Arqueologia, Paisatge i Patrimoni

Et trobes a:Inici/Arqueologia, Paisatge i Patrimoni/Notícies/L'Ajuntament de Lleida avança en les polítiques de protecció i millora del paisatge

L'Ajuntament de Lleida avança en les polítiques de protecció i millora del paisatge

La reunió de la Fundació del Paisatge de Lleida posarà en marxa enguany la segona edició del programa Espais Singulars, el projecte Street Art Lab al Centre Històric i la implementació de la nova Ordenança del Paisatge.

Data publicació: Dijous 28, juny del 2018


Imatge de la notícia L'Ajuntament de Lleida avança en les polítiques de protecció i millora del paisatge

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

L'Ajuntament de Lleida segueix avançant en les polítiques de protecció i millora del paisatge de la ciutat. La Fundació del Paisatge de Lleida ha aprovat avui el seu pla de treball per l'any 2018, que preveu com a principal mesura la posada en marxa de la segona edició del programa Espais Singulars. Es tracta d’una iniciativa municipal amb participació ciutadana per a la intervenció en àrees que per raons històriques, simbòliques o socials cal conservar, rehabilitar o renovar per a l'ús ciutadà. En aquesta segona edició, el programa es centrarà en l'objectiu de convertir Lleida en una ciutat més sostenible mediambientalment, seguint el concepte de "ciutat verda". Es treballa conjuntament amb el Col·legi d'Arquitectes de Lleida (COAC) per la definició dels emplaçaments on s'actuarà.

Un altre dels objectius d'aquest 2018 per la Fundació serà desenvolupar el projecte Street Art Lab, que pretén impulsar la transformació del paisatge del Centre Històric generant un espai de comunicació i experimentació entre la creativitat i la ciutadania, valorant el patrimoni natural i cultural del territori mitjançant diferents intervencions a l'espai públic. L'objectiu principal del projecte és convertir el Centre Històric de Lleida en un espai de creació, innovació i autenticitat cultural i artística dins de la ciutat de Lleida, convertint-lo en una zona de reclam per si mateix. Un laboratori experimental sobre les relacions entre art, públic, i entorn urbà.

Aquest Programa es basa en tres valors fonamentals: la importància de la veu dels artistes per donar forma a la societat, els espais públics com llocs d'expressió creativa i lliure, i la resposta de les obres d'art en context urbà i paisatgístic. Un laboratori que donarà l'oportunitat de veure una varietat de propostes tot combinant l'exploració de la ciutat de Lleida amb l'art.

Un altre punt important del pla d'actuació de la Fundació per aquest any és l'aprovació de l'Ordenança del Paisatge de Lleida, que tindrà lloc en el ple d'aquest divendres. La redacció d'aquest document és una de les tasques més importants que ha dut a terme aquest ens durant l'any 2017 i a partir d'ara la Fundació centrarà la seva tasca a divulgar-la entre la ciutadania i tots els sectors afectats.

A més, es treballarà a donar a conèixer les ajudes econòmiques a la rehabilitació d'habitatges Rehab +, en la divulgació del nou Catàleg de Béns Protegits i del Segell del Patrimoni i en la redacció del projecte la plaça Panera. Igualment, es prepararà el nou concurs "A Mural'art", per la realització de tres murals artístics per embellir els barris de la ciutat, que es durà a terme ja el 2019.

La Fundació ha aprovat avui també uns nous estatuts, que simplifiquen la seva estructura, adapten les seves finalitats per centrar-les en l'àmbit del paisatge i canvien el nom de Fundació del Paisatge Urbà de Lleida pel de Fundació del Paisatge de Lleida.

Durant l'any 2017, la Fundació del Paisatge de Lleida ha centrat la seva tasca en la redacció de l'Ordenança del Paisatge i en desenvolupar, en col·laboració amb el COAC, la primera edició del programa Espais Singulars per tal de redefinir els espais de les places de l'Auditori i de la Panera, que ha inclòs la celebració de tallers participatius i de dos concursos d'idees per triar els equips encarregats de la redacció d'ambdós projectes.

 

Imatge: ©Ajuntament de Lleida

Et destaquem...