L’Ajuntament de Lleida presenta el nou Poum a les entitats de l’àmbit econòmic i social de la ciutat
L’alcalde, Àngel Ros, destaca que el document “té en compte previsions realistes i orienta el creixement de la ciutat cap endins, omplint els espais que tenim entre els diferents barris”. El nou pla urbanístic aposta per un model de ciutat sostenible i cohesionada, per la recuperació del Centre Històric i per potenciar l’Horta.
Data publicació: Dimecres 07, febrer del 2018
La Paeria ha iniciat avui una nova ronda de presentacions del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (Poum), amb una trobada amb les entitats de l’àmbit econòmic de la ciutat, que ha comptat amb la participació de més de 150 persones. L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha presidit l’acte i ha destacat que el nou Poum, que definirà el futur urbanístic de la ciutat els pròxims 15 anys, es troba ara en fase de debat, després d’un treball tècnic i de participació ciutadana important durant la fase d’avenç.
“Crec que és un pla que té en compte previsions realistes de creixement de la ciutat i que ho fa amb una prioritat molt clara per la sostenibilitat, per una Lleida verda, que potencia l'Horta com a eina econòmica i social i que fa el creixement de la ciutat cap endins, omplint els espais que tenim entre els diferents barris”, ha afirmat el paer en cap.
El document, que està en tràmit per la seva aprovació inicial per part del ple, dibuixa la Lleida del futur, apostant per un model de concentració urbana, que evita el creixement dispers, per tal de garantir una ciutat més compacta i cohesionada. D’aquesta manera es vol potenciar la regeneració urbana al centre de la ciutat, prioritzant especialment la recuperació del Centre Històric, ja que no es permetran noves zones d’expansió si no es compensen amb inversió en aquesta zona.
El Poum també planteja la voluntat de fer una Lleida més sostenible ambientalment, amb una nova ronda verda, que embolcallarà la ciutat i que serà un lloc idoni perquè els ciutadans puguin passejar, sortir a córrer o en bicicleta. A la vegada, es modifica la regulació de l’Horta, que serà més dinàmica per afavorir l’activitat agrària i fer-la més competitiva.
Es preveu un creixement poblacional en els propers 15 anys que portaria la ciutat a entre 160.000 i 180.000 habitants, amb unes necessitats de nous habitatges que estan plenament cobertes pel sòl ja disponible actualment. Es promourà l’habitatge de lloguer i dotacions d’equipaments i zones verdes molt per sobre dels estàndards habituals. A més, es regula el creixement comercial, amb una aposta pel pla de l’estació i el desenvolupament industrial amb el futur polígon de Torreblanca.
La millora de la protecció del patrimoni és un dels altres eixos importants de la nova normativa. És per això que el Catàleg de Bens Protegits amplia el seu abast, ampliant el nombre d’elements inventariats, que passa de 150 a 506.
El procés participatiu per l’elaboració del nou Poum ja ha estat molt ampli, amb 26 presentacions públiques del document de l’Avanç i 32 propostes recollides entre les al·legacions presentades. Ara es seguiran fent noves presentacions públiques, la pròxima demà a Butsènit per l’Horta, a banda de celebrar una comissió i un ple extraordinaris per a la seva aprovació inicial, prevista per al mes de març. Després hi haurà un nou procés d'exposició pública, abans de l'aprovació provisional, que es preveu cap a l'estiu.
L'acte de presentació també ha comptat amb la participació dels tinents d'alcalde Fèlix Larrosa, Rafael Peris, Montse Parra i Joan Gómez, així com dels regidors Paco Cerdà, Carme Culleré, José Luis Osorio, Josep Maria Baiget, Dolors López i Carlos González.