Urbanisme i Planejament

Et trobes a:Inici/Urbanisme i Planejament/Notícies/En marxa les obres de reconstrucció de la muralla de la Seu Vella

En marxa les obres de reconstrucció de la muralla de la Seu Vella

S’està actuant en el tram que es va esllavissar l’abril del 2021, entre els baluards de la Reina i Louvigny, que es refà respectant la tècnica de construcció original i aprofitant els materials L’alcalde, Miquel Pueyo, el primer tinent d’alcalde, Toni Postius, i el regidor de Cultura, Jaume Rutllant, han visitat avui les obres i han destacat l’aposta de l’Ajuntament i la resta d'administracions per millorar el manteniment del conjunt monumental del Turó

Data publicació: Dilluns 16, gener del 2023


Imatge de la notícia En marxa les obres de reconstrucció de la muralla de la Seu Vella

Imatge: ©Mario Gascón

L’Ajuntament de Lleida ha iniciat les obres de reconstrucció de la muralla de la Seu Vella en la part que es va esllavissar el mes d’abril de l’any passat, entre els baluards de la Reina i de Louvigny. Es tracta d’un tram d’uns vint metres de llargada i uns 4 metres d’alçària, que data de mitjans del segle XVII, de l’època de la Guerra dels Segadors.

Durant l’any passat s’hi van fer obres per estabilitzar el talús i retirar la runa, a més de treballar en el projecte de reconstrucció, que s’aborda ara en dues fases. Ara s’ha iniciat la primera, que tindrà una durada de sis mesos, amb un pressupost de 291.704,56 €. Consisteix en la reconstrucció del tram esllavissat, restituint la topografia de la plataforma i aprofitant en la mesura del possible les pedres originals, per a no alterar l’equilibri formal del conjunt. La segona, amb un pressupost similar, es licitarà pròximament i se centrarà en completar el paviment de la plataforma superior, el mur-banc i les baranes. El finançament és conjunt a càrrec de la Paeria i la Generalitat.

L’alcalde, Miquel Pueyo, el primer tinent d’alcalde, Toni Postius, i el regidor de Cultura, Jaume Rutllant, han visitat avui les obres, que van a càrrec de l’empresa B. Biosca, i han destacat l’aposta de les diferents administracions per actuar en la millora del manteniment del conjunt monumental del Turó.

“Ho fem en el marc de treballs de manteniment que es fan a la Seu Vella i en els quals participen la Generalitat, l’Estat, de vegades la Diputació i de forma molt especial l’Ajuntament. És un treball que no és només de reconstrucció sinó també de conservació d’un determinat model constructiu. A tots ens hagués agradat poder fer-ho més de pressa, però era una feina que requeria no només la tramitació habitual d’una obra, sinó la conservació, la interpretació i el manteniment d’una estructura constructiva característica d’una etapa històrica molt important”, ha afirmat Pueyo.

“L’actuació està molt ben treballada i permetrà recuperar un espai que es va esllavissar i consolidar-lo pels anys següents”, ha declarat Postius, qui ha recordat que la tramitació d’aquest tipus de projectes és complexa, ja que cal la seva aprovació per les Comissions de Patrimoni tant de l’Ajuntament com de la Generalitat.

“La idea que tenim és poder anar actuant cada any amb un pla d’actuació que ens permeti anar abordant els diferents reptes que té el Turó de la Seu, que és un patrimoni que té molts anys, que en alguns casos no ha tingut el manteniment adequat”, ha afegit Postius. En aquest sentit, ha assenyalat que també s’abordarà ben aviat una altra obra a càrrec del Consorci del Turó amb una inversió de 426.000 euros, aportats entre la Diputació de Lleida i el fons FEDER, per una primera restauració i consolidació de la zona del Baluard del Rei, el Contrabaluard del Rei i el Baluard de la Punta del Diamant.

Et destaquem...