Arqueologia, Paisatge i Patrimoni

Et trobes a:Inici/Arqueologia, Paisatge i Patrimoni/Notícies/Tècnics municipals i del departament de Cultura faran un informe sobre les causes de l’esllavissada de part del mur de la Seu Vella i les actuacions arquitectòniques que s’hi faran per consolidar-lo

Tècnics municipals i del departament de Cultura faran un informe sobre les causes de l’esllavissada de part del mur de la Seu Vella i les actuacions arquitectòniques que s’hi faran per consolidar-lo

Mentre durin els treballs, estarà tallat al pas de vianants i cotxes el tram comprès entre el Baluard de la Reina i el Baluard de Louvigny. El Monument de la Seu Vella romandrà obert al públic amb normalitat.

Data publicació: Dimarts 27, abril del 2021


Imatge de la notícia Tècnics municipals i del departament de Cultura faran un informe sobre les causes de l’esllavissada de part del mur de la Seu Vella i les actuacions arquitectòniques que s’hi faran per consolidar-lo

Imatge: ©Javi Martín

Tècnics del servei d’urbanisme de l’Ajuntament de Lleida i dels serveis territorials de Cultura han començat a treballar en l`anàlisi de les causes que han provocat l’esllavissada d’una part del mur de la Seu Vella, aquest dilluns al vespre. A partir del diagnòstic dels possibles motius de l'esllevissada, l’informe determinarà quines són les actuacions arquitectòniques i geològiques que es duran a terme per consolidar la part del mur afectada - situada sota el Baluard de la Reina- i garantir-ne l’estabilitat.

El regidor Jaume Rutllant, juntament amb el director dels SSTT de Cultura, Miquel Àngel Cullerés, el regidor de Mobilitat, Josep Ramon Castro, i el director del Consorci del Turó de la Seu Vella, Joan Baigol, han visitat aquest matí la zona on es va produir l’esllavissada, acompanyats dels tècnics de la Paeria i de la Generalitat.

Cullerés ha explicat que en una primera visita a la zona s’hi han trobat indicis d’humitat i de possibles fuites d’aigua però cal analitzar-ho a fons abans de fixar-ho com a causa de l’esfondrament. Per la seva banda, el regidor de Cultura, Jaume Rutllant, ha explicat que es tracta de turons sedimentaris i que, per tant, les filtracions d’aigua són constants i la geologia dels turons podem comportar efectes com aquest.

En tot cas, caldrà esperar al resultat de la diagnosi dels tècnics per cometre les obres necessàries per consolidar la muralla. Fa ja sis mesos que Ajuntament i Generalitat treballen en un conveni de col·laboració per a la intervenció de les muralles que envolten la Seu Vella. El compromís d’aquest acord és que cada administració posi fins a 300.000 euros en tres anys per millorar l’estat de la fortificació.



El regidor de Cultura Jaume Rutllant ha explicat que una de les actuacions previstes en aquest conveni de les muralles era millorar el Baluard del Rei, però donada l’esllavissada potser caldrà canviar l’ordre de les actuacions previstes en diferents trams de la muralla :  "El manteniment del conjunt monumental i el seu entorn va més enllà dels diners ja previstos, perquè quan s'hagi acabat aquesta fase caldrà seguir fent inversions, la magnitud del monument i  la necessitat de tenir-lo en les millors condicions possibles exigirà dedicar-hi recursos de manera continuada".



Mentre es realitza l’informe tècnics i les primeres actuacions per apunta-lar la zona estarà tallat al pas de vianants i cotxes el tram comprès entre el Baluard de la Reina i el Baluard de Louvigny. Les visites i les activitats a la Seu Vella es mantenen amb normalitat, segons la programació actual.

Et destaquem...