Urbanisme i Planejament

Et trobes a:Inici/Urbanisme i Planejament/Notícies/La Paeria amplia en més d’un 40% els habitatges socials disponibles en tres anys i ja supera els 600

La Paeria amplia en més d’un 40% els habitatges socials disponibles en tres anys i ja supera els 600

Es posa en marxa una nova campanya per promoure que els propietaris de pisos buits els cedeixen a la Xarxa de Mediació per al lloguer social, com ja s’ha fet amb 253 pisos. L’Ajuntament de Lleida posarà en marxa els dos primers concursos de cessió de dret de superfície en dos solars del Centre Històric perquè entitats sense ànim de lucre hi construeixin 12 habitatges de lloguer per a joves.

Data publicació: Dilluns 21, maig del 2018


Imatge de la notícia La Paeria amplia en més d’un 40% els habitatges socials disponibles en tres anys i ja supera els 600

Imatge: (c) EMU

L’Ajuntament de Lleida disposa actualment, a través de l’Empresa Municipal d’Urbanisme, de 601 pisos per a polítiques socials d’habitatge, han anunciat aquest matí l’alcaldessa accidental i presidenta de l’EMU, Montse Mínguez, i el tinent d’alcalde i regidor de Promoció i Gestió de l’Hàbitat Urbà i Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, que han destacat el creixement d’aquesta borsa d’habitatges socials, ja que des del 2015 ha augmentat més un 40% (175 pisos incorporats).

Mínguez i Larrosa han presentat avui a La Casa de Fusta del carrer Cavallers la nova campanya de captació d’habitatges per a la Xarxa de Mediació per al Lloguer Social de Lleida, que anima als propietaris de pisos buits a cedir-los per tal de poder llogar-los amb garanties i fent una acció de responsabilitat social. Precisament, la campanya ha estat dissenyada per Cristina Melcior, una de les usuàries de La Casa de Fusta, el projecte d’espai de coworking per a emprenedors del Centre Històric.

Un total de 253 dels habitatges de què disposa ara l’EMU provenen de cessions de particulars o entitats que s’incorporen a la Xarxa de Mediació per al Lloguer Social i l’objectiu és ampliar aquesta xifra donant a conèixer els avantatges que comporta aquesta opció. “Creiem que és bo que tota la gent que tingui un pis buit el posi a cessió de la nostra oficina d’habitatge”, ha destacat Mínguez.

Els tècnics de l’empresa fan el seguiment de tot el procés, cercant un llogater dins del Registre de Sol·licitants d’Habitatges de Protecció Oficial i fent l’acompanyament a propietari i inquilí en la signatura i durant tota la vida del contracte.

Els propietaris que cedeixen el seu habitatge tenen els següents beneficis:

-Bonificació del 50% en la quota íntegra de l’IBI (en cas que siguin persones físiques).

-Bonificació del 80% de la plusvàlua en cas de transmissions per causa de mort.

-Assegurança bàsica gratuïta davant possibles danys i del cobrament de la renda (amb un màxim de 5 mensualitats impagades).

-Pòlissa de defensa jurídica i servei de mediació.

Una altra de les vies que la Paeria ha aplicat per ampliar el seu parc d’habitatges socials ha estat adherir-se al dret de tempteig i retracte que ofereix la Generalitat, sent un dels pocs ajuntaments catalans que ho ha fet. S’han adquirit per aquesta via un total de 25 habitatges, que han suposat una inversió de 580.429,16 euros.

Concurs per la cessió de dret de superfície al Centre Històric

Paral·lelament, l’Ajuntament de Lleida posa en marxa les dues primeres operacions urbanístiques al Centre Històric mitjançant la figura de la cessió del dret de superfície. Consisteix en la cessió gratuïta del sòl on l’adjudicatari, una fundació o una altra entitat privada sense ànim de lucre com una cooperativa, s’haurà d’encarregar de la construcció i posterior gestió dels habitatges durant un període de 75 anys (ampliable a un màxim de 90).

Està previst fer-ho, un cop es completin dos enderrocs pendents, en els espais situats a la cantonada de Galera i Alsamora (334 m²) i a Cavallers 45 (126 m²) d’on es preveu obtenir un màxim d’entre 12 i 14 habitatges en total, amb locals comercials en els baixos. El sòl haurà de ser destinat a la construcció d’aquests habitatges en règim de lloguer per a joves menors de 35 anys, amb l’objectiu de facilitar l’emancipació dels joves i la recuperació del Centre Històric, ha explicat Larrosa. Tall de veu de Fèlix Larrosa

El plec tindrà en compte la proposta arquitectònica i la seva relació amb l’entorn, criteris mediambientals i d’eficiència energètica, i els preus de lloguer proposats que estiguin per sota del fixat per als lloguers de protecció oficial (5,91 €/m² en el cas de Lleida) i fins i tot de l’índex de referència de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (4,88 €/m² en aquesta zona). Un cop acabada la vigència del contracte de cessió del dret de superfície, l’edifici revertirà a l’EMU.

Dictamen jurídic sobre competències d’habitatge

El tinent d’alcalde Fèlix Larrosa ha reivindicat també l’actuació de l’equip de govern per liderar polítiques d’habitatge, que ha estat reconeguda per altres institucions, però ha assenyalat que els procediments judicials estan limitant la capacitat d’actuació municipal, en qüestions com l’expropiació temporal d’ús d’habitatges, els expedients als pisos buits de grans tenidors i el desenvolupament de reglaments i ordenances específiques.

Per aquest motiu, la Comissió Tècnica d’Habitatge ha acordat sol·licitar un dictamen jurídic per a deixar clares quines són les competències de l’Ajuntament de Lleida per dur a terme actuacions en matèria d’habitatge i com s’ha de relacionar amb la Generalitat de Catalunya per gestionar-ho.

Larrosa ha indicat que la Paeria no ha deixat d’adoptar resolucions en matèria d’habitatge per aconseguir l’objectiu de mobilitzar els habitatges buits. Hi ha 272 expedients oberts, la majoria per la imposició de la taxa de tramitació o multes coercitives als habitatges buits de grans tenidors. S’han interposat, però, 244 recursos judicials en contra d’aquestes decisions i es vol aclarir qualsevol dubte jurídic.

Pisos_Buits.jpg

Veure díptic informatiu

 

 

Imatge: (c) EMU

Et destaquem...