Arqueologia, Paisatge i Patrimoni

Et trobes a:Inici/Arqueologia, Paisatge i Patrimoni/Notícies/El Consorci de la Seu Vella aprova el pressupost del 2021 que contempla la restauració de les muralles del Baluard del Rei i fer-les visitables

El Consorci de la Seu Vella aprova el pressupost del 2021 que contempla la restauració de les muralles del Baluard del Rei i fer-les visitables

Les obres de restauració de la Porta dels Apòstols, la coberta del Claustre i el campanar quedaran enllestides abans de final d’any. El regidor de Cultura, Jaume Rutllant, ressalta l’atenció de la Generalitat i la Diputació, “que ha de permetre potenciar aquest, monument insígnia del país, i fer de Lleida un atractiu turístic i patrimonial de primer ordre”.

Data publicació: Dijous 12, novembre del 2020


Imatge de la notícia El Consorci de la Seu Vella aprova el pressupost del 2021 que contempla la restauració de les muralles del Baluard del Rei i fer-les visitables

Imatge: ©Javi Martín

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha presidit aquest matí, a la Casa de la Canonja, les reunions del comitè executiu i del consell general del Consorci del Turó de la Seu Vella, que ha aprovat el pressupost de l’entitat pel 2021, una trobada a la qual ha assistit la directora general del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, Elsa Ibar.

El Consorci ha donat el vistiplau al projecte de restauració de les muralles del Baluard del Rei, que permetrà recuperar i fer visitables aquest indret del turó de la Seu Vella, mercès a les aportacions dels fons europeus Feder i també de la Diputació.

Per tirar endavant aquest projecte, l’Ajuntament de Lleida i el departament de Cultura de la Generalitat formalitzaran pròximament un conveni de col·laboració, que està previst executar en tres anualitats i que ha de permetre recuperar trams de muralla no havien estat mai restaurats i frenar el seu deteriorament, consolidant la pedra i recuperant les antigues troneres, a més de restaurar un pany de muralla caigut. Aquesta actuació també permetrà obrir aquest espai per al passeig dels visitants.

En finalitzar les reunions, el regidor de Cultura, Jaume Rutllant, ha assenyalat “l’atenció que la Seu Vella mereix per les Administracions, en especial la Generalitat i la Diputació. Hi ha una mirada contínua i progressiva vers el monument”, ha dit. Al mateix temps ha posat èmfasi en les tres obres de rehabilitació que s’han executat enguany al turó. “Aquest 2021, quan es retirin les bastides, es podrà potenciar aquest monument, insígnia del país, i per tant fer de Lleida un atractiu turístic i patrimonial de primer ordre”.

La director general del Patrimoni Cultural ha anunciat la finalització per abans de final d’any de les tres actuacions que s’estan fent a la Seu Vella (la recuperació de la Porta dels Apòstols, la primera fase de restauració de les cobertes del Claustre i la rehabilitació de l’interior del Campanar), les quals han posat al descobert important troballes. “Per la Generalitat, la Seu Vella és un monument de primera categoria i sempre hem tingut present intervenir-hi i recuperar-ho, per retornar-ho en condicions a la ciutadania”, ha dit Elsa Ibar.

“Ha estat una restauració molt interessant en el terreny científic. S’ha fet una important recuperació de tots els elements escultòrics de la Porta dels Apòstols, però també s’ha actuat en l’àmbit constructiu, per evitar que les aigües seguissin malmetent la portalada”, ha explicat la directora general.

La restauració ha posat al descobert la policromia de les figures de la Porta dels Apòstols, algunes amb pa d’or. “Tot això s’ha netejat, restaurat i consolidat. També s’han segellat fissures i recuperats elements que s’havien perdut”, ha dit la directora general, que ha informat que s’ha tingut en compte la divulgació de la bellesa de les troballes del monument, per la qual cosa s’han digitalitzat i escanejat amb làser els treballs, per poder dibuixar i crear en 3D un mapping o qualsevol altra tecnologia similar.

Ibar ha destacat com a gran troballa la descoberta d’unes traces dibuixades a la coberta del Claustre. “Vénen a ser una mena de plànols dels arquitectes, a escala 1:1, on es dibuixaven allò que després anaven a construir”, ha continuat dient, tot destacant la importància de la descoberta. “És una troballa excepcional, única a Catalunya i la més antiga d’Europa”.

Aquesta troballa ha obligat a reconvertir el projecte per poder seguir-ho estudiant. “No les cobrirem del tot i farem un seguiment de l’evolució i degradació d’aquestes traces, abans de donar-li una solució definitiva”, ha explicat Elsa Ibar, la qual ha afegit que la segona fase de la restauració de la coberta del Claustre és un compromís del Govern de l’Estat i ha expressat la confiança que les obres es puguin licitar el pròxim any. “Si més no, des de la Generalitat, així els ho recordem”, ha apuntat.

Pressupost pel 2021

El director del Consorci del Turó de la Seu Vella, Joan Baigol, ha informat sobre l’aprovació del pressupost per l’any vinent, que creix amb relació al de l’actual exercici, quedant fixat en 1.090.000 euros.

Tot i això, Baigol ha explicat que aquest increment d’uns 300.000 euros correspon al projecte de restauració de les muralles del Baluard del Rei, ja que la despesa corrent i els ingressos propis s’han ajustat, per les previsions de la incertesa de la Covid 19 i tenint en compte que el 40% del pressupost es finança amb les visites i lloguer d’actes, els quals s’han vist reduïts considerablement per la pandèmia.

L’afluència de visitants durant la temporada d’hivern va créixer un 3% respecte al 2019, al passar pel monument 10.730 persones. Uns números que es van capgirar en declarar-se la pandèmia. La temporada de primavera (març a maig), les xifres van caure un 93,5%, mentre que, a l’estiu, el descens va ser del 87%, respecte a la mateixa època de l’exercici anterior.

Et destaquem...