Via lliure a l’aprovació definitiva de l’Ordenança del Paisatge de Lleida
La normativa, pionera en integrar la protecció del paisatge urbà i rural de la ciutat i que ha comptat amb un llarg procés de participació ciutadana, passarà ara al pròxim ple, després del tràmit a la comissió. Durant el període d’al·legacions s’ha modificat el text per incloure tots els parcs urbans i rurals previstos al planejament com a Àrees d’Interès Paisatgístic.
Data publicació: Dilluns 26, novembre del 2018
Imatge: (c) Ajuntament de Lleida
La comissió informativa de polítiques de la gestió i promoció de la ciutat i la sostenibilitat ha informat avui favorablement el document de la nova Ordenança del Paisatge de Lleida, que ara es tramitarà al ple del dia 30 per la seva aprovació definitiva. Serà la primera ordenança de tot Catalunya que regula l’ordenació del paisatge natural d’un municipi, ja que engloba l’àmbit rural i l’urbà en un mateix reglament, amb l’objectiu de garantir el dret col·lectiu a gaudir d'un entorn agradable, un paisatge harmònic i una adequada qualitat de vida.
Durant el període d’exposició al públic s’han rebut tres escrits d’al·legacions, que s’han estimat parcialment. El principal canvi, arran d’una aportació del Comú de Lleida, és la inclusió del sistema de parcs de l’actual Pla General dins de les Àrees d’Interès Paisatgístic, que reben una protecció especial que limita les construccions al seu entorn. Així, si fins ara estava previst incloure com a Àrees d’Interès Paisatgístic el Centre Històric, la Seu Vella, Gardeny, els Camps Elisis, la façana fluvial de la ciutat, el parc de la Mitjana, l'espai fluvial del riu Segre i els Aiguamolls de Rufea, entre d’altres, ara s’hi afegeixen també la resta de parcs urbans i rurals previstos al planejament.
Es culmina així un llarg procés participatiu que arrenca l’any 2016 amb els tallers de debat de la Fundació del Paisatge i que ha comptat amb la participació de tots els grups municipals i de diferents col·lectius. Al febrer es va presentar l’avantprojecte i posteriorment es va dur a terme un procés de reestructuració per millorar la interpretació i contingut normatiu de l’ordenança així com per tal d’incorporar les al·legacions presentades, abans de la seva aprovació inicial al ple del mes de juny.
La nova ordenança concep el paisatge con un bé col·lectiu d’interès general i ambiental i en regula la seva protecció, tant en l’àmbit urbà com en el rural, establint la prevalença del dret col·lectiu dels ciutadans i ciutadanes a percebre un entorn agradable, endreçat i harmònic.
Un dels aspectes destacables de l’ordenança és que s’atribueixen competències en matèria de paisatge a la Comissió Tècnica Municipal de Patrimoni, que passa a dur el nom de Comissió Tècnica Municipal del Patrimoni i del Paisatge. Aquest ens haurà d’informar de tots els projectes que puguin tenir incidència en el paisatge, ja que es requerirà el seu informe favorable per poder tirar-los endavant.
El nou text entrarà en vigor un mes després de la seva publicació, tot i que s’estableixen períodes transitoris d’entre tres i deu anys perquè els elements ja existents s’adaptin a les noves disposicions.
Inversió en camins de l’Horta
D’altra banda, la Comissió d’avui també ha aprovat l’inici de la licitació del projectes d’inversió en camins de l’Horta, que inclou la millora del ferm del Camí de Perea i del Camí Vell d’Alpicat, a més d’obres de millora de la seguretat en altres camins de l’Horta. Comporta una inversió de 150.000 euros. Aquesta actuació es suma al contracte de manteniment dels camins de l’Horta, que es va licitar al setembre, amb una inversió de 240.000 euros.
Imatge: (c) Ajuntament de Lleida