Urbanisme i Planejament

Et trobes a:Inici/Urbanisme i Planejament/Notícies/Comença la restauració integral de l’escultura d’Indíbil i Mandoni

Comença la restauració integral de l’escultura d’Indíbil i Mandoni

El monument ha estat desmuntat i traslladat al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat a Barcelona on romandrà uns sis mesos. Acord entre la Paeria i la Generalitat per dur a terme la rehabilitació de l’escultura, que inclou la restitució de la funda de la falcata, el grilló i la llança que es va robar fa dos anys.

Data publicació: Dijous 03, desembre del 2020


Imatge de la notícia Comença la restauració integral de l’escultura d’Indíbil i Mandoni

Imatge: (c) Ajuntament de Lleida

El conjunt escultòric d’Indíbil i Mandoni ha iniciat el seu procés de rehabilitació amb la retirada de la peça a la plaça Agelet i Garriga i el seu trasllat al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat que s’han realitzat aquest matí.

El tinent d’alcalde Toni Postius ha explicat que la restauració d’Indíbil i Mandoni era un tema pendent de l’Ajuntament de Lleida: “no tan sols la reposició de la llança, de la funda de la falcata i del grilló sinó que calia fer una restauració a fons del conjunt perquè estava en males condicions". Postius ha valorat l’acord assolit entre la Paeria i la Generalitat que permet abordar els treballs, pressupostats en 40.000 euros. El Departament de Cultura n’assumirà 30.000 i l’Ajuntament, 10.000 que es destinaran a reproduir i restituir els elements que manquen al conjunt. Tall de veu de Toni Postius.

La peça romandrà uns sis mesos a les dependències del Centre de Restauració de Béns Mobles a Valldoreix (Barcelona) on es realitzaran els treballs. Mentrestant, a Lleida, també es repararà la peanya sobre la qual descansa el monument.

La cap de Secció d’Arqueologia de la Paeria, Anna Oliver, ha informat que l’operació inclou l’escaneig i la digitalització de l’escultura i la seva impressió digital 3D en cera d’acord amb la composició i la forma originals de la peça. Aquest pas permetrà reconstruir amb exactitud i reposar la llança (robada el 17 de novembre de 2017), la funda de la falcata i el grilló. Així mateix, la reproducció en cera permetrà abordar altres reparacions que, en el futur, necessiti aquest conjunt monumental. Talls de veu d'Anna Oliver.

Toni Postius, juntament amb el regidor Ignasi Amor, ha seguit aquest matí l’operació de desmuntatge i trasllat de la peça.

Una icona de Lleida

L’escultura dels cabdills Indíbil i Mandoni homenatja els herois ilergets que van defensar Lleida dels atacs dels cartaginesos i romans al s. III aC.

La peça original, creada per Merard Sanmartí el 1882, representava els guerrers celtes Istolaci i Indortes i es va realitzar en guix com a part d’una beca d’estudis artístics de l’autor. Després, l’escultura va passar a formar part de la col·lecció de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, a instàncies del seu fundador, que en l’època va ser ministre d’Ultramar.

El 1945, l’Ajuntament de Lleida va encarregar fondre una escultura en bronze dedicada a Indíbil i Mandoni basada en l’obra de Sanmartí. Inicialment es va emplaçar als Camps Elisis, en la celebració de la Fira de Sant Miquel del 1946 i, poc després, el conjunt va ser traslladat a la seva definitiva i actual ubicació.

Et destaquem...