Arqueologia, Paisatge i Patrimoni

Et trobes a:Inici/Arqueologia, Paisatge i Patrimoni/Notícies/La Paeria protegeix el paisatge urbà del Centre Històric i la visibilitat des de la Seu Vella

La Paeria protegeix el paisatge urbà del Centre Històric i la visibilitat des de la Seu Vella

El ple aprova suspendre temporalment les llicències per actuacions a cobertes al barri antic, una mesura que, entre altres coses, vol evitar “posar en risc” la candidatura de la Seu Vella a patrimoni mundial. La sessió d’avui ha donat també llum verda a l’oficialització del nou escut de la ciutat, a una modificació de crèdit al pressupost i al reconeixement extrajudicial de crèdit de despeses efectuades l’any 2024 i anteriors, tant de l’Ajuntament de Lleida com de l’Institut Municipal d’Ocupació. La primera tinenta d’alcalde, Begoña Iglesias, ha presidit avui el ple per delegació de l’alcalde, Fèlix Larrosa.

Data publicació: Dilluns 31, de març del 2025


Imatge de la notícia La Paeria protegeix el paisatge urbà del Centre Històric i la visibilitat des de la Seu Vella

El ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat avui la suspensió temporal de llicències al Centre Històric, amb l’objectiu de preservar la coherència paisatgística de les cobertes i la seva visibilitat des de la Seu Vella. La primera tinenta d’alcalde, Begoña Iglesias, ha explicat que la mesura es pren per la “responsabilitat de protegir la Seu Vella, la candidatura de la Unesco, el nostre patrimoni i el Centre Històric”. Iglesias ha presidit el ple, donat que el paer en cap, Fèlix Larrosa, no hi ha pogut assistir per prescripció mèdica.

Iglesias ha assegurat que es busca un “equilibri” entre la preservació del patrimoni i la sostenibilitat i “no posar en risc la candidatura de la Seu Vella”. Una “solució molt bona” per a aquest equilibri seria “fer comunitats energètiques perquè el Centre Històric pugui avançar en plaques fotovoltaiques”, tal com va demanar Junts en la Comissió informativa de Gestió de la Ciutat. Iglesias també ha afirmat que la voluntat és “poder aixecar les llicències el més aviat possible”. Durant el temps de suspensió, es farà un estudi i la redacció de la modificació puntual del Pla General per establir els criteris per a garantir la preservació del paisatge i la integració arquitectònica de tots els elements, garantint la coherència visual i estètica entre les diferents teulades.

El grup de Junts per Catalunya-Lleida ha mostrat el seu suport a la suspensió. La seva portaveu, Violant Cervera, ha destacat que és una mesura “temporal” i que ajudarà a “preservar no només la Seu Vella, sinó també els edificis catalogats i el Centre Històric”.

En canvi, la portaveu del Comú de Lleida, Laura Bergés, ha demanat deixar l’expedient sobre la taula perquè considera que “restringeix” i retarda la transició ecològica. La seva petició ha estat desestimada i finalment l’expedient s’ha aprovat amb l’abstenció d’ERC i el vot negatiu del Comú de Lleida.

La suspensió afecta la tramitació de llicències d’obres que comportin modificacions en la morfologia, volumetria o materials de les teulades dels edificis, així com la implantació d’altres elements constructius o instal·lacions que puguin alterar la seva imatge. Sí que es podran tramitar llicències d’obres de manteniment i reparació per garantir la seguretat i la implantació d’elements que no siguin visibles des del turó.

D’altra banda, el ple de l’Ajuntament de Lleida ha aprovat avui l’oficialització del nou escut de la ciutat, que canvia la corona del timbre per una corona mural i modifica les tres flors de lis.

El nou escut respon a les conclusions d’un informe de la Cap de l’Arxiu Municipal i té en compte els antecedents històrics i les recomanacions de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Direcció General d’Administració Local sobre normes heràldiques. És un escut caironat: d’or, quatre pals de gules; ressaltant sobre el tot, un ram de lliri de sinople movent de la punta i amb tres flors de lis nodrides d'argent a cada extrem.

