restauració de les restes arqueològiques que es trobin a la ciutat. La necessitat d'aquest contracte ve determinada per la gran varietat de materials i graus de conservació dels elements arqueològics que es troben, fet que requereix disposar d'un gran nombre d'infraestructures i equipaments especialitzats per a tractar-los, mitjançant tècniques molt variades, algunes experimentals, capacitat de la qual no disposa l'Ajuntament.

"Ens satisfà poder comptar amb l'expertesa d'una institució referent en aquest àmbit com és el Laboratori d'Arqueologia de la Universitat de Lleida per tal de poder garantir que el nostre patrimoni històric gaudeix de la millor protecció possible", ha assenyalat el primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Toni Postius.

El contracte, que ja ha entrat en vigor, tindrà vigència fins al final de 2023 i un import màxim de 106.480 euros (IVA inclòs), a raó de 30.250 euros per any. Al contracte es fixen els preus unitaris per hora de treball dels tècnics i per cada tasca.

Els tècnics del Laboratori de la UdL duran a terme les següents tasques per encàrrec de la Secció d'Arqueologia de la Paeria:

• El tractament de peces de metall (or, plata, coure i aliatges, ferro i plom), incloent-hi l'estabilització dels processos corrosius mitjançant tractaments químics, la neteja mecànica i química de les peces, l'enganxat dels fragments, la reintegració de les parts perdudes i la consolidació i protecció final del metall.

• El tractament de peces de matèria inorgànica (ceràmica, vidre i pedra) mitjançant l'eliminació de sals solubles, neteja mecànica i química, enganxat dels fragments, reintegració de les parts perdudes i consolidació de les peces fràgils.

• El tractament de peces de matèria orgànica (cuir, ivori, os...) amb neteja mecànica, enganxat dels fragments i consolidació.

• Tractaments in situ al jaciment, com són l'extracció de peces amb tècniques de reforçament i protecció, el seu embalatge pel transport i emmagatzematge segons la problemàtica de conservació de cada material. També assumiran el tractament de les restes trobades al jaciment (estructures arquitectòniques, pintura mural, mosaics...).

• L'elaboració del registre i la documentació del tractament de les peces arqueològiques de les quals hagi tingut cura.

• Promouran la difusió científica en cursos, congressos i reunions tècniques, dels tractaments emprats i dels resultats obtinguts, que complementi els estudis, memòries i publicacions que realitzen els directors de les excavacions des de la Secció municipal d'Arqueologia.

Per a fer-ho, cal que disposin de les següents infraestructures i equipaments especialitzats:

• Material pel tractament químic de les peces, com desmineralitzadors, banys termostàtics, termòstat d'immersió, bany de neteja per ultrasons de 9 litres, armari-estufa bacteriològica i de cultius de 400 litres de capacitat, estufa d'assecatge per aire forçat i bomba de buit.

• Aparells de tractament de neteja mecànica de peces metàl·liques: microsorrejadores, sorrejadora, turbines rectes de protètic dental, ultrasons en sec, burí gravador i torn de dentista.

• Elements per millorar les condicions de treball, com són les lupes binoculars amb il·luminadors de llum freda, càmeres de treball amb aspiració de la pols i una vitrina extractora per a manipulacions tòxiques .

• Aparells per a la reintegració de les peces mitjançant làmpada de retoc i aerògraf.

• Diferents instruments de suport a les tasques del laboratori, que inclouen dessecadors, balances electròniques, etc.

El contracte s'ha fet pel procediment d'adjudicació directa, ja que la UdL és l'única universitat o entitat pública o privada de Catalunya que disposa de la infraestructura que permet portar a terme tots els processos de conservació i restauració necessaris en la recuperació de tota mena de materials procedents de jaciments terrestres i no hi ha cap altre laboratori de restauració amb els mitjans necessaris a una distància raonable per a una actuació ràpida in situ. A més, en tractar-se d'un laboratori universitari es garanteix la difusió científica de les troballes i les possibilitats d'establir col·laboracions puntuals amb altres experts de l'entorn científic universitari.

Et destaquem...