Tots els grups de l’Ajuntament de Lleida han acordat avui una declaració institucional per a garantir la construcció d’una residència per a la gent gran al barri de Pardinyes. El text, que ha estat llegit per Joan Genís García, vocal de la junta de la fundació privada Barri de Pardinyes, assenyala que “després de gairebé 20 anys de llargues reivindicacions veïnals per tal de poder desenvolupar aquest equipament residencial i després de diverses converses amb la Fundació Privada del Barri de Pardinyes, cal concretar i fer efectiva la construcció de la residència”.
Per aquest motiu, durant el mateix ple s’ha aprovat per unanimitat de tots els grups el plec de clàusules i l’inici de la licitació de la residència i centre de dia a la parcel·la situada al carrer Josep Pallach, 2, donant compliment així als compromisos de la declaració institucional. L’acord contempla també que la Paeria i la Fundació compartiran les prerrogatives d’inspecció i control mitjançant una comissió de seguiment. L’equipament haurà de prestar els serveis de residència assistida per a persones grans, amb un màxim de noranta places i vint més de centre de dia, amb els serveis associats corresponents.
La segona tinent d’alcalde i portaveu del govern, Jordina Freixanet, ha destacat que aquesta serà “una residència moderna al servei de les necessitats del segle XXI” i ha confiat en què “pugui ser realitat tan aviat com sigui possible”. A més, la tinent d’alcalde ha volgut “demanar disculpes” perquè el projecte “s’ha emboirat amb altres debats que res tenien a veure amb la residència i les reivindicacions de la gent gran de Pardinyes”, i ha agraït el consens assolit.
La regidora del PSC Cristina Morón ha recordat que el seu grup “sempre hem estat ferms i hem demanat que es fes realitat la il·lusió i reivindicació del barri de Pardinyes”, tot i que ha puntualitzat que “nosaltres hauríem volgut una cessió de terrenys a la fundació i ajudar-los en la recerca d’una operador. Esperem que aquesta via sigui efectiva i no decebi als veïns i veïnes de Pardinyes”, ha afirmat. El portaveu del Comú, Sergi Talamonte, per la seva banda, ha declarat que “ens hauria agradat que residència fos pública i no privada, perquè molta gent humil del barri no hi tindrà accés”. En nom del PP, el seu portaveu, Xavi Palau, ha recordat que aquesta era una “llarga i històrica reivindicació del barri” i ha criticat “les promeses incomplertes que han generat rebuig social”. Per últim, Maria Burel de Cs ha celebrat que “aquesta llarga reivindicació del barri arribi a bon port.
Cessió del terreny per al nou pavelló de la Fira
El ple d’avui ha aprovat la cessió a la Fundació Fira de Lleida per un període de 75 anys d’una finca al carrer Camí de Picos 13, que es destinarà a la construcció del nou pavelló de l’ens firal. L’expedient s’ha aprovat per 14 vots a favor, 8 en contra i 5 abstencions. La tinent d’alcalde Jordina Freixanet ha remarcat que aquesta ha estat una llarga reivindicació de la ciutat per a millorar els equipaments firals i ha destacat la “fortalesa” que suposa per a la Fira la seva centralitat a la ciutat, amb bona connexió amb l’estació de trens i la Llotja.
El cap de l’oposició, Fèlix Larrosa, ha justificat el seu vot en contra per les reunions que el grup socialista ha fet amb veïnat de Cappont que, segons ha assegurat, no veuen amb bons ulls aquesta ampliació de la Fira. El portaveu del Comú, Sergi Talamonte, ha afirmat que l’ampliació és necessària per a la ciutat i ha recordat que al POUM del 2018 es contemplava “encaixonar amb habitatges els Camps Elisis”. Xavi Palau del PP ha anunciat la seva abstenció perquè “no nostre model però tampoc volem impedir la promoció econòmica de la ciutat”. En canvi, Maria Burrel (Ciutadans) ha assenyalat que el seu model és traslladar la fira a les afores i ampliar els Camps Elisis.
