El procés participatiu Imaginem l’Antiga Estació d’Autobusos ha arrencat aquesta tarda amb una visita oberta a la ciutadania per conèixer les característiques urbanístiques de l’edifici. El tinent d’alcalde i regidor de Participació, Carlos Enjuanes, ha agraït la participació del centenar de persones que han assistit a aquesta primera activitat del procés, que tindrà continuïtat amb més visites a l’espai i tallers sectorials. Enjuanes ha assegurat que aquest és un projecte de ciutat, que “sabem que serà llarg”, però que permet un plantejament molt ampli i donar-li una orientació que permeti una utilització a llarg termini.
El fet que s’hagi obert la definició de l’ús de l’equipament a un procés participatiu respon, segons ha indicat Enjuanes, a la voluntat de l’equip de Govern d’implicar la ciutadania i d’escoltar les seves propostes per definir un ús que realment s’aprofiti al màxim. Tall de veu C.Enjuanes 1
El procés ha tingut una fase prèvia a escala tècnica i ara comença ja la part pública, amb un seguit de visites, tallers i altres iniciatives, tant presencials com digitals, que aniran determinant el funcionament i els terminis. L’objectiu, ha dit el tinent d’alcalde, és concretar les necessitats, rebre les idees de tothom i, partir d’aquí, consensuar quin ha de ser l’ús futur de l’equipament. Com ha indicat el regidor, l’espai ha de ser un punt de referència rellevant a la zona i ha d’incidir com a pol d’atracció i de dinamització. Tall de veu C.Enjuanes 2
El planejament urbanístic de l’antiga estació d’autobusos permet un ús ampli de l’espai, que és de prop de 4.000 m2. Contempla que es pugui destinar a usos educatius, socioculturals, esportius, sanitari i assistencials, residencial especials, públic i administratius, religiosos de culte i de cementiri / funeraris. En funció del que es decideixi, es pot pensar en un espai central descobert, descobert parcialment, cobert, amb plantacions, etc. És a dir, la intervenció permet múltiples accions, d’acord amb l’ús i els usos, que podrien acollir diverses activitats i dialogar entre elles.
En aquesta primera visita, s’ha convidat el professor titular de Geografia Humana de la Universitat de Lleida (UdL), Joan Ganau, qui ha fet una contextualització històrica. Ha explicat que l’actual estació està ubicada a l’antic Mercat de Sant Lluís i que, anteriorment, estava prop de l’estació de ferrocarril, al carrer Comerç. La construcció de l’estació, a principis dels 70 va donar un gran impuls a la zona i s’ha gestionat a través d’una concessió a 50 anys. Davant l’oportunitat de participar en la definició dels nous usos de l’equipament, Ganau ha convidat tothom a pensar i replantejar l’espai a futur perquè sigui un revulsiu a la zona i perquè tingui continuïtat amb el pas del temps.
Membres de la Corporació Municipal, dels diferents grups polítics; personal tècnic municipal; representants d’entitats socials i veïnals de la ciutat i ciutadania en general han fet el recorregut per l’estació per veure els diversos espais. Distribuïts en grups, han pogut veure el vestíbul, les oficines, la nau central i el restaurant.
Pròxim procés participatiu: Platges de Lleida
L’Imaginem Platges de Lleida comença a la setmana que ve amb una visita a la llera del riu. Es farà el dimecres, dia 13, a les 16.30 h, per conèixer igualment les possibilitats i les restriccions de l’espai. L’activitat també s’obre a la ciutadania i caldrà inscriure’s a través del tràmit que s’activarà a partir de demà.
Regidoria de Participació