La quarta tinenta d’alcalde i responsable de Bon Govern, Carme Valls, ha destacat que la modificació s’ha fet per “responsabilitat”, després de detectar que l’escut de la ciutat de Lleida no constava en el Registre d’Ens Locals de Catalunya, i ha recordat que durant el període d’exposició pública no s’ha presentat cap al·legació. Així mateix, ha explicat que el canvi no genera més despesa que la reposició d’elements com les banderes de la ciutat. L’expedient ha estat aprovat per tots els grups municipals excepte VOX, que hi ha votat en contra perquè considera que la modificació “s’ha fet a correcuita”.

El ple també ha donat llum verda a una modificació de crèdit al pressupost i al reconeixement extrajudicial de crèdit de despeses efectuades l’any 2024 i anteriors, tant de l’Ajuntament de Lleida com de l’Institut Municipal d’Ocupació. Així mateix, s’ha donat compte de la liquidació del pressupost de l’any 2024, amb un romanent de tresoreria per a despeses generals de 5.721.709,39 euros. Valls ha afirmat que “la liquidació ha estat molt bona” i que “en capítol de despesa corrent estem millor que mai”.

Altres expedients aprovats pel ple són la modificació de l’Ordenança Fiscal 2.5 Taxa per recollida, transport i tractament de residus municipals domiciliaris i assimilables, aprovada per unanimitat; un conveni de col·laboració per a la gestió de la Zona de Baixes Emissions entre l’Ajuntament de Lleida i l’Autoritat del Transport Metropolità; un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Lleida i el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya per a la gestió de fauna a la zona de seguretat del terme municipal de Lleida i l’aprovació inicial de les bases per a la convocatòria d’accions per a la defensa dels drets humans i dels drets humans de les dones en cooperació al desenvolupament, entre altres.

La sessió ha comptat amb l’assistència d’alumnat de l’Institut Joan Oró.

Mocions

Al ple d’aquest mes de març han tirat endavant les quatre mocions presentades: dos per part d’entitats i dos per part de grups municipals.

La moció presentada per l’Associació Long Covid Lleida, per al reconeixement i millora de l’atenció a les persones amb Covid persistent, ha rebut el suport unànime dels membres de la corporació. Exposada pel president de l’associació, Joan Juncosa, la moció demana instar la Generalitat a establir un registre oficial de persones afectades per Covid Persistent i a crear protocols específics per a l’atenció primària i especialitzada, o a destinar recursos a l’estudi i la recerca, entre altres punts.

D’altra banda, la Marea Pensionista de les Terres de Lleida ha presentat una moció sobre els autobusos urbans. En representació de la Marea, Antoni Capell, ha numerat diverses millores com les freqüències de pas, el funcionament de l’aplicació per a mòbil o la informació sobre la xarxa. El document proposava dos acords, votats per separat: la municipalització del servei com a forma de gestió que pot aportar millores al servei, punt que ha prosperat, i la instal·lació de marquesines a les parades allà on sigui possible, amb la unanimitat dels vots a favor.

Pel que fa a la moció del grup municipal d’ERC-AM, argumentada per la regidora Anna Costa, s’ha rebutjat l’acord entre la Unió Europea i el Mercosur, atenent les greus conseqüències per al sector agrari i ramader local, que afecta directament l’economia i la sostenibilitat del territori. La votació ha estat de 24 vots a favor i 2 en contra. Tots els grups han mostrat el seu suport a la pagesia i al sector agroalimentari i s’ha instat la Generalitat a adoptar mesures per proveir el sector primari davant la competència deslleial derivada d’aquest acord, a promoure iniciatives des de Lleida per al consum de productes de proximitat o a reclamar a les institucions europees, estatals i autonòmiques estudis rigorosos sobre l’impacte econòmic i social.

Finalment, la regidora del Comú de Lleida, Laura Bergés, ha compartit la moció del seu grup per un pla d’acció sènior comunitari. Ha obtingut llum verda, amb 14 vots favorables i 12 en contra. En aquest cas, s’ha formulat el desenvolupament d’un Pla d’Acció Sènior basat en metodologies de treball comunitari, el mapeig contextual de la gent gran a Lleida o establir un protocol d’actuació per a la detecció i derivació de necessitats. En el debat d’aquesta moció, Iglesias ha cridat l’atenció al regidor de VOX, Josep Roca, per les asseveracions que ha fet sobre la immigració i la criminalització d’aquest col·lectiu.

Saber-ne més >>

Imatges relacionades

Et destaquem...