Concessió d’un edifici a Gardeny
El ple d’avui ha donat via lliure a l’expedient pera iniciar la licitació de la concessió de per un període de 25 anys de l’ús de l’edifici de l’antiga Capitania d’Infanteria del Turó de Gardeny, que ha estat aprovat amb 24 vots a favor i 3 abstencions. La finca consta de 870,77 m² de superfície i un sostre edificable de 2.612,31 metres quadrats i l’edifici haurà d’acollir usos d’equipament comunitari. Freixanet ha destacat que l’actuació suposarà una millora urbanística i d’imatge pel turó de Gardeny i pel conjunt de la ciutat.
D’altra banda, durant la sessió també s’ha aprovat, amb 23 vots a favor i 3 abstencions, el conveni entre el consorci del Parc i la Paeria per a la gestió de l’espai de l’Agrolivinglab, que ocuparà la planta baixa de l’edifici de Capitania d’Artilleria, mentre que la resta es cedirà en concessió a empreses.
Nomenclàtor
El ple municipal ha aprovat també de forma definitiva, amb 21 vots a favor i 6 abstencions, el reglament del procediment per a l’assignació de denominacions de vies urbanes i espais públics de Lleida. Freixanet ha destacat el consens assolit, la incorporació d’esmenes recollint aportacions d’entitats i la feina dels tècnics i els representants del grups polítics per millorar el text que regularà el nomenclàtor de la ciutat. El nou text prioritzarà els noms de dona, per a combatre el desequilibri actual.
Pla de millora urbana a Onze de Setembre
En l’àmbit urbanístic, s’ha dut a terme l’aprovació provisional del pla de millora urbana del passeig Onze de Setembre, avinguda Alcalde Rovira Roure i carrer Eugeni d’Ors, que preveu la instal·lació d’un supermercat en aquest espai.
El primer tinent d’alcalde, Toni Postius, ha assenyalat que s’ha treballat per implantar mesures correctores que garanteixin una mobilitat fluïda i la integració de l’edifici amb l’entorn, tenint en compte que l’aprovació de l’expedient ve motivada per una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El portaveu del Comú, Sergi Talamonte, ha demanat que es denegués el pla de millora “per interès general” perquè la nova botiga provocarà embussos de trànsit en una via que dona accés a centres hospitalaris i que ja està saturada.
També s’ha aprovat inicialment la modificació dels estatuts de l’Àrea Residencial Estratègica (ARE Lleida) i l’encàrrec de la gestió per fer efectius els actes administratius del Consorci urbanístic pel seu desenvolupament. L’expedient ha rebut 23 vots a favor i 2 abstencions.
Altres expedients que han rebut la via lliure del ple per unanimitat dels regidors presents han estat el conveni amb el departament d’Interior per a la gestió de la fauna cinegètica a l’Horta; la desafectació d’un camí al polígon urbanístic UA21; i l’adhesió al conveni marc amb l’Agència de Residus de Catalunya i els sistemes de responsabilitat ampliada del productor per als residus d’aparells elèctrics i electrònics, piles i acumuladors. A més, s’han aprovat amb 20 vots a favor i 2 abstencions les addendes a la pròrroga dels convenis entre la Paeria i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per a l’Oficina Local d’Habitatge i el programa de mediació per al lloguer social
De l’àmbit de les polítiques de drets de les persones i relació amb la comunitat, el Ple municipal ha aprovat informar favorablement el canvi de la denominació específica de l'escola Balàfia-Pinyana per escola Minerva, amb 12 vots a favor, 10 en contra i 5 abstencions. El canvi de nom, com ha explicat la tinent d’alcalde Sandra Castro, és a proposta del Consell Escolar del centre i és necessari aquest informe municipal perquè el Departament d’Educació pugui tramitar el canvi. Aquest punt de l’ordre de dia ha tirat endavant, tot i la votació prèvia que s’ha fet a proposta del grup del PSC per deixar-lo sobre la taula. I, d’altra banda, han obtingut la unanimitat dels 27 regidors les Bases de dues convocatòries, la del Premi Mila de Periodisme per a la Igualtat de Gènere i la de la Beca de Recerca Cristina de Pizan.
