Urbanisme i Planejament

Et trobes a:Inici/Urbanisme i Planejament/Notícies/La ciutadania avala el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Lleida

La ciutadania avala el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Lleida

El POUM rep un nombre d’al·legacions a la baixa (417, davant les 581 que se'n van presentar en el Pla General anterior) gràcies a un exhaustiu procés de participació ciutadana en què han pres part 1.828 persones.

Data publicació: Dimecres 18, juliol del 2018


Imatge de la notícia La ciutadania avala el nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Lleida

(c) Hermínia Sirvent

El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Lleida tanca el període d’informació pública havent rebut 417 al·legacions per part de la ciutadania, davant les 581 que se'n van presentar en l'anterior Pla General. És una xifra a la baixa, que el govern municipal vincula a l’exhaustiu procés de participació ciutadana que s’ha realitzat per elaborar el projecte del POUM. 1.828 persones han pres part en les 78 enquestes, tallers, debats i presentacions públiques que s’han organitzat.

El paer en cap, Àngel Ros, ha expressat la seva satisfacció per aquest treball, que ha facilitat que tan sols hagin presentant al·legacions al POUM el 0’7 per cent de les 53.508 persones de Lleida que tenen una o més propietats. L’alcalde ha remarcat que és molt superior el percentatge de ciutadans que han pres part en les sessions participatives del POUM, el 3’4 per cent dels propietaris. “El govern de la Paeria està orgullós del procés d’elaboració del nou Pla d’Ordenació Urbanística i del document que ha generat”, ha assegurat.

Àngel Ros ha ofert una roda de premsa per informar de les al·legacions presentades al POUM, acompanyat del tinent d’alcalde Fèlix Larrosa i del coordinador d’Urbanisme de la Paeria, Joan Blanch. Larrosa ha ratificat que la quantitat i el sentit de les al·legacions presentades demostren que la ciutadania avala el nou POUM de Lleida i els seus principis: l’aposta per l’habitatge social, la Lleida verda, el creixement urbà harmònic i compacte, la regeneració del Centre Històric i de la Mariola, el progrés industrial i comercial així com l’impuls al patrimoni monumental i natural i la projecció de les icones de Lleida, el riu Segre, la Seu Vella, l’Horta i les Basses.

Alarma injustificada

L’alcalde ha lamentat que alguns partits de l’oposició hagin “entrat en campanya” amb el POUM i hagin creat una alarma totalment injustificada amb els edificis que passen a estar en situació de “volum disconforme”. El govern municipal ha reiterat que aquesta consideració urbanística no té cap efecte sobre els immobles actuals, que continuen essent totalment legals i es poden comprar, vendre o reformar amb total normalitat. Només afectaria en cas que s’enderroqués l’edifici actual i es construís un de nou. L’anterior Pla General aprovat el 1999 ja considerava 2.676 immobles en aquesta situació i en el nou POUM s’incorporen 214 més.

El 67’5 per cent de les 417 al·legacions presentades al POUM tenen el mateix redactat però estan firmades per diferents persones i entitats: 159 al·legacions són relatives a l’ajust de les alçades dels edificis, 60 es refereixen a l’Horta de Lleida, 44 a la Partida de Montcada i 19 són relatives als usos comercials. Del total de 417 al·legacions, 295 són de ciutadans i 122 de col·lectius.

La presentació d’al·legacions és un pas més del procés de participació ciutadana vinculat al POUM. La Paeria analitzarà les propostes i estudiarà quines es poden incorporar al projecte definitiu del Pla. El proper pas en la tramitació del POUM, desprès de l’aprovació inicial i del període d’informació pública ara completat, serà l’aprovació de la Memòria Ambiental per part de la Generalitat a la que seguirà l’aprovació provisional del POUM prevista per a l’any que ve.

El 2014, el Ple de la Paeria va aprovar el POUM en fase d’Avanç, que la Generalitat va informar favorablement el 2015.

Ampli procés de participació ciutadana

En la redacció del POUM, iniciada el 2011, hi han intervingut més de 50 professionals, tècnics especialistes municipals i experts i col·laboradors externs.

S'han fet enquestes, tallers, debats i presentacions públiques (78 sessions amb la participació de 1.828 persones) que han generat 80 propostes ciutadanes, 35 de les quals han estat incorporades al projecte.

Et destaquem...