Declaració institucional amb motiu del Dia Mundial del Lupus
Hi ha hagut una segona declaració institucional en la sessió plenària d’aquest abril. Aquesta, amb motiu del Dia Mundial del Lupus, el 10 de maig, de suport i reconeixement de les necessitats no cobertes de les persones amb Lupus a Espanya.
El document vol aportar en la creació de consciència social de la malaltia, en l’actuació cap al diagnòstic precoç i el tractament des de l’enfocament terapèutic i multidisciplinari. Alhora compromet la Paeria a aplicar les mesures pertinents per a pal·liar la situació d'especial vulnerabilitat, així com garantir, amb equitat, els drets de les persones amb lupus i les seves famílies.
Mocions promogudes per entitats
La Secció Sindical de Comissions Obreres de Paeria ha presentat una moció per a la millora dels serveis socials dels municipis de Catalunya. L’ha defensat Albert José Rubio, coordinador de l’Agrupació de Policies Locals de Catalunya. Responsable del Sector de la FSC de Lleida. Secció Sindical CCOO. A excepció del punt 4 de la moció, que no ha tirat endavant, la resta de punts han tirat endavant. Entre altres, hi ha implantar oficines d’informació i tràmits per descongestionar els serveis socials i agilitzar l’atenció; implantar mesures per prevenir situacions de risc d’agressions als professionals dels serveis socials o l’adequació d’espais de treball per a una atenció digna, confidencial, segura i de qualitat.
Pel que fa a la moció promoguda pel grup professional de Delineants i Sobreestants de l’Ajuntament de Lleida perquè l’Ajuntament de Lleida promogui el desenvolupament del Grup B, ha estat prosperat amb 25 vots favorables i 2 abstencions. El funcionari municipal Xavier Vallmanya, com a responsable de Delineació Projecte d’aquest grup professional, ha exposat la moció en què es demanava la integració dl cos/escala especial tècnica al nou grup B d’acord a l’art. 76 de l’EBEP, que implica 117 places de funcionaris i 45 de personal laboral.
També ha tingut llum verda la moció de la Coordinadora d’ONGD i la plataforma “Aturem les Guerres”, amb la col·laboració del Consell d’Infants i del Consell de Joves del Plenari d’Infants i Adolescents de Lleida, en defensa de la vida humana i del planeta, aturem les guerres. És la primera vegada que el Plenari presenta una moció al ple municipal i la votació ha estat favorable (20 vots a favor i 6 abstencions). En representació de la Plataforma, Jaume Añé, ha explicat que el document s’ha treballat conjuntament entre diferents centres educatius de la ciutat en el marc del Dia Escolar de la No-Violència i la Pau (DENIP), davant l’augment dels conflictes bèl·lics, la militarització i el comerç d’armes arreu del món. La moció compromet la institució pública, entre altres, a promoure la pau i la resolució pacífica de conflictes, que incrementi el pressupost destinat a Ajuda Oficial Desenvolupament i Ajuda Humanitària, que habiliti espais i serveis per a l’ajuda i acollida de persones refugiades i que promogui el desarmament i no faciliti la implantació a la ciutat d’empreses relacionades amb la fabricació d’armament.
Mocions dels grups municipals
La moció presentada pel PSC per establir mesures correctores urgents a la sequera i per un nou cicle de l’aigua resilient al canvi climàtic ha obtingut el suport necessari. S’ha votat amb 13 vots positius, 11 en contra i 2 abstencions. El regidor Joan Queralt ha estat l’encarregat d’exposar els motius del document i els acords que es demanen, com l’adopció d’un pla contra la sequera d’àmbit municipal, que el tinent d’alcalde Toni Postius ja ha aclarit que existeix; donar suport a la inversió en la modernització de regs a l’Horta de Lleida; emetre un ban amb un recomanacions per a ús responsable de l’aigua o la constitució d’una taula per la sequera.
S’ha de recordar que la Paeria ha posat en marxa una campanya per promoure l’ús raciona de l’aigua “L’aigua és un tresor. Estalviem-la”.
Per consultar l’ordre del dia, mocions i declaracions institucionals del Ple Paeria – abril 2023
Per tornar a veure el Ple de la Paeria del mes d’abril
Seguiment del Ple Paeria abril 2023 a twitter
Saber-ne més >